Η κινεζική κυβέρνηση αποφάσισε να διακόψει τις επαφές της σε ανώτατο επίπεδο με την ιαπωνική κυβέρνηση, επειδή δικαστήριο της Ιαπωνίας παρέτεινε, μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου, την κράτηση του καπετάνιου ενός κινέζικου ψαροκάικου, το οποίο συγκρούστηκε με δύο σκάφη της ιαπωνικής ακτοφυλακής κοντά σε διεκδικούμενες και από τις δύο χώρες βραχονησίδες, στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας.

Ads

Οι ιαπωνικές αρχές κατηγορούν τον καπετάνιου ότι εμβόλισε σκόπιμα ένα από τα σκάφη τους. Σημειώνεται ότι είναι η δεύτερη φορά, μετά τις 10 Σεπτεμβρίου, που δικαστήριο παρατείνει την κράτηση του Κινέζου καπετάνιου Τζαν Τσισιόνγκ. Οι εισαγγελικές αρχές μπορούν να τον κρατήσουν συνολικά για 20 ημέρες μέχρι να αποφασίσουν εάν θα κινηθούν δικαστικά εναντίον του.

«Η Κίνα ζητά την άμεση απελευθέρωση του καπετάνιου χωρίς προϋποθέσεις», ήταν η πρώτη αντίδραση του Μα Ζαοξού, εκπροσώπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, όταν έγινε γνωστή η απόφαση. «Εάν η Ιαπωνία επιμένει να κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο, η κινεζική πλευρά θα λάβει αντίμετρα και όλες τις συνέπειες θα τις υποστεί η ιαπωνική πλευρά», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος σε ανακοίνωση του.

Η ενέργεια της Ιαπωνίας «ζημίωσε σοβαρά τις διμερείς σινοϊαπωνικές ανταλλαγές», μετέδωσε η κρατική κινεζική τηλεόραση, με βάση την ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας. Επιπλέον, όπως μεταδίδεται, η Κίνα διακόπτει τις επαφές σε υπουργικό επίπεδο, σταματά τις συνομιλίες για την αύξηση των αεροπορικών δρομολογιών μεταξύ των δύο χωρών και αναβάλλει μια συνάντηση με Ιάπωνες αξιωματούχους με θέμα τον άνθρακα.

Ads

Η διαμάχη για τις βραχονησίδες, που αποκαλούνται Ντιαογιού στα κινεζικά και Σενκάκου στα ιαπωνικά, αφορά στην ουσία την κατοχή και την ιδιοκτησία μιας περιοχής που πιθανολογείται ότι είναι πολύ πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Σημειώνεται ότι η οικονομική εφημερίδα Νικέι σε σημερινό δημοσίευμά της αναφέρει ότι η Ιαπωνία ενδέχεται να ξεκινήσει γεωτρήσεις κοντά σε ένα κοίτασμα φυσικού αερίου στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, εάν η Κίνα κάνει και αυτή το ίδιο στο κοίτασμα Τσουνξιάο. Μάλιστα το Τόκιο μελετά το ενδεχόμενο να προσφύγει για το θέμα στο διεθνές ναυτικό δικαστήριο.