Συμβαίνει στον Καναδά. Υπάρχει πλέον ένα fund χρηματιστηρικώς διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων (ETF), που εστιάζει κυρίως στις καναδικές εταιρείες κάνναβης. 

Ads

Τα ETF ως επενδυτικά προϊόντα, αποτελούν ένα υβρίδιο μεταξύ Αμοιβαίου Κεφαλαίου και κοινής μετοχής. 

Το Horizons Medical Marijuana Life Sciences ETF – το πρώτο ETF με εξειδίκευση στην κάνναβη μπήκε από σήμερα στις διαπραγματεύσεις, επιτρέποντας στους επενδυτές να έχουν πρόσβαση στα επενδυτικά προϊόντα 11 καναδικών εταιρειών κάνναβης και τεσσάρων παραγωγών κάνναβης.  

Η κίνηση αυτή εκτιμήθηκε ως αμφιλεγόμενη από την Horizons. Από κανονιστικής πλευράς η μαριχουάνα είναι ακόμη παράνομη στον Καναδά και τις ΗΠΑ, σε ομοσπονδιακό επίπεδο. 

Ads

Έτσι η απόκτηση άδειας, η κατασκευή και η ασφάλεια για το χαρτοφυλάκιο έκαναν τη δημιουργία του ιδιαίτερα δύσκολη. Την ίδια ώρα, ωστόσο, το έκαναν δυνητικά πολύ επικερδές.

Υπενθυμίζεται ότι ο Καναδάς ήδη προετοιμάζει ένα νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση της κάνναβης για ψυχαγωγική χρήση, ενώ η ιατρική χρήση της κάνναβης ταχέως υιοθετείται σε αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ. 

Οι πωλήσεις κάνναβης στη Βόρεια Αμερική αυξήθηκαν, περίπου 34% το χρόνο την τελευταία διετία, σε 6,7 δισ. δολάρια. Το 90% του συνολικού ποσού αγοράστηκαν στις πολιτείες όπου η κάνναβη έχει αποποινικοποιηθεί. 

Το ETF συνδέεται με το δείκτη North American Medical Marijuana της Solactive. Τα κορυφαία τρία τέταρτα των μερών του σε όρους στάθμισης, έχουν σημειώσει την εκπληκτική άνοδο του 80% κατά μέσο όρο τους τελευταίους έξι μήνες. 

Το ένα τέταρτο των μετοχών, ωστόσο, υπολογίζεται σε αμερικανικά δολάρια. Αυτό θα καταστήσει το ETF που τιμολογείται σε δολάρια Καναδά, ευάλωτο σε κινδύνους που συνδέονται με την ισοτιμία.