Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας (PP, ΕΛΚ) κέρδισε μια ιστορική πλειοψηφία στις περιφερειακές εκλογές της Ανδαλουσίας, αποτέλεσμα που έχει μεγάλο ενδιαφέρον ενόψει των γενικών εκλογών του επόμενου έτους.

Ads

Τα αριστερά κόμματα, από την άλλη, είδαν το ποσοστό των ψήφων τους να μειώνεται στην περιοχή, προπύργιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) για σχεδόν 40 χρόνια μετά την επιστροφή της χώρας στη δημοκρατία στα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Ο περιφερειακός υποψήφιος του PP, ο Χουάν Μανουέλ Μορένο Μπονίγια, ο οποίος εκπροσωπεί το μετριοπαθές στρατόπεδο του συντηρητικού κόμματος σε συμφωνία με τον εθνικό ηγέτη του Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, εξασφάλισε το 43% των ψήφων και κατέλαβε 58 από τις 109 έδρες του περιφερειακού σώματος.

H απόλυτη πλειοψηφία σημαίνει ότι το PP δεν χρειάζεται να στηριχθεί στο ακραίο κόμμα Vox για να σχηματίσει περιφερειακή κυβέρνηση, όπως συμβαίνει σε άλλες ισπανικές περιφέρειες, όπως η Καστίλλη και η Λεόν.

Ads

Όπως αναφέρει το euractiv, το μεγαλύτερο πλήγμα για το PSOE, τονίζουν οι πολιτικοί αναλυτές, ήταν η ήττα από το PP που πέτυχε ένα ιστορικό αποτέλεσμα, το οποίο εμποδίζει μεν τον συντηρητικό σχηματισμό να εξαρτάται από το Vox για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Καταρρίπτει δε τη θέση που το PSOE είχε υιοθετήσει καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, προειδοποιώντας ότι στην Ανδαλουσία υπήρχαν μόνο δύο επιλογές: είτε μια προοδευτική κυβέρνηση υπό την ηγεσία των Σοσιαλιστών είτε μια κυβέρνηση συνασπισμού του PP και του Vox, όπως είχε συμβεί στην Καστίλλη και Λεόν.

Μετά τις εκλογές της Κυριακής, το Λαϊκό Κόμμα έγινε ισχυρότερο στην Ανδαλουσία σε μια ιδιαίτερα συμβολική εκλογική αναμέτρηση, όπου το PP του Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό βρέθηκε για πρώτη φορά αντιμέτωπος με το PSOE του Πέδρο Σάντσεθ.

Ωστόσο, το PSOE αρνήθηκε μια εθνική εμπλοκή των εκλογών στην Ανδαλουσία, επιμένοντας ότι πρόκειται για περιφερειακές εκλογές, επισημαίνοντας παράλληλα ότι απομένει περισσότερο από ένας χρόνος μέχρι τις γενικές εκλογές, που έχουν προγραμματιστεί για το τέλος του 2023 ή τις αρχές του 2024.

Επίσης, δεν προβλέπουν κανένα ανασχηματισμό στην ισπανική κυβέρνηση.

Επιπλέον, σύμφωνα με το euractiv.gr, πηγές των Σοσιαλιστών εξέφρασαν τη λύπη τους για το γεγονός ότι το προοδευτικό εκλογικό σώμα δεν είχε κινητοποιηθεί αρκετά στην Ανδαλουσία. Ωστόσο, δήλωσαν ότι είναι βέβαιοι ότι θα γίνει πιο ενεργό τους επόμενους μήνες.

Στις εκλογές της Κυριακής (19 Ιουνίου), το PSOE πέτυχε το χειρότερο αποτέλεσμα στην ιστορία του κόμματος, πέφτοντας στις 30 έδρες και χάνοντας σε όλες τις επαρχίες της Ανδαλουσίας, συμπεριλαμβανομένης της Σεβίλλης, η οποία αποτελούσε για σχεδόν 40 χρόνια ένα ασφαλές προπύργιο για τους σοσιαλιστές.

Παρά το σοβαρό πλήγμα, πηγές στα κεντρικά γραφεία των σοσιαλιστών στη Μαδρίτη δήλωσαν στην EFE ότι το κόμμα είναι «σχετικά ήρεμο» με τα εν λόγω αποτελέσματα, τα οποία αποδίδουν στην αποστράτευση του σοσιαλιστικού εκλογικού σώματος και στην έλλειψη χρόνου για τη δημιουργία μιας εναλλακτικής λύσης έναντι της ο Χουάν Μορένο Μπονίγια του PP.

Ωστόσο, τα μέλη του PSOE απέκλεισαν τη Δευτέρα (20 Ιουνίου) το ενδεχόμενο τα αποτελέσματα στην Ανδαλουσία να έχουν επιπτώσεις στις δημοτικές εκλογές, καθώς διαβεβαιώνουν ότι οι πολίτες ψηφίζουν διαφορετικά ανάλογα με τον τύπο των εκλογών.