Την άποψη ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός πρέπει να εξεταστεί μιλώντας στην εφημερίδα La Republica ο  συντονιστής της Επιστημονικής Τεχνικής Επιτροπής της ιταλικής κυβέρνησης, Φράνκο Λοκατέλι, σημειώνοντας πως η αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 είναι ανησυχητική στη χώρα.

Ads

«Δεν θα υποστήριζα την ιδέα να αφήσω τον ιό να κυκλοφορεί ανεξέλεγκτος. Παρόλο που τα στοιχεία από Βρετανούς ερευνητές δείχνουν ότι με την Omicron οι νοσηλείες μειώνονται στο ένα τρίτο, μια αξιοσημείωτη αύξηση των λοιμώξεων θα είχε σοβαρό αντίκτυπο στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και θα οδηγούσε σε αύξηση των νοσηλειών και των θανάτων. 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι άνω των 60 δεν είναι εμβολιασμένοι. Είναι μια ομάδα συμπατριωτών μας που διατρέχει μεγάλο κίνδυνο σήμερα»,  επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Λοκατέλι.

Πρόσθεσε ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός «είναι μια επιλογή που εναπόκειται στην πολιτική γιατί δεν έχει μόνο επιπτώσεις στην υγεία, αλλά και ηθικές και κοινωνικές». Στη συνέχεια, εξηγεί γιατί άλλαξε γνώμη: «Πάντα ήμουν υπέρμαχος του προαιρετικού εμβολιασμού. Τώρα, όμως, ως τεχνικός υγείας λέω ότι είναι ώριμες οι συνθήκες για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ώστε να καλυφθούν οι υγειονομικές ανάγκες ασθενών με Covid ή με άλλες αρρώστιες».

Εξέφρασε παράλληλα την πεποίθησή του ότι είναι προτεραιότητα τα νοσοκομεία να μπορούν να λειτουργούν: «Δεν είναι μόνο ο Covid. Άλλες ασθένειες εξακολουθούν να χρειάζονται κατάλληλες απαντήσεις. Επομένως, είναι σημαντικό όλοι να χρησιμοποιούν προστατευτικό εξοπλισμό. Οι μάσκες FFP2 είναι πιο αποτελεσματικές από τις άλλες. Πρέπει να μειωθεί η τιμή τους και να υπάρχουν αρκετές σε όλη την επικράτεια».

Ads

Παρά το γεγονός ότι η Ιταλία βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από άλλες ευρωπαϊκές χώρες όσον αφορά τη μετάδοση του Covid, η αύξηση των κρουσμάτων έθεσε σε συναγερμό την κυβέρνηση, η οποία ενδέχεται να λάβει νέες αποφάσεις για περιορισμούς την επόμενη Τετάρτη (5 Ιανουαρίου).

Στις 2 Ιανουαρίου, καταγράφηκαν 61.046 νέα κρούσματα και 133 θάνατοι μέσα σε 24 ώρες. Σε σύγκριση με τις προηγούμενες 7 ημέρες, παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων και του ποσοστού θνησιμότητας κατά 145,3% και 64,2% αντίστοιχα.