Η «Black Friday» ή «Μαύρη Παρασκευή», που ξεκινάει σήμερα, έχει συνδυαστεί παγκόσμια στο μυαλό όλων με τις λέξεις προσφορές και εκπτώσεις. Η «Black Friday» πραγματοποιείται σε όλο τον κόσμο την τέταρτη Παρασκευή του Νοεμβρίου, μετά από την ημέρα των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ.

Ads

Οι θεωρίες γύρω από το όνομα της «Μαύρης Παρασκευής»

Κατά καιρούς έχουν ακουστεί διάφορες ιστορίες για την προέλευση του ονόματος «Μαύρη Παρασκευή». 

Σαν όρος πρώτη φορά ακούστηκε το 1869 όχι για να περιγράψει τις αγορές μετά τις Ευχαριστίες, αλλά για να αποδώσει μία οικονομική κρίση. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει το κραχ στην αγορά του χρυσού στις 24 Σεπτεμβρίου του 1869.

Ads

Δύο αδίστακτοι επενδυτές της Wall Street, ο Τζεϊ Γκουλντ και ο Τζιμ Φισκ συνωμότησαν για να αγοράσουν όσο μπορούσαν από τον χρυσό της χώρας, ώστε να ανεβάσουν την τιμή του και έπειτα να πουλήσουν, βγάζοντας εκπλητικά κέρδη. Την Παρασευή, όμως, εκείνη η συνωμοσία τους αποκαλύφθηκε και το χρηματιστήριο βρέθηκε σε «ελεύθερη» πτώση με αποτέλεσμα να χρεοκοπήσουν όλοι από βαρόνους μέχρι αγρότες.

Επίσης, επαναλαμβανόμενη είναι η ιστορία κατά την οποία θέλει το «Μαύρη Παρασκευή» να προήλθε από τα λογιστικά φύλλα την δεκαετία του ’60 που κρατούσαν οι επιχειρήσεις και σημείωναν με κόκκινα της ημέρες που είχαν έλλειμμα και με μαύρο τις μέρες που είχαν κέρδος. Έτσι, φημολογείται ότι μετά από συνεχόμενα κόκκινα φύλλα την τέταρτη Παρασκευή του Νοεμβρίου, μετά την ημέρα των Ευχαριστιών σημείωσαν σημαντικά αυξημένα κέρδη, εξαιτίας της μεγάλης προσέλευσης του κόσμου.

Τα τελευταία χρόνια ένας άλλος μύθος έχει εμφανιστεί και δίνει μια ιδιαίτερα άσχημη εκδοχή στην παράδοση, υποστηρίζοντας ότι το 1800 οι ιδιοκτήτες των νότιων φυτειών μπορούσαν να αγοράσουν σκλάβους με έκπτωση μετά την ημέρα των Ευχαριστιών. Αν και αυτή η έκδοση των ριζών της «Μαύρης Παρασκευής» έχει οδηγήσει κάποιους να ζητούν το μποϊκοτάζ των αγορών εκείνη τη μέρα, η ιστορία δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα.

Η αληθινή προέλευση του ονόματος

Η αληθινή ιστορία για την προέλευση του ονόματος έχει τις ρίζες της πίσω στην δεκαετία του ’50. Στην πόλη της Φιλαδέλφειας, η αστυνομία χρησιμοποιούσε τον όρο «Μαύρη Παρασκευή» γιατί κάθε χρόνο αδυνατούσε να βάλει σε «τάξη» το τεράστιο πλήθος αγοραστών, το οποίο αποτελούταν από πολίτες και τουρίστες που γέμιζαν τους δρόμους και τα μαγαζιά της πόλης, την επομένη της Ημέρας των Ευχαριστιών και σε συνδυασμό με το μεγάλο ετήσιο παιχνίδι ράγκμπι μεταξύ Στρατού – Πολεμικού Ναυτικού. 

Ο Τζόζεφ Μπάρετ αστυνομικός ρεπόρτερ στην εφημερίδα Philadelphia Bulletin θυμάται ότι «το 1959 με είχαν ορίσει στην αστυνομική διοίκηση να εργάζομαι έξω από το Δημαρχείο. Ο Νέιθαν Κλέγκερ ήταν εκείνος που κάλυψε το κέντρο της πόλης για την Bulletin. Στις αρχές της δεκαετίας του ’60 εγώ και ο Κλεγκερ γράψαμε μία πρωτοσέλιδη ιστορία και χρησιμοποιήσαμε τον όρο της αστυνομίας «Μαύρη Παρασκευή» για να περιγράψουμε τις τρομερές συνθήκες κυκλοφορίας που επικράτησαν εκείνη την ημέρα».

Έπειτα, μέχρι και το 1961 οι έμποροι της Φιλαδέλφειας προσπάθησαν να αλλάξουν το όνομα της ημέρας, καθώς είχε συνδυαστεί με κάτι αρνητικό, ενώ για εκείνους ήταν κάτι το επικερδές σε «Μεγάλη Παρασκευή». Η προσπάθεια αυτή, ωστόσο δεν ήταν επιτυχημένη. Γι αυτό και ευφηύραν την ιστορία με τα λογιστικά φύλλα κάπου στην δεκαετία του ΄80.

Τελικά, η «Μαύρη Παρασκευή»  έμεινε σαν όνομα Το 1975 ο όρος χρησιμοποιήθηκε επίσημα από τους «New York Times», ενώ άρχισε να διαδίδεται σε όλες τις ΗΠΑ το 1985. Πλέον έχει συνδυαστεί με τις ημέρες των προσφορών της τέταρτης Παρασκευής του Νοεμβρίου, ενώ ενέπνευσε και άλλες παρόμοιες ημέρες για τις επιχειρήσεις όπως η Cyber Monday και το Σαββατοκύριακο των μικρών επιχειρήσεων.