Η κυβέρνηση της Ισπανίας, συμφώνησε στην πρόταση του κόμματος Mas Pais, που επιτρέπει στις εταιρείες να δοκιμάσουν πιλοτικά, την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας. 

Ads

Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα της τετραήμερης εβδομαδιαίας εργασίας, όπως αναφέρει ο Guardian, αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή στη χώρα από τον Σεπτέμβριο. Το κόστος της μετάβασης στις επιχειρήσεις, ενδέχεται να καλυφθεί από την κυβέρνηση στο 100% τον πρώτο χρόνο, στο 50% τον δεύτερο και στο 33% τον τρίτο, με την κυβέρνηση Σάντσεθ να παρέχει στις επιχειρήσεις, σχετικό κονδύλι ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ.

«Με την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας (32 ώρες), ξεκινάμε την πραγματική συζήτηση της εποχής μας. Είναι μια ιδέα της οποίας ήρθε η ώρα. Η Ισπανία είναι από τις χώρες όπου οι εργαζόμενοι εργάζονται περισσότερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Συγκαταλεγόμαστε στις πιο παραγωγικές χώρες. Κι επιμένω ότι το να εργάζεται κανείς περισσότερες ώρες δεν σημαίνει ότι εργάζεται και καλύτερα», δήλωσε ο Ινίγκο Ερεχόν, στέλεχος του Mas Pais, με τον Hector Tejero, επίσης στέλεχος του κόμματος, να δηλώνει με τη σειρά του:

«Ελπίζουμε να μετάσχουν στο πρόγραμμα περίπου 200 επιχειρήσεις με 3.000 έως 6.000 εργαζομένους. Οι μόνες κόκκινες γραμμές μας είναι ότι θέλουμε να μειωθούν μεν πραγματικά οι ώρες εργασίας, αλλά να μη μειωθούν οι μισθοί ή να χαθούν θέσεις εργασίας».

Ads

Οι υποστηρικτές της τετραήμερης εργασίας, θεωρούν ότι μ’ αυτόν τον τρόπο, θα αυξηθεί η παραγωγικότητα, θα βελτιωθεί σημαντικά η ψυχική υγεία των εργαζομένων, ενώ θα υπάρξει και όφελος στον αγώνα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, όπως αναφέρεται σε σχετικό ρεπορτάζ του Guardian.

Σημειώνεται ότι, σε αντίστοιχη δοκιμαστική κίνηση, έχει προχωρήσει ήδη ο κολοσσός Unilever στη Νέα Ζηλανδία, αλλά και η Microsoft στην Ιαπωνία.