Η κυβέρνηση της Ισπανίας θα διαμαρτυρηθεί επισήμως στο Βατικανό, καταγγέλοντας «ανάμιξη» στις εσωτερικές υποθέσεις της, έπειτα από δηλώσεις του αντιπροσώπου της Αγίας Έδρας στη χώρα, ο οποίος επέκρινε το σχέδιο για την εκταφή του δικτάτορα Φράνκο.

Ads

Ο Ρέντσο Φρατίνι κατηγόρησε την κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ ότι θέλει να προχωρήσει στην εκταφή του δικτάτορα από το μνημειώδες μαυσωλείο του για «λόγους κυρίως πολιτικούς». «Ανέστησαν τον Φράνκο. Θα ήταν καλύτερα να τον αφήσουν εν ειρήνη, η πλειονότητα των ανθρώπων, των πολιτικών, αυτό πιστεύει. Είναι νεκρός εδώ και 40 χρόνια, έκανε ό,τι έκανε, ο Θεός θα τον κρίνει», δήλωσε ο Φρατίνι, ο οποίος είναι ο πρεσβευτής του Βατικανού στην Ισπανία.

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση προσπαθεί εδώ και έναν χρόνο να επιτύχει την εκταφή της σορού του δικτάτορα από τον τάφο του, που βρίσκεται σε μια τεράστια βασιλική που χτίστηκε από τον ίδιο. 

Η υπόθεση έχει μετατραπεί σε δικαστικό μπρα-ντε-φερ ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους απογόνους του δικτάτορα, ο οποίος κυβέρνησε την Ισπανία με σιδηρά πυγμή από το 1939 έως τον θάνατό του το 1975.

Ads