Υποτίθεται ότι θα ήταν αόρατη και καταδικασμένη στη σιωπή. Για πάντα. Κανείς δεν έπρεπε ποτέ να μάθει για εκείνη τη νύχτα στο Λας Βέγκας το 2009 και ειδικά όχι την δική της εκδοχή. Υπέγραψε μάλιστα έναν εξωδικαστικό συμβιβασμό και έλαβε χρήματα για να μη δώσει ποτέ φωνή σε κατηγορίες.

Ads

Η Κάθριν Μαγιόρκα όμως – εννέα χρόνια μετά – βρήκε το θάρρος να πει δημόσια “me too” και να κατηγορήσει τον Πορτογάλο σούπερ σταρ του ποδοσφαίρου Κριστιάνο Ρονάλντο για τον βιασμό της. Εκείνος υποστήριξε ότι διασπείρει fake news. Η αστυνομία βγάζει την υπόθεση ξανά στο προσκήνιο και η Δικαιοσύνη θα είναι αυτή που θα αποφανθεί.

Το ημερολόγιο έγραφε 13 Ιουνίου 2009. Ο Ρονάλντο βρισκόταν στο Λας Βέγκας για διακοπές με τον γαμπρό και τον ξάδελφό του. Ήταν το καλοκαίρι που ο πιο διάσημος ποδοσφαιριστής του κόσμου είχε πάρει μεταγραφή από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην Ρεάλ Μαδρίτης, με αντάλλαγμα το αστρονομικό ποσό – ρεκόρ των 94 εκατομμυρίων ευρώ. Η 25χρονη – τότε- Κάθριν Μαγιόρκα ήταν ένα εκκολαπτόμενο μοντέλο και μία από τις δουλειές της ήταν να κάνει δημόσιες σχέσεις σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.

Τα μονοπάτια του πολυεκατομμυριούχου ποδοσφαιριστή και του μοντέλου διασταυρώθηκαν στο VIP club του Palms Casino Resort και μέσα σε λίγες ώρες οι φωτογραφίες τους έκαναν το γύρο του κόσμου με τον σκανδαλοθηρικό κι όχι μόνο Τύπο να αναρωτιέται ποια είναι η μυστηριώδης μελαχρινή γυναίκα στο πλευρό του Ρονάλντο. Η συνέχεια της βραδιάς διαδραματίστηκε σε μια σουίτα στο Hotel Palms Place.

Ads

Μετά τον παγκόσμιο σάλο που προκάλεσαν οι καταγγελίες, ήρθε στη δημοσιότητα κι ένα βίντεο του Πορτογάλου σταρ να χορεύει με την Κάθριν Μαγιόρκα την ίδια βραδιά που η ίδια ισχυρίζεται πως είχαν ερωτική επαφή δίχως τη συγκατάθεσή της.

«Του είπα όχι»

Σε συνέντευξή της στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel η Μαγιόρκα υποστηρίζει ότι πήγε σε ένα πάρτι που γινόταν έπειτα από πρόσκληση του Ρονάλντο και όταν εκείνη επισκέφθηκε το μπάνιο για να βάλει το μαγιό της, εκείνος την παρενόχλησε σεξουαλικά αν και του λεγε επίμονα «όχι» στο να συνευρεθούν ερωτικά. Στη συνέχεια, όπως λέει προσπαθώντας να φύγει από το δωμάτιο, βιάστηκε από τον Ρονάλντο. Όταν όλα είχαν τελειώσει της ο άσος των γηπέδων της ζήτησε συγγνώμη, λέγοντάς της πως «κατά 99% ο χαρακτήρας του είναι καλός, όμως δεν γνωρίζει για το 1% που απομένει»!

Λίγους μήνες μετά ο Ρονάλντο θα κατέβαλε στην Μαγιόρκα 375.000 δολάρια για να πάρει μια υπογραφή σε ένα έγγραφο που θα τη δέσμευε να μη μιλήσει ποτέ για εκείνο το βράδυ. Κι έτσι έγινε.

Την άνοιξη του 2017 η πλατφόρμα Football Leaks ανάρτησε τον 27σέλιδο εξωδικαστικό συμβιβασμό που είχαν υπογράψει οι δύο πλευρές. Το Der Spiegel τότε είχε επικοινωνήσει με την Κάθριν Μαγιόρκα για να λάβει την απάντηση «ουδέν σχόλιο». Οι δικηγόροι του Ρονάλντο από την άλλη είχαν χαρακτηρίσει τα δημοσιεύματα προϊόντα δημοσιογραφικής φαντασίας και είχαν απειλήσει το γερμανικό περιοδικό με μηνύσεις, που τελικά δεν κατατέθηκαν ποτέ.

Όπως η ίδια λέει, υπέγραψε το συμβόλαιο σιωπής από φόβο για τον εαυτό της και την οικογένειά της. Και από την αδυναμία να σταθεί απέναντι στον αναμφισβήτητα πιο διάσημο ποδοσφαιριστή του κόσμου που έχει στην κατοχή του τεράστια αποθέματα επιτυχίας, χρημάτων και λατρείας από τους θαυμαστές του. Ήταν μια ανώνυμη γυναίκα εναντίον του Ρονάλντο. Η απόκλιση δεν θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη. Είχε επίσης την ελπίδα ότι θα άφηνε πίσω της το περιστατικό, τελικά όμως δεν μπόρεσε ποτέ να κλείσει αυτό το κεφάλαιο.

image
image

Τι άλλαξε και η Μαγιόρκα έσπασε τη σιωπή της;

Πρώτα από όλα άλλαξε δικηγόρο. Ο νέος της δικηγόρος υποστηρίζει ότι η συμφωνία μη δημοσιοποίησης που υπέγραψε η πελάτισσα του δεν είναι νομικά δεσμευτική και έχει καταθέσει καταγγελία εναντίον του Ρονάλντο στο όνομα της. Η καταγγελία αυτή υποστηρίζεται από το επίμαχο έγγραφο των 27 σελίδων που θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για το αστέρι του ποδοσφαίρου. Το έγγραφο περιέχει μια έκδοση του πώς ο Ρονάλντο περιέγραψε εκείνη τη νύχτα, συμπεριλαμβανομένου του ακόλουθου αποσπάσματος: «Μου είπε όχι και να σταματήσω αρκετές φορές».

Δεύτερον, μετά το σκάνδαλο Γουαϊνστάιν, έχει αλλάξει ο κόσμος για τις γυναίκες που καταγγέλλουν ότι έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής επίθεσης. Έπειτα από το κάλεσμα της Αμερικανίδας ηθοποιού Αλίσα Μιλάνο, δεκάδες χιλιάδες γυναίκες έχουν γνωστοποιήσει την προσωπική τους ιστορία σεξουαλικής παρενόχλησης στο hashtag #MeToo, συντελώντας σε μια αλλαγή κοινωνικού κλίματος, ιδίως σε περιπτώσεις όπου ο ύποπτος δράστης διαθέτει χρήματα, εξουσία και φήμη.

Το κίνημα #MeToo έδωσε σε πολλά θύματα θάρρος και αυτοπεποίθηση. Η Μαγιόρκα είναι μια από αυτές. Όπως είπε στο Spiegel , πέρασε πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή της, διαβάζοντας τις ιστορίες άλλων γυναικών, μέχρι να μπορέσει να μιλήσει κι εκείνη.

Ο τρίτος λόγος είναι ότι θέλει να μάθει αν υπάρχουν κι άλλες γυναίκες εκεί έξω που λένε ότι έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση από τον Ρονάλντο. «Είναι κάτι που πάντα αναρωτιόμουν», θα πει.

Η απάντηση του Ρονάλντο

«Σθεναρά αρνούμαι τις κατηγορίες εναντίον μου. Ο βιασμός είναι απαράδεκτο έγκλημα, το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπο με τα όσα είμαι και πιστεύω. Όσο κι αν θέλω να καθαρίσω το όνομά μου, αρνούμαι να “ταΐσω” το θέαμα των ΜΜΕ, που έχει δημιουργεί από ανθρώπους που επιδιώκουν να προωθήσουν τον εαυτό τους με κάθε κόστος. Η καθαρή μου συνείδηση μου επιτρέπει να περιμένω με ηρεμία τα αποτελέσματα οποιονδήποτε ερευνών», έγραψε ο Ρονάλντο στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Με ένα βίντεο στο Instagram, το χρυσό 7αρι του ποδοσφαίρου, δήλωσε μάλιστα πως η όποια κατηγορία για βιασμό είναι απλά fake news από άτομα που όπως είπε «θέλουν να προωθήσουν τους εαυτούς τους πάνω στο όνομά μου. Θέλουν να γίνουν διάσημοι. Είναι και αυτό ένα κομμάτι της δουλειάς».

Σε ανακοίνωσή του, ο δικηγόρος του Ρονάλντο, Κρίστιαν Σερτζ, είπε ότι το ρεπορτάζ του Spiegel είναι «κατάφωρα παράνομο», προσθέτοντας ότι έχει λάβει οδηγίες να ζητήσει αποζημίωση για «ηθική βλάβη» γύρω από μια από τις «σημαντικότερες παραβιάσεις προσωπικών δικαιωμάτων των τελευταίων ετών».

Η Καθρίν Μαγιόρκα επιμένει όμως πως υποφέρει ακόμα από το τι συνέβη εκείνη τη νύχτα. «Είχα σοβαρούς νευρικούς κλονισμούς. Και ξανά, κατηγορώ τον βιασμό. Και κατηγορώ αυτόν, και κατηγορώ και τον εαυτό μου που υπέγραψα», λέει.

Θα είναι η γυναίκα που θα ανατρέψει τον Ρονάλντο;

Η Δικαιοσύνη θα αποφασίσει.