Η Google στέλνει αυτοκίνητα εξοπλισμένα με κάμερες στην πόλη Ναμιε, κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, απεικονίζοντας τη σημερινή κατάσταση της περιοχής για πρώτη φορά μετά τον καταστροφικό σεισμό τον Μάρτη του 2011. Επιμέλεια: Νικολέττα Ρούσσου

Ads

Η Google ανταποκρινόμενη στο αίτημα του δημάρχου της Νάμιε, Τομοτσού Μπαμπα, έστειλε κάμερες στην εγκαταλελειμμένη πόλη της νομαρχίας της Φουκουσίμα, όπου έζησαν κάποτε 21.000 κάτοικοι, προκειμένου να δημιούργησαν ένα πανόραμα από ψηφιακές εικόνες. Για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια από την πυρηνική καταστροφή, οι κάτοικοι μπορούν να δουν τι απέμεινε από την πόλη τους, καθώς οι περισσότεροι έχουν επιστρέψει σε αυτή μόνο για λίγα λεπτά με τη συνοδεία της αστυνομίας, για να πάρουν κάποια σημαντικά προσωπικά αντικείμενα  

image

Η πόλη Ναμιε αποτελεί πλέον μια πόλη φάντασμα, όπως το Πριπία στην Ουκρανία, ενώ το όνομα της θεωρείται πλέον συνώνυμο με αυτό του Τσέρνομπιλ, της χειρότερης πυρηνικής καταστροφής σε παγκόσμιο επίπεδο. Σπίτια και σχολεία εγκαταλελειμμένα, μπάζα και κεραμίδια στους δρόμους, αλλά και ένα πλοίο (κεντρική φωτογραφία) που το ξέβρασε το τσουνάμι κοντά στον κεντρικό δρόμο της πόλης, συνθέτουν την εικόνα εγκατάλειψης της περιοχής.

Ads

image

image

Μετά το τσουνάμι πτώματα κείτονταν εγκαταλελειμμένα για ένα μήνα, καθώς κανένας δεν βρισκόταν να τα περισυλλέξει. Οι υπεύθυνοι έκρυψαν το μέγεθος της καταστροφής, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα Independent, αφήνοντας τους πολίτες της πόλης να εκτεθούν σε μεγάλο ποσοστό ραδιενέργειας. Ο δήμαρχος της πόλης αναφέρει πως πολλοί κάτοικοι θέλουν να ξέρουν τη σημερινή κατάσταση της περιοχής, καθώς όπως λέει «…αναρωτιούνται τι απέμεινε και νιώθουν την ανάγκη να το δουν μόνοι τους…».

image

«…Είναι υπέροχο και τρομακτικό την ίδια στιγμή, αναφέρει η Γιουκίκο Καμέγια, κάτοικος της κοντινής πόλης Φουταμπα. Κάποιοι από εμάς θέλουν να βγάλουν αυτό το κομμάτι της ζωής τους από το μυαλό τους, αλλά υπάρχουν αρκετοί που θέλουν να κρατήσουν επαφή…»

image

Η Google έπρεπε να πάρει άδεια για να μπει στην απαγορευμένη ζώνη που εκτείνεται σε 20 χ.λ.μ γύρω από το εργοστάσιο του Daiichi, με την αστυνομία να ελέγχει την είσοδο και την έξοδο στην περιοχή. Οι περισσότεροι από τους 120.000 κατοίκους που ζούσαν άλλοτε στη ζώνη αυτή, πιστεύουν ότι θα περάσουν ακόμα και δεκαετίες μέχρι να επιστρέψουν.

image

image

Ο Τομοτσού Μπαμπα, όπως δήλωσε σε βίντεο που αναφέρεται στο εγχείρημα της Google, ευελπιστεί ότι αυτές οι εικόνες θα εξυπηρετήσουν και άλλο σκοπό « … φαντάζομαι ότι υπάρχουν άνθρωποι στον κόσμο που θέλουν να δουν το τραγικό αποτέλεσμα του πυρηνικού ατυχήματος…», ενώ προσθέτει πως θέλει «…αυτές οι φωτογραφίες να αποτελέσουν την μόνιμη καταγραφή αυτών που συνέβησαν … κληρονομήσαμε αυτή την πόλη από τους προγόνους μας και νιώθουμε μεγάλο πόνο που δεν μπορούμε να την παραδώσουμε στα παιδιά μας…».