Μια γιαγιά από το Μεξικό, ξεπέρασε σε δημοφιλία όλους τους σύγχρονους σεφ που έχουν κατακτήσει το διαδίκτυο. Την ώρα που οι νέοι, ωραίοι και εκκεντρικοί σεφ διαξιφίζονται για να κερδίσουν όλο και περισσότερους ακολούθους, το κανάλι της δόνιας Άνχελα (Άνχελα Γκαρφίας Βάσκεθ) έχει περισσότερες από 437 εκατομμύρια προβολές, ξεπερνώντας τα κανάλια της Martha Stewart, του NYT Cooking και του Food Network στο YouTube.

Ads

Η εκπομπή της λέγεται «Από το ράντσο μου στην κουζίνα σου». Στο φόντο αντί μιας υπερσύγχρονης κουζίνας, το ζεστό περιβάλλον της αγροτικής της κατοικίας. Με μία μικρή στοίβα από χειροποίητες τορτίγιες στο πλευρό της, η ντροπαλή Μεξικανή γιαγιά με τη μωβ ποδιά κοιτάζει την κάμερα και παρουσιάζεται στον κόσμο από το 2019.

Τα βίντεο καταγράφονται στο ράντσο της στη Μιτσοάκαν, στο Μεξικό, από την κόρη της, η οποία καταγράφει το ψιλοκόψιμο των κρεμμυδιών και το άλεσμα του καλαμποκιού με ένα τηλέφωνο κάμερας.

image

Ads

Τι εξηγεί τη δημοφιλία της Doña Ángela;

«Ο τύπος αγροτικού χώρου που εκπροσωπεί η Doña Ángela δεν είναι τόσο ορατός στα μέσα ενημέρωσης τροφίμων», δήλωσε στους NYT ο Ignacio Sánchez Prado, καθηγητής ισπανικών και λατινοαμερικανικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Washington στο St. Louis, που ειδικεύεται στον μεξικανικό πολιτισμό. «Και νομίζω ότι χτύπησε φλέβα με αυτό».

Πολλοί οπαδοί και ειδικοί της μεξικάνικης κουζίνας, πιστεύουν ότι η έλξη που ασκεί, βρίσκεται στη γιαγιαδίστικη αύρα της, που ενθουσιάζει ιδιαίτερα ανθρώπους με καταγωγή από τη Λατινική Αμερική, οι οποίοι βλέπουν τις γιαγιάδες  τους στην κ. Άνχελα: τα πουκάμισά της με τα λουλούδια, τα σκούρα σημάδια στα χέρια της και η μυστηριώδης ικανότητά της να χειρίζεται καυτές τορτίγιες.

«Είναι τόσο πολυεπίπεδο» είπε η Tiffany Holz από το Bettendorf της Αϊόβας, μακροχρόνια θαυμάστρια της κ. Άνχελα, η οποία έχει καταγωγή από το Μεξικό. «Κάθε συστατικό, κάθε αντικείμενο που χρησιμοποιεί. Είναι όλες αυτές οι μικρές μνήμες που επανέρχονται».

Μια άλλη θαυμάστρια, η Lupe Montiel από το Λος Άντζελες, έχει αναρωτηθεί, όπως και άλλοι, τι είναι αυτό που προκαλεί συναισθήματα μελαγχολίας για την κ. Άνχελα.
Ορισμένοι νομίζουν ότι είναι η υπέροχα ρυτιδωμένη αίσθηση της παράδοσης ή ο τρόπος που χαμογελάει στα βίντεο καθώς τα λαμπερά καφέ της μάτια κοιτούν την κάμερα.

«Είναι ακριβώς σαν οικογένεια» είπε η κυρία Μοντιέλ, ποιήτρια και καλλιτέχνης από το Λος Άντζελες, της οποίας η γιαγιά πέθανε από επιπλοκές του Covid-19. «Είναι αυτή η εικόνα της γιαγιάς μου που ευχόμουν να είχα απαθανατίσει».

Φυσικά, το φαγητό που φτιάχνει είναι επίσης εξαιρετικά νόστιμο, είπε ο Μεξικάνος σεφ και παραγωγικός εστιατορικός επιχειρηματίας, Ρίτσαρντ Σάντοβαλ.

Η ποικιλία των εποχικών πιάτων της κα Doña Ángela, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, αναδεικνύει την παράδοση της μεξικάνικης κουζίνας και την επιμονή που απαιτείται για να ταΐζεις μια οικογένεια για δεκαετίες στην ύπαιθρο, όπως πιθανότατα έκανε στη Μιτσοακάν.

Οι συνταγές της περιλαμβάνουν τάκος, τραγανό δέρμα χοιρινού μουλιασμένο σε πράσινη σάλτσα, κομμάτια αλατισμένης μπριζόλας σερβιρισμένα με τραγανά κομμάτια φρούτου του κάκτου κ.α.

«Στο τέλος της ημέρας, μας δείχνει ότι ό,τι χρειαζόμαστε είναι φωτιά, ένα τσουκάλι, έναν φούρνο και μερικά υλικά για να μαγειρέψουμε αυτά τα εκπληκτικά γεύματα», δήλωσε ο κ. Sandoval. Αυτή η απλότητα αντανακλάται επίσης στην χαμηλού προϋπολογισμού αισθητική παραγωγής και στον ειλικρινή τρόπο της Doña Ángela. Η Doña Ángela έχει ένα μπλέντερ, κατσαρόλες και φως ημέρας που πέφτει στην κουζίνα της, σε ένα αχνό κίτρινο χρώμα που θυμίζει κοτόσουπα.

Η κυρία Άνχελα είναι θερμή, αλλά διακριτική. Θέλει να ξέρετε, όπως ίσως έκανε η γιαγιά σας, ότι έχει φτιάξει αυτά τα φαγητά για εσάς και ελπίζει να σας αρέσουν. «Muy sabroso», υπόσχεται στο τέλος κάθε βίντεο. Που σημαίνει «Πολύ νόστιμο».

«Υπάρχουν άνθρωποι εκπαιδευμένοι  στον φακό», είπε ο Steven Alvarez, καθηγητής Αγγλικών στο Πανεπιστήμιο του St. John στη Νέα Υόρκη, που διδάσκει μαθήματα σχετικά με τη μεξικάνικη κουζίνα. «Και υπάρχουν άλλοι άνθρωποι, όπως η Doña Ángela, η γοητεία της οποίας είναι απλά μαγνητική».

Πηγή: New York Times