Το ανατολικογερμανικό κρατίδιο του Βραδεμβούργου κατέθεσε νόμο την περασμένη Πέμπτη, με τον οποίο απαιτεί να ελεγχθούν όλα τα ενεργά μέλη του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου για το αν είχαν συνεργαστεί ποτέ με τη μυστική αστυνομία της άλλοτε Ανατολικής Γερμανίας, Στάζι.

Ads

Αποτελεί κοινό μυστικό πως στη Γερμανία υπάρχουν αυτή τη στιγμή αρκετές χιλιάδες από τους πρώην πληροφοριοδότες της Στάζι. Επί κομουνιστικού καθεστώτος ο αριθμός των ανθρώπων που συνεργάζονταν επίσημα ή ανεπίσημα με τη μυστική αστυνομία άγγιζε τις 100.000.

Παρόλα αυτά υπάρχει μεγάλη ανησυχία πως πολλοί από αυτούς, αυτή τη στιγμή έχουν αναλάβει θέσεις με πολιτική επιρροή. Το Βραδεμβούργο, με αυτή την κίνηση έγινε το τελευταίο από τα 5 κρατίδια που υπάγονταν στην πρώην Ανατολική Γερμανία που θεσπίζει τέτοιο νόμο. «Ήταν καιρός το κοινοβούλιο του Βραδεμβούργου να θεσπίσει έναν τέτοιο νόμο και να θέσει αυτήν την ερώτηση,» δήλωσε σχετικά η Linda Teuteberg, μέλος του κοινοβουλίου.

Τις περισσότερες υποψίες συγκεντρώνει το ακροαριστερό κόμμα Left Party και όχι αδικαιολόγητα καθώς μέχρι στιγμής 7 μέλη του κόμματος σε άλλα κρατίδια, έχει αποδειχθεί πως παρείχαν πληροφορίες στη Στάζι. Επίσης το εν λόγω κόμμα έχει τις ρίζες του στο πρώην σταλινικό κόμμα SED που κυβερνούσε την Ανατολική Γερμανία.

Ads

Η Marianne Birthler, που ηγείται της υπηρεσίας που είναι υπεύθυνη για την εξέταση όλων των εγγράφων της Στάζι που έχουν απομείνει δήλωσε για το νέο νόμο: «Η συγκεκριμένη κίνηση έπρεπε να είχε γίνει καιρό πριν. Με το νόμο, θα βρεθούν όσοι βοηθούσαν τη δικτατορία και ζούσαν τόσα χρόνια στο Βραδεμβούργο».

Το περασμένο καλοκαίρι η εφημερίδα Financial Times Deutschland δημοσίευσε μια έρευνα σύμφωνα με την οποία 17000 δημόσιοι υπάλληλοι στη Γερμανία αποτέλεσαν κάποτε πληροφοριοδότες της Στάζι, οπότε η έρευνα αναμένεται να διαρκέσει μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πηγή: Spiegel