«Η Γερμανία θα αγοράσει από πληροφοριοδότη τα στοιχεία των ελβετικών τραπεζικών λογαριασμών Γερμανών που φοροδιαφεύγουν» δήλωσε
σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Βολφγκανγκ Σόιμπλε. Τα στοιχεία αφορούν σε μία λίστα με ονόματα περίπου 1.500 Γερμανών υπηκόων που έχουν μυστικούς τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία προκειμένου να φοροδιαφεύγουν.

Ads

Σύμφωνα με τα όσα διευκρίνισε, ο υπουργός Οικονομικών σε γερμανική εφημερίδα, η απόφαση έχει ληφθεί. Υποστήριξε δε, ότι η υπόθεση μοιάζει νομικά με εκείνη της αγοράς δεδομένων από το Λιχτενστάιν το 2008 και σημείωσε ότι μέχρι στιγμής κανένα δικαστήριο δεν έχει αμφισβητήσει τη νομιμότητα της πράξης αυτής.

Ουσιαστικά η απόφαση είχε ήδη ληφθεί από χθες. Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ είχα χαρακτηριστικά τονίσει ότι «πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αποκτήσουμε αυτά τα στοιχεία». Ωστόσο, η απάντηση που ήρθε χθες από την Ελβετία ήταν ότι σε περίπτωση που η Γερμανία χρησιμοποιήσει τα κλεμμένα στοιχεία η Ελβετία δεν θα συνεργαστεί.

Ωστόσο, μέλος του υπουργικού συμβουλίου της Ελβετίας δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να έχει «καλές σχέσεις» με την Γερμανία εν μέσω των ανησυχιών που υπάρχουν για την επιδείνωσή τους εξαιτίας του τραπεζικού απορρήτου.

Ads

«Οι καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι πολύ σημαντικές. Η Γερμανία είναι ο σημαντικότερος εταίρος μας στην οικονομία» δήλωσε ο Ντιτιέ Μπουρχάλτερ, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων. «Η κυβέρνηση θα συζητήσει αύριο προκειμένου να βρεθεί μία λύση που θα καθιστά σταθερές τις σχέσεις μας με τη Γερμανία» διευκρίνισε.

Από την πλευρά της πάντως η Ένωση Τραπεζιτών της Ελβετίας κάλεσε την Γερμανία να μην αγοράσει τα δεδομένα υποστηρίζοντας ότι είναι κλεμμένα και πρέπει να επιστραφούν στους ιδιοκτήτες τους. Παράλληλα έχουν ξεσπάσει ανησυχίες των πελατών των ελβετικών τραπεζών καθώς ανησυχούν για τους λογαριασμούς τους.