Σκληραίνει τη στάση της η Γερμανία, προειδοποιώντας πως η τελική απόφαση για την αποδέσμευση της έκτης δόσης, ύψους 8 δισ. ευρώ, της διεθνούς βοήθειας προς την Ελλάδα θα εξαρτηθεί από τις συζητήσεις οι οποίες θα λάβουν χώρα σε διεθνές επίπεδο τις αμέσως προσεχείς ημέρες, μετά την απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού να διοργανωθεί δημοψήφισμα. Την εφαρμογή του σχεδίου για την Ελλάδα ζήτησε η Άγκελα Μέρκελ, ενώ ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως το ευρωπαϊκό σχέδιο της βοήθειας προς την Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης. Παρόμοιες πιέσεις ασκεί και η Γαλλία, που ασκεί κριτική στην απόφαση Παπανδρέου. Την ίδια ώρα, διεθνή πρακτορεία, επικαλούμενα πηγές της ΕΕ και του ΔΝΤ, μεταδίδουν πως δεν θα εγκριθεί η 6η δόση των 8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα πριν το δημοψήφισμα.

Ads

«Η δόση δεν έχει εκταμιευθεί ακόμα», δήλωσε εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι οι πληροφορίες που έρχονται από την Αθήνα καταδεικνύουν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα χρειαστεί τα χρήματα ως τον Δεκέμβριο.

Ο Στέφαν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της Άγκελας Μέρκελ, δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει αποδέσμευση της έκτης δόσης πριν από τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης τη Δευτέρα. Ο Ζάιμπερ τόνισε ακόμη πως «δεν θα πρέπει να είναι χαμένος χρόνος» που θα μεσολαβήσει από σήμερα ως τη διενέργεια δημοψηφίσματος στην Ελλάδα για τις μεταρρυθμίσεις. «Ο χρόνος (που απομένει) ως το δημοψήφισμα δεν θα πρέπει να είναι χαμένος χρόνος, ούτε για την Ελλάδα ούτε για το ευρώ».

«Η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στην αλληλεγγύη της Ευρώπης», πρόσθεσε, «αν καταβάλει μεγάλες προσπάθειες» για να μεταρρυθμιστεί και να βάλει σε τάξη τα δημοσιονομικά της.

Ads

Η καγκελάριος «ενημερώθηκε» για την απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου, «θα προτιμούσε ωστόσο, στο όνομα της ευρωπαϊκής συνεργασίας, να έχει ενημερωθεί εκ των προτέρων», σημείωσε επίσης ο Ζάιμπερτ.
 
Η ίδια η Γερμανίδα καγκελάριος, πάλι, επανέλαβε σήμερα το αίτημά της για την εφαρμογή του σχεδίου διάσωσης για την Ελλάδα που συμφωνήθηκε την περασμένη εβδομάδα από τους Ευρωπαίους ηγέτες. «Συμφωνήσαμε σε ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες», δήλωσε η Μέρκελ σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επισκέπτεται τη Γερμανία.

«Χρειαζόμαστε σαφήνεια για να το εφαρμόσουμε και γι’ αυτό θα έχουμε συνομιλίες απόψε», πρόσθεσε η Μέρκελ, η οποία θα συναντήσει σήμερα στις Κάννες τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών και τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, πριν από μια συνάντηση με τον Γιώργο Παπανδρέου.

«Πιθανότατα» θα εκταμιευτεί η 6η δόση, δηλώνει η Αυστρία
 

Η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ, πάλι, εξέφρασε σήμερα την άποψη ότι «πιθανότατα» θα εκταμιευτεί η 6η δόση του δανείου προς την Ελλάδα, προσθέτοντας συγχρόνως ότι λόγω της δραματικότητας των περιστάσεων, αυτό δεν το γνωρίζει κανείς σήμερα, ενώ με το θέμα θα ασχοληθούν την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Όπως ανέφερε η κ. Φέκτερ, σε κάθε περίπτωση, οι υπουργοί Οικονομικών θα ακούσουν με προσοχή τις θέσεις, για παράδειγμα, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ και οι ίδιοι θέλουν να γνωρίζουν αν η επόμενη ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους αξιολογείται διαφορετικά, κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις, κάτι που σημαίνει ότι θα ελεγχθεί προσεκτικά αν τηρούνται από τους Έλληνες οι όροι.
 
Πιέσεις και από τη Γαλλία

 
Οι Έλληνες πρέπει να πουν «γρήγορα και χωρίς ασάφειες» εάν θα παραμείνουν στο ευρώ, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν. Ο Φιγιόν είπε ότι το Παρίσι λυπάται για την απόφαση «η οποία ελήφθη με μονομερή τρόπο» από την Ελλάδα να διεξαχθεί δημοψήφισμα σχετικά με την ευρωπαϊκή συμφωνία στήριξης της χώρας και κάλεσε τους Έλληνες να πουν «γρήγορα και χωρίς ασάφειες» εάν θα παραμείνουν στη ζώνη του ευρώ.

«Ασφαλώς (. . .) στη δημοκρατία το να στρέφεσαι στο λαό είναι πάντοτε θεμιτό αλλά λυπούμεθα, και θέλω να το πω επισήμως (. . .) για την απόφαση αυτή που ελήφθη με μονομερή τρόπο για ένα πρόβλημα το οποίο αφορά όλους τους εταίρους της Ελλάδας», είπε ο Φιγιόν στη γαλλική εθνοσυνέλευση.

Μετά από συνάντηση με εκπροσώπους των τραπεζών που είχε αργότερα ο Γάλλος πρωθυπουργός, με τους οποίους συζήτησε για τη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου για το ελληνικό χρέος, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «ύστερα από την ανακοίνωση του Έλληνα πρωθυπουργού, η Γαλλία παραμένει αποφασισμένη μαζί με τους εταίρους της να επιτύχει την πλήρη και συνολική εφαρμογή αυτής της συμφωνίας».

Εξάλλου, ο υπουργός Εργασίας Ξαβιέ Μπερτράν σε δηλώσεις του στο ιδιωτικό ραδιόφωνο RTL υπογράμμισε: «Δεν καταλαβαίνω γιατί ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν είπε ότι σχεδίαζε ένα δημοψήφισμα κατά τη διάρκεια (των συζητήσεων) του σχεδίου διάσωσης για το ευρώ». Και αφού χαρακτήρησε την κατάσταση με την Ελλάδα «σοβαρή», πρόσθεσε ότι «εάν υπάρχει αβεβαιότητα και αναποφασιστικότητα, αυτό δεν είναι καλό ούτε για την οικονομία ούτε για την εργασία» και τόνισε ότι θα πρέπει |να βγούμε από την αβεβαιότητα το συντομότερο δυνατό. Εάν η απόφαση για το δημοψήφισμα είναι αμετάκλητη, τότε θα πρέπει να γίνει πιο σύντομα και ασφαλώς δεν υπάρχει παρά ένα μόνο ερώτημα: θέλετε να παραμείνετε στο ευρώ;».

Από την πλευρά των Σοσιαλιστών, ο Φρανσουά Ολάντ και η Μαρτίν Ομπρύ με κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν σημειώνουν, μεταξύ άλλων, ότι: «Πέρα από την απόφαση που θα ληφθεί από την ελληνική Βουλή, η κατάσταση δείχνει ένα έλλειμμα της διακυβέρνησης της ευρωζώνης. Πολλές από τις σημερινές δυσκολίες θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί εάν η Ευρώπη είχε επιδείξει αλληλεγγύη από την αρχή των κερδοσκοπικών επιθέσεων σε βάρος της Ελλάδας (…). Αν αυτή η απόφαση του κ. Παπανδρέου προκαλεί νέα αναταραχή στις χρηματαγορές, θα πρέπει κυρίως να πείσει τους Ευρωπαίους ιθύνοντες να λάβουν επιτέλους αποφάσεις για την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, κυρίως αναφορικά με τη ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος».

Έκκληση Μπαρόζο για «εθνική και πολιτική ενότητα» στην Ελλάδα
 

Επείγουσα έκκληση για «εθνική και πολιτική ενότητα» στην Ελλάδα, απηύθυνε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Σε γραπτή δήλωσή του, ενόψει των κρίσιμων συνομιλιών στις Κάννες, ο Ζ. Μπαρόζο, αφού αναφέρει ότι «στην ΕΕ συμφωνήσαμε σε μακροπρόθεσμα μέτρα για τη στήριξη της Ελλάδας», τονίζει ότι «προϋπόθεση για την εφαρμογή αυτών των μέτρων, είναι να υπάρχει σταθερότητα στη χώρα, κάτι που είναι ουσιώδους σημασίας».

Όπως σημειώνει, χωρίς τη συμφωνία της Ελλάδας στο κοινό πρόγραμμα ΕΕ-ΔΝΤ, οι συνθήκες για τους Έλληνες πολίτες θα καταστούν πιο «επώδυνες», κυρίως για τους πιο αδύναμους, και οι επιπτώσεις είναι αδύνατον να προβλεφθούν.

«Για το λόγο αυτό καλώ την κυβέρνηση και τους πολιτικούς ηγέτες στην Ελλάδα να αποδείξουν ότι είναι έτοιμοι να εργαστούν για την εθνική πολιτική ενότητα και για να πετύχουν την απαιτούμενη στήριξη σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Επιτροπής.

Ο κ. Μπαρόζο υπενθυμίζει ακόμη ότι η Επιτροπή έχει ζητήσει αυτού του είδους τη στήριξη από την αρχή της κρίσης. «Εάν αυτή η στήριξη ήταν σημαντική χθες, τότε είναι απολύτως καθοριστική σήμερα», διαμηνύει ο πρόεδρος της Επιτροπής.