Η γερμανική βιομηχανία απειλείται με λουκέτο εάν σταματήσει η ροή του ρωσικού φυσικού αερίου, όπως προκύπτει από τις προειδοποιήσεις του υπουργού Οικονομικών της χώρας, προς τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής «να διδαχθούν από το παρελθόν».

Ads

Η συμφωνία διαμετακόμισης φυσικού αερίου μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας λήγει το επόμενο έτος και αν δεν παραταθεί, η Γερμανία μπορεί να αναγκαστεί να διακόψει τη βιομηχανία της, σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο Χάμπεκ, ο οποίος είναι επίσης αντικαγκελάριος, έκανε αυτή την αυστηρή προειδοποίηση τη Δευτέρα σε ένα οικονομικό συνέδριο στην ανατολική Γερμανία, λέγοντας ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να αποφύγουν «να ξανακάνουν το ίδιο λάθος» υποθέτοντας ότι η οικονομία θα παραμείνει ανεπηρέαστη χωρίς προφυλάξεις για την εξασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας.

«Δεν υπάρχει ασφαλές σενάριο για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα», είπε ο Χάμπεκ.

Ads

Το Bloomberg υπενθυμίζει, ότι παρά τον πόλεμο, η Ουκρανία εξακολουθεί να κερδίζει τέλη διέλευσης από τη Ρωσία, επιτρέποντας στο ρωσικό φυσικό αέριο να ρέει μέσω της επικράτειάς της σε χώρες όπως η Αυστρία, η Σλοβακία, η Ιταλία και η Ουγγαρία.

Ακόμη και αν η ροή συνεχιστεί μετά το 2024, είναι απίθανο η τρέχουσα συμφωνία διαμετακόμισης να παραταθεί υπό παρόμοιες συνθήκες, δεδομένης της έλλειψης πολιτικής υποστήριξης, σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου για την Παγκόσμια Ενεργειακή Πολιτική που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα.

«Οι άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας για την επέκταση της σύμβασης διαμετακόμισης φαίνονται εξαιρετικά απίθανες στις παρούσες συνθήκες», σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης.