Τα στοιχεία περίπου 1.500 πιθανών φοροφυγάδων με τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία, προσφέρει έναντι αμοιβής στην κυβέρνηση της Γερμανίας ένας πληροφοριοδότης, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Frankfurter Allgemeine Zeitung» το Σάββατο. Αξιωματούχοι στο Βερολίνο επιβεβαίωσαν ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να αγοράσει τα στοιχεία.

Ads

Ο πληροφοριοδότης ζητά 2,5 εκατομμύρια ευρώ για τα στοιχεία που πιστεύεται ότι μπορεί να αποφέρουν 100 εκατομμύρια ευρώ στην Γερμανία, αναφέρει στο άρθρο της η εφημερίδα. Μάλιστα, ως δείγμα καλής θέλησης, ο πληροφοριοδότης έδωσε ήδη τα στοιχεία πέντε λογαριασμών ικανών να αποφέρουν περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ ο καθένας στα ταμεία του κράτους.

Αξιωματούχοι που ζήτησαν να μην κατονομασθούν λόγω της ευαίσθητης φύσης του θέματος είπαν στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι δεν έχει ακόμη ληφθεί απόφαση. Οι εφορίες αναμένεται να καλύψουν πολλαπλάσιο κόστος αυτού που ζητείται για τους φακέλους μέσω αναδρομικών φόρων και προστίμων.

Η εφημερίδα The New York Times έγραψε την 18η Ιανουαρίου ότι τέτοια στοιχεία προσφέρθηκαν στη Γερμανική κυβέρνηση από πρώην στέλεχος Ελβετικής τράπεζας. Ωστόσο δεν είναι σαφές εάν αυτός είναι η πηγή των νέων δεδομένων. Η βιομηχανία των μυστικών, offshore τραπεζικών λογαριασμών είχε πληγεί το 2008, όταν λίστες πελατών δυο τραπεζών στο Λίχτενσταϊν είχαν διαρρεύσει στις φορολογικές αρχές της Γερμανίας, των ΗΠΑ και άλλων χωρών, κατά τα φαινόμενα από πρώην στελέχη των τραπεζών. Αρκετοί εύποροι Γερμανοί υπέστησαν εφόδους από την αστυνομία όταν αποκαλύφθηκε η φοροαποφυγή, ενώ το Λίχτενσταϊν διαμαρτυρήθηκε έντονα για τη ζημία που υπέστη ένας από τους βασικότερους προσοδοφόρους τομείς της οικονομίας του.

Ads

Εκτός από τη Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) και η Sddeutsche Zeitung έγραψαν ότι τα δεδομένα προσφέρθηκαν στις αρχές στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το θέμα επαφίεται στα κρατίδια –τα οποία έχουν την αρμοδιότητα να φορολογούν τους πολίτες– και όχι στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Ένα από τα βασικά θέματα όμως είναι εάν μπορούν να γίνουν δεκτά σε Γερμανικό δικαστήριο στοιχεία που αποκτήθηκαν κατά παραβίαση του νόμου στην Ελβετία.

Εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομικών απέφυγε να σχολιάσει την υπόθεση, περιοριζόμενος να δηλώσει ότι η Γερμανία δέχεται σταθερά προσφορές για δεδομένα από αρκετούς διεθνείς φορολογικούς παραδείσους.