Η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε σήμερα το τουρκικό αίτημα για την άσκηση ποινικών διώξεων σε σχέση με τη σάτιρα κατά του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τη διεξαγωγή έρευνας σε βάρος του γερμανού κωμικού που έγραψε το σατιρικό ποίημα που αφορούσε τον πρόεδρο Ερντογάν. Η «υπόθεση Μπέμερμαν», όπως συχνά αναφέρεται, προκάλεσε σάλο σε Τουρκία και Γερμανία και έφερε τις δύο χώρες στα όρια διπλωματικού επεισοδίου.
Η καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ αποφάσισε σήμερα να κάνει δεκτό το αίτημα της Άγκυρας για άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος του κωμικού Γιαν Μπέμερμαν του ZDF, ο οποίος απήγγειλε προσβλητικό ποίημα για τον Ερντογάν, σε εκπομπή της γερμανικής τηλεόρασης. Παράλληλα η Μέρκελ ανακοίνωσε ότι θέλει να καταργήσει τη διάταξη που επιτρέπει μια τέτοια διαδικασία.
«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα δώσει την άδειά της στην παρούσα υπόθεση», ανακοίνωσε η Μέρκελ προσθέτοντας ότι μια μεταρρύθμιση του ποινικού κώδικα μπορεί να λάβει χώρα για την κατάργηση του άρθρου 103 που τιμωρεί την προσβολή κατά ενός εκπροσώπου ξένου κράτους, αδίκημα που τιμωρείται με πενταετή ποινή φυλάκισης. Σύμφωνα με διάταξη του γερμανικού ποινικού κώδικα, για να ξεκινήσει η έρευνα, η κυβέρνηση πρέπει να δώσει την άδεια σε εισαγγελείς να ασκήσουν δίωξη κατά ενός προσώπου που κατηγορείται για προσβολή ξένου ηγέτη. Πρόκειται για τη διάταξη στην οποία στηρίχτηκε και το αίτημα του Τούρκου Προέδρου.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η καγκελάριος, η γερμανική κυβέρνηση, μετά από σχετικό αίτημα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να επιτρέψει να κινηθεί δικαστική διαδικασία για την απόδοση πιθανών ποινικών ευθυνών, χωρίς αυτό να σημαίνει, όπως τόνισε, την εκ των προτέρων ενοχή του Μπέμερμαν, ούτε φυσικά να προδικάζει μια απόφαση που θα θέτει όρια στην ελευθερία του τύπου, της έκφρασης και της τέχνης.
Αντιδράσεις μετά την ανακοίνωση Μέρκελ
Όπως γράφει η Deutsche Welle, λίγο μετά την ανακοίνωση της Άγκελα Μέρκελ ακολούθησε κύμα αντιδράσεων, τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στην Τουρκία. O γενικός γραμματέας των Xριστιανοδημοκρατών Πέτερ Τάουμπερ παρείχε στήριξη από την πλευρά του, όπως ήταν φυσικό, στην καγκελάριο σχολιάζοντας στο twitter ότι η «κυβέρνηση παίρνει στα σοβαρά το κράτος δικαίου, ακόμη κι όταν αυτό προκαλεί πόνο». «Σωστή» χαρακτήρισε την ίδια απόφαση και ο Φόλκερ Κάουντερ, επικεφαλής της Κ.Ο. Xριστιανοδημοκρατών / Χριστιανοκοινωνιστών, σημειώνοντας ότι «η σάτιρα μπορεί να κάνει τα πάντα. Αλλά κάθε προσβολή δεν είναι σάτιρα».
Την ευθεία αντίθεσή του προς αυτήν την κίνηση εξέφρασε ο επικεφαλής της Κ.Ο. των Σοσιαλδημοκρατών Τόμας Όπερμαν, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θεωρώ λανθασμένη την απόφαση. Η δίωξη της σάτιρας με το πρόσχημα της προσβολής των αρχών δεν συνάδει με καμία σύγχρονη δημοκρατία». Η Ζιμόνε Πέτερ, επικεφαλής της Κ.Ο. των Πρασίνων δήλωσε ότι η «σάτιρα είναι το θύμα» της συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία. Αντίστοιχα, σκληρή γλώσσα χρησιμοποιεί και η Ζάρα Βάγκενκνεχτ, επικεφαλής του Κόμματος της Αριστεράς, σχολιάζοντας ότι η Μέρκελ «υποκύπτει στον αυταρχικό Ερντογάν και θυσιάζει την ελευθερία του τύπου στη Γερμανία».
Από την πλευρά τους πολλά τουρκικά ΜΜΕ που πρόσκεινται στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν χαιρέτισαν την απόφαση της γερμανίδας καγκελαρίου να εγκρίνει δικαστική έρευνα κατά του Γιαν Μπέμερμαν. Μάλιστα η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Star» χαρακτήρισε την απόφαση Μέρκελ ως «μεγάλο σοκ» για τον Μπέμερμαν.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >