Οι σφαγές των Αρμενίων από τους Τούρκους θα αναγνωριστούν την Πέμπτη από τη γερμανική βουλή ως γενοκτονία, παρά τις έντονες τουρκικές αντιδράσεις.

Ads

Το σχετικό ψήφισμα, που όπως γράφει η Deutsche Welle αναμένεται να ψηφιστεί με συντριπτική πλειοψηφία, κατατέθηκε από τις κοινοβουλευτικές ομάδες των Χριστιανοδημοκρατών, των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων. Η γενοκτονία των Αρμενίων υπήρξε η πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα και αναγνωρίζεται και ως ένας προάγγελος του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος. 

Η γενοκτονία του 1915 παρέμεινε ατιμώρητη από τη διεθνή κοινότητα, παρότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία, ως σύμμαχος των Κεντρικών Δυνάμεων, βρισκόταν στους ηττημένους του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Όπως αποκαλύπτεται από ιστορικά ντοκουμέντα η Γενοκτονία ήταν εν γνώσει των Γερμανών, οι οποίοι μάλιστα ενθάρρυναν τους συμμάχους τους Οθωμανούς στην εξόντωση των Αρμενίων καθώς τους θεωρούσαν προσκείμενους στους Ρώσους. Το γερμανικό πολιτικό σύστημα της περιόδου είχε επιβάλει καθεστώς λογοκρισίας γύρω από αυτό το ζήτημα.

Ο μόνος πολιτικός στη Γερμανία που προσπάθησε μάταια να καταγγείλει την εξόντωση των Αρμενίων ήταν ο σοσιαλιστής Καρλ Λίμπκνεχτ, εκ των ιδρυτών της αριστερής ριζοσπαστικής οργάνωσης «Σπάρτακος» που μετεξελίχθηκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα Γερμανίας. Αντίθετα ο Αδόλφος Χίτλερ είχε χρησιμοποιήσει ως παράδειγμα την εξόντωση των Αρμενίων για να υποστηρίξει το Εβραϊκό Ολοκαύτωμα. «Ποιος μιλάει σήμερα για τον αφανισμό των Αρμενίων;» είχε πει το 1939.

Ads

Στο ψήφισμα που θα ψηφιστεί την Πέμπτη από τη Γερμανική Βουλή, αναφέρεται ότι οι σφαγές και οι πορείες θανάτου το 1915 συνιστούν γενοκτονία, ενώ παράλληλα επισημαίνεται η «ενοχή» και η «συνυπευθυνότητα» της Γερμανίας ως συμμάχου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Το ψήφισμα στηρίζει και η ίδια η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. Παρά την προειδοποίηση του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε πρόσφατη τηλεφωνική τους επικοινωνία ότι το ψήφισμα θα «έβλαπτε» τις διμερείς σχέσεις, η καγκελάριος σε χθεσινή δοκιμαστική ψηφοφορία στη χριστιανοδημοκρατική κοινοβουλευτική ομάδα ψήφισε υπέρ.

Αύριο όμως την ώρα της ψηφοφορίας η Άνγκελα Μέρκελ δεν θα παραβρίσκεται στη βουλή, επειδή την ίδια ώρα θα συνομιλεί με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Από τη βουλή θα απουσιάζει και ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, επειδή θα βρίσκεται στην Αργεντινή. Όπως όμως έχει δηλώσει, παρότι είναι της άποψης ότι το ψήφισμα θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για τις γερμανοτουρκικές σχέσεις, θα ψήφιζε και αυτός υπέρ.