Αποδυναμωμένοι από την επιβολή χωρίς ψηφοφορία στην γαλλική Εθνοσυνέλευση της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, ο Εμανουέλ Μακρόν και η πρωθυπουργός του Ελιζαμπέτ Μπορν θα βρεθούν σήμερα αντιμέτωποι με την κατάθεση προτάσεων μομφής από την αντιπολίτευση και με την οργή του δρόμου που συνεχίζει αμείωτη.
Η προσφυγή την Πέμπτη στο άρθρο 49.3 του Συντάγματος για την υιοθέτηση χωρίς ψηφοφορία της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος θεωρείται ήττα για τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος πόνταρε το πολιτικό του κύρος σε αυτήν την μεταρρύθμιση «κλειδί» της δεύτερης θητείας του.
Προβλέπεται η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη, ενώ ορισμένοι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα θα χάσουν ορισμένα προνόμια. Όπως γίνεται αντιληπτό, τα έτη που απαιτούνται για να λάβει κάποιος πλήρη σύνταξη αυξάνονται. Οι συγκεκριμένες αλλαγές ήταν μέρος του «μανιφέστου» του Μακρόν στις εκλογές του 2022.
Αξίζει να σημειωθεί πως το 2019, κατά την πρώτη του θητεία, ο Μακρόν είχε υποβάλλει ένα διαφορετικό σχέδιο, για την ενοποίηση του γαλλικού συνταξιοδοτικού συστήματος. Υποστήριζε πως η απαλλαγή από τα 42 ειδικά καθεστώτα, για τομείς που κυμαίνονται από σιδηροδρομικούς και εργαζόμενους στην ενέργεια έως δικηγόρους, ήταν ζωτικής σημασίας για να διατηρηθεί το σύστημα οικονομικά βιώσιμο. Εκείνη την εποχή ωστόσο, δεν έκανε λόγο για αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης.
Οι διαμαρτυρίες ενάντια σε εκείνες τις προτάσεις διήρκεσαν περισσότερο από οποιαδήποτε απεργία μετά το 1968. Οι «μεταρρυθμίσεις» του Μακρόν τελικά εγκαταλείφθηκαν στην αρχή της πανδημίας του κορονοϊού το 2020.
Το συνταξιοδοτικό σύστημα αποτελεί άλλωστε τον ακρογωνιαίο λίθο του συστήματος κοινωνικής προστασίας της χώρας, όπως αναφέρει ο Guardian. Σύμφωνα με αυτό, ο εργαζόμενος πληθυσμός πληρώνει υποχρεωτικά τέλη μισθοδοσίας για να χρηματοδοτήσει όσους συνταξιοδοτούνται, ενώ όλοι οι Γάλλοι εργαζόμενοι λαμβάνουν κρατική σύνταξη.
Οι προτάσεις μομφής
Το μεσημέρι της Παρασκευής πρόταση μομφής, την οποία συνυπογράφει και ο συνασπισμός της Αριστεράς, κατέθεσε η ανεξάρτητη κεντρώα συμμαχία LIOT. Η πρόταση μομφής θα τεθεί σε ψηφοφορία πιθανότατα τη Δευτέρα. Η πρόταση, με αφορμή την απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν να περάσει τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση με προεδρικό διάταγμα (άρθρο 49, παρ.3 του Γαλλικού Συντάγματος), παρά το γεγονός ότι δεν έχει ψηφιστεί από τη Βουλή, φέρει τις υπογραφές 91 βουλευτών, από πέντε διαφορετικές ομάδες.
Πρόταση μομφής, χωριστά, κατέθεσε και το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν, Εθνικός Συναγερμός.
«Η ψηφοφορία επί αυτής της πρότασης θα καταστήσει δυνατό να βγει η χώρα από την κλιμακούμενη πολιτική κρίση», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της συμμαχίας LIOT, Μπέρτραν Πανσέρ, πλην των Ρεπουμπλικάνων και του κόμματος του Εμανουέλ Μακρόν.
Η πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού, Μαρίν Λεπέν, ανακοινώνοντας χθες την πρόθεσή της να καταθέσει πρόταση μομφής και κατά της κυβέρνησης, είπε ότι οι βουλευτές της ομάδας της θα ψηφίσουν και τις άλλες προτάσεις μομφής που θα μπορούσαν να κατατεθούν από άλλες ομάδες της αντιπολίτευσης.
Με βάση τις διατάξεις του άρθρου 49.3 του Συντάγματος εφόσον η πρόταση μομφής συγκεντρώσει τις απαιτούμενες 287 ψήφους, ο νόμος για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση απορρίπτεται και η κυβέρνηση πέφτει.
Οι Ρεπουμπλικανοί, που στηρίζουν την κυβέρνηση της Ελιζαμπέτ Μπορν, δια στόματος του προέδρου, Ερίκ Κιοτί, έχουν δηλώσει ότι δεν θα στηρίξουν την πρόταση μομφής (καταμετρώνται μόνο τα υπέρ και όχι τα κατά), όμως δεν είναι σίγουρο ότι δεν θα υπάρξουν διαρροές. Άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την πρώτη ψηφοφορία επί της μεταρρύθμισης στη γαλλική Γερουσία δύο βουλευτές του κόμματος δεν την ψήφισαν
Οι διαδηλώσεις
Από την πλευρά τους τα συνδικάτα θα προσπαθήσουν να αναθερμάνουν τις διαδηλώσεις και τις απεργίες που σημαδεύουν από τα μέσα του Ιανουαρίου την ζωή των Γάλλων, αλλά βρίσκονταν σε υποχώρηση μέχρι χθες.
Τα συνδικάτα καλούν σε συγκεντρώσεις για σήμερα και για το σαββατοκύριακο, καθώς και για μία ένατη ημέρα απεργιακών κινητοποιήσεων, την Πέμπτη 23 Μαρτίου. Άλλωστε, ήδη από το πρωί της Παρασκευής κόσμος βρίσκεται στους δρόμους της Γαλλίας
Τα συνδικάτα καταγγέλλουν την απόφαση της επιβολής της μεταρρύθμισης χωρίς την νομιμοποίηση της κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας και επιρρίπτουν στην κυβέρνηση ακέραια την ευθύνη για την πολιτική και κοινωνική κρίση θα προκαλέσει «η άρνηση της δημοκρατίας».
Μάλιστα, οι δυνάμεις ασφαλείας επενέβησαν το βράδυ της Πέμπτης για να εκκενώσουν την Πλας ντε λα Κονκόρντ, όπου είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες διαδηλωτές. Στο τέλος της βραδιάς, 217 άνθρωποι είχαν προσαχθεί, σύμφωνα με την αστυνομική διεύθυνση.
Συγκρούσεις ξέσπασαν επίσης σε άλλες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας, τις Ρεν, Ναντ, Αμιέν, Λιλ, Γκρενόμπλ. Στην Μασσαλία, μασκοφόροι έσπασαν την βιτρίνα τράπεζας και ένα διαφημιστικό πάνελ, ενώ άλλοι πυρπόλησαν σκουπίδια φωνάζοντας «Κάτω το Κράτος, οι μπάτσοι και η εργοδοσία».
Η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του προεδρικού κόμματος Αναγέννηση Ορόρ Μπερζέ ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν να κινητοποιήσει «τις κρατικές υπηρεσίες για την προστασία των βουλευτών της πλειοψηφίας».
Αλληλοκατηγορίες
Κυβέρνηση και αριστερή αντιπολίτευση αλληλοκατηγορούνται για υποκίνηση της βίας.
Ο οικολόγος βουλευτής (Nupes) Ζυλιέν Μπαγιού κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι έτοιμη να στρέψει την χώρα «στην φωτιά και το αίμα». Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν δήλωσε από την πλευρά της «πολύ σοκαρισμένη» με την στάση ορισμένων βουλευτών της αντιπολίτευσης. «Θέλουν χάος στην Εθνοσυνέλευση και τους δρόμους», προειδοποίησε.
Οι απεργίες που συνεχίζονται εδώ και μέρες στους τομείς της ενέργειας, τα λιμάνια και την αποκομιδή των απορριμμάτων προκαλούν μεγάλη αναταραχή.
Στο Παρίσι, ορισμένες περιοχές είναι βυθισμένες σε τόνους σκουπιδιών και οι αρχές ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε επιστράτευση προσωπικού για την αποκομιδή.
Σύμφωνα με την Ελιζαμπέτ Μπορν, η απόφαση της προσφυγής στο άρθρο 49.3 ήταν «συλλογική» της κυβέρνησης και του προέδρου. Θεωρείται ήττα για τον Εμανουέλ Μακρόν έπειτα από συνομιλίες εβδομάδων με τα πολιτικά κόμματα και τα συνδικάτα.
Για την εφημερίδα Le Monde, «αποκαλύπτει την απομόνωση του Εμανουέλ Μακρόν». Ενώ η εφημερίδα Libération κάνει λόγο για ναρκοθέτηση της υπόλοιπης προεδρικής θητείας. Ο επικεφαλής του συνδικάτου CFDT Λοράν Μπερζέ μιλάει για «ναυάγιο».
«Πρόκειται για συντριβή», έλεγε στην γαλλική Εθνοσυνέλευση στέλεχος της προεδρικής πλειοψηφίας χωρίς να κατονομάζεται. «Χρειάζεται διάλυση» της Βουλής και προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
«Ο εμπρηστής του Ελιζέ»
«Ομολογία αδυναμίας», «αποτυχία», «υποκρισία»: ο γαλλικός Τύπος επικρίνει ομόφωνα και έντονα την επιλογή του Εμανουέλ Μακρόν.
Ο διεθνής Τύπος δεν μένει πίσω, υπογραμμίζοντας, όπως οι New York Times, ότι «η σύγκρουση για τις συντάξεις αποκαλύπτει έναν Μακρόν εξασθενημένο και πιο απομονωμένο», ή όπως η Die Zeit, ότι «αυτή η μεταρρύθμιση θα συνεχίσει να επιβαρύνει για καιρό τη χώρα».
«Ένα ερώτημα κυριαρχεί ήδη σε όλα τα άλλα, έπειτα απ’ αυτή την ιστορική ημέρα: ένδεκα μήνες αφότου άρχισε, μήπως η πενταετία του Εμανουέλ Μακρόν έχει ήδη τελειώσει;», αναρωτιέται ο Μορίς Μποντένκ στη La Charente Libre, σύμφωνα με τον οποίο η χρήση του άρθρου 49.3 «ηχεί σαν ομολογία αδυναμίας αυτής που αρμόζει σήμερα να αποκαλείται ‘η προεδρική μειοψηφία’».
«Καθεστωτική κρίση», τιτλοφορεί το άρθρο της η Μοντ Βερνιόλ στη L’Humanité. «Μ’ αυτή τη νέα προσφυγή στο 49.3, το διαζύγιο ανάμεσα στους θεσμούς μας και το λαό ολοκληρώθηκε, αιχμή μιας υποβόσκουσας κρίσης απονομιμοποίησης της πολιτικής εξουσίας, η οποία ανοίγει διάπλατα το δρόμο στις αυταρχικές τάσεις. Ο εμπρηστής του Ελιζέ είναι ο μοναδικός υπεύθυνος γι’ αυτή την κατάσταση», εκτιμά.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >