Το δρόμο της γαλλικής Δικαιοσύνης παίρνει το σκάνδαλο Μπετανκούρ, το οποίο εμπλέκει το Νικολά Σαρκοζί, μετά της καταγγελίες της πρώην λογίστριας της ισχυρής γυναίκας της L’ Oreal για χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του γάλλου προέδρου.

Ads

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, η έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε την Τετάρτη με βάση τις δηλώσεις στην ηλεκτρονική εφημερίδα Μediapart της κας Τιμπού, λογίστριας της 87χρονης Μπετανκούρ επί 12 συναπτά έτη, πριν από την αποχώρηση της το Νοέμβρη 2008.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, η Μπετανκούρ, πλουσιότερη γυναίκα της Ευρώπης, κατέβαλε το Μάρτιο του 2007 το ποσό των 150.000 ευρώ στον υπουργό Εργασίας Ερίκ Βερτ για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής καμπάνιας του Σαρκοζί. Η παρανομία έγκειται στο γεγονός ότι από το γαλλικό νόμο προβλέπεται ανώτατο όριο χρηματοδότησης 7.500 ετησίως για κόμμα και 4.600 ευρώ για υποψήφιο. Η Τιμπού ανέφερε επίσης ότι η κληρονόμος της διάσημης εταιρείας καλλυντικών και ο εκλιπών σύζυγός της χρηματοδοτούσαν συστηματικά συντηρητικούς πολιτικούς, ώστε να αποφύγουν τη φορολόγηση.

Η γαλλική αστυνομία αναζητεί αποδεικτικά στοιχεία για τους ισχυρισμούς της λογίστριας και ενδέχεται να ξεκινήσει έρευνα για την παράνομη χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων.

Ads

Όπως είναι φυσιολογικό, ο γάλλος πρόεδρος αρνείται τις κατηγορίες, κάνοντας λόγο για “συκοφαντία” εις βάρος του, ενώ σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Λικ Σατέλ, ο Σαρκοζί θα μιλήσει για το θέμα στις 13 Ιουλίου, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλιου. Παράλληλα, ο γάλλος πρόεδρος κατηγόρησε τη γαλλική αριστερά ότι παίζει το παιχνίδι της άκρας δεξιάς και τον γαλλικό τύπο για “φασιστικές μεθόδους”.

Από την πλευρά του, ο Ερίκ Βερτ, πρώην οικονομικός υπεύθυνος της κυβερνώσας παράταξης και νυν υπουργός Εργασίας υπέβαλε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση καταγγέλοντας τις “ψευδείς κατηγορίες των οποίων έχει αποτελέσει αντικείμενο, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τη λήψη χρηματικών ποσών για την παράνομη χρηματοδότηση πολιτικών δραστηριοτήτων” ενώ τόνισε ότι δεν έλαβε “ούτε ένα παράνομο ευρώ” και ότι “δεν είχε κάνει τίποτα λάθος”.