Με όλα τα βλέμματα να είναι στραμμένα στην Μαρίν Λεπέν, οι Γάλλοι προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για τον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών. 

Ads

Στις εκλογές αυτές, που στη Γαλλία θεωρούνται «πρόβα» για τις προεδρικές εκλογές του 2017, θα φανεί αν η ακροδεξιά θα μπορέσει να κεφαλαιοποιήσει σε περιφέρειες την άνοδο που καταγράφει το τελευταίο διάστημα όσον αφορά τη δημοφιλία της. 

Το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν βρίσκεται για πρώτη φορά σε θέση να κερδίσει μία ή περισσότερες περιφέρειες. Την περασμένη Κυριακή, στον πρώτο γύρο, το Εθνικό Μέτωπο ήρθε πρώτο σε 6 από τις 13 περιφέρειες με μια νέα ιστορική επίδοση (27,7%)

Η προσοχή στρέφεται κυρίως στις περιφέρειες Νορ-Πα-ντε-Καλαί-Πικαρδία (βόρεια Γαλλία) και Προβηγκία – Άλπεις – Κυανή Ακτή, στον νότο, στις οποίες η πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος Μαρίν Λεπέν και η ανιψιά της και βουλευτής Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν, ξεπέρασαν αμφότερες στον πρώτο γύρο το 40%.

Ads

Πάντως δεν είναι σίγουρο ότι το Εθνικό Μέτωπο θα κερδίσει κάποια περιφέρεια καθώς αυτό θα εξαρτηθεί κυρίως από το πώς θα συμπεριφερθούν οι ψηφοφόροι της κεντροαριστεράς και της αριστεράς, μετά την απόφαση του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού κόμματος (Parti socialiste, PS) να αποσύρει τους υποψηφίους του από τις αναμετρήσεις στις δύο περιφέρειες όπου έχει τις υψηλότερες πιθανότητες νίκης η Λεπέν. 

Το PS κάλεσε τους υποστηρικτές του να ψηφίσουν τους συντηρητικούς υποψήφιους του κόμματος Οι Ρεπουμπλικάνοι (Les Républicains) του Νικολά Σαρκοζί, ώστε να ηττηθεί το Εθνικό Μέτωπο. Ο Μανουέλ Βαλς προειδοποίησε μάλιστα ότι η χώρα κινδυνεύει με «εμφύλιο» αν το FN βρεθεί στην εξουσία.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, η έκκλησή του PS υπάρχουν πιθανότητες να εισακουστεί από τους υποστηρικτές του. Αλλά οι δημοσκοπήσεις δεν έγιναν σε όλες τις περιφέρειες και ορισμένες από αυτές, ειδικά στο νοτιοανατολικό τμήμα της Γαλλίας, έδειξαν πολύ μικρές διαφορές στις προθέσεις ψήφου, συχνά εντός του περιθωρίου του στατιστικού λάθους.

Οι πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν ότι η αναμέτρηση θα είναι πολύ αμφίρροπη καθώς υπάρχουν πολλές άγνωστες μεταβλητές. Για παράδειγμα στη βορειοανατολική περιφέρεια Αλσατίας – Καμπανίας – Αρδεννών – Λορένης ο Σοσιαλιστής υποψήφιος δεν υπάκουσε στη γραμμή του κόμματός του να αποσυρθεί από τον δεύτερο γύρο.

Επίσης πολύ σημαντικό ρόλο θα παίξει η συμμετοχή. Στον πρώτο γύρο των εκλογών μόνο ένας στους δυο ψηφοφόρους πήγαν στην κάλπη. Απείχαν επίσης τα δύο τρίτα των νέων (18-24 ετών). Πάντως υπάρχουν και δημοσκόποι που υποστηρίζουν ότι η Λεπέν θα κερδίσει ως και πέντε περιφέρειες σήμερα, με τη μία να θεωρείται σίγουρη. 

Τα εκλογικά τμήματα έχουν ανοίξει από το πρωί. Οι εκλογές διεξάγονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και με ιδιαίτερα αυξημένα μέτρα ασφαλείας, έναν μήνα ακριβώς μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που συγκλόνισαν τη Γαλλία στις 13 Νοέμβρη. Καλούνται να ψηφίσουν 45,3 εκατ. ψηφοφόροι.