Η αμερικανική πρεσβεία στο Παρίσι, συμβούλευσε την Ουάσιγκτον να ξεκινήσει έναν στρατιωτικού τύπου εμπορικό πόλεμο εναντίον οποιασδήποτε χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αντιτίθετο στα γενετικά τροποποιημένα (ΓΤ) προϊόντα, αποκαλύπτουν τα τηλεγραφήματα που δημοσιεύει το Wikileaks και η βρετανική εφημερίδα Guardian. Επιπλέον, σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα, ΗΠΑ και Ιαπωνία και σκόπευαν να βουλιάξουν ακτιβιστές κατά της φαλαινοθηρίας για να απαλλαγούν από αυτούς, ενώ η Γαλλία αναδεικνύεται στην πρωταθλήτρια στην Ευρώπη στη βιομηχανική κατασκοπεία.

Ads

Απαντώντας στις κινήσεις της Γαλλίας να απαγορεύσει την ΓΤ ποικιλία καλαμποκιού της Monsanto στα τέλη του 2007, ο πρέσβης, Craig Stapleton, φίλος και επιχειρηματικός συνεργάτης του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, ζήτησε από την Ουάσιγκτον να επιβάλει κυρώσεις της ΕΕ και κυρίως στις χώρες που δεν υποστηρίζουν τη χρήση γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών.

«Η Ομάδα μας του Παρισιού συστήνει να συστήσετε μια λίστα στόχων αντιποίνων που θα προκαλέσει ορισμένη οδύνη σε ολόκληρη την ΕΕ δεδομένου ότι πρόκειται για συλλογική ευθύνη, αλλά που επίσης να επικεντρώνεται εν μέρει στους χειρότερους ενόχους. Ο κατάλογος θα πρέπει να είναι μετρημένος όχι φαύλος και πρέπει να είναι βιώσιμος μακροπρόθεσμα, καθώς δεν πρέπει να περιμένουμε μια πρώιμη νίκη. Με το να προχωρήσουμε σε αντίποινα, θα καταστήσει σαφές ότι η σημερινή πορεία έχει πραγματικό κόστος για τα συμφέροντα της ΕΕ ενώ θα βοηθήσει να ενισχυθούν οι φωνές υπέρ της βιοτεχνολογίας» έγραψε ο Stapleton, ο οποίος μαζί με τον Μπους ήταν συνιδιοκτήτες της ομάδας μπέιζμπολ Τέξας Ρέιντζερς στη δεκαετία του 1990.

Σε τηλεγραφήματα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα, οι διπλωμάτες των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο εμφανίζονται να έχουν επιβάλλει τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες ως μια στρατηγική κυβερνητική και εμπορική επιταγή.

Ads

Καθώς πολλοί καθολικοί επίσκοποι στις αναπτυσσόμενες χώρες έχει τεθεί κατηγορηματικά αντίθετοι με τις αμφιλεγόμενες καλλιέργειες, οι ΗΠΑ άσκησαν ιδιαίτερη πίεση προς τους συμβούλους του Πάπα.

Τηλεγραφήματα από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Βατικανό δείχνουν ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν πως ο Πάπας σε γενικές γραμμές υποστηρίζει τις ΓΤ καλλιέργειες μετά από συνεχείς πιέσεις των ανωτέρων συμβούλων της Αγίας Έδρας, αλλά εκφράζει τη λύπη του που δεν έχει εκδηλώσει ακόμη την υποστήριξή του. Ο ειδικός σύμβουλος σε θέματα βιοτεχνολογίας του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, καθώς και οι κρατικοί σύμβουλοι βιοτεχνολογίας με έδρα την Κένυα πίεσαν αξιωαματούχους του Βατικανού προκειμένου να πείσουν τον Πάπα να εκδηλώσει την υποστήριξή του. «Ο … συναντήθηκε με [τον σεβασμιότατος των ΗΠΑ] π. Michael Osborn του Ποντιφικού Συμβουλίου Cor Unum,, προσφέροντας μια ευκαιρία πίεσης στο Βατικανό για θέματα βιοτεχνολογίας, καθώς και μια ευκαιρία για ανάλυση της τρέχουσας κατάστασης όσον αφορά τη βιοτεχνολογία στο Βατικανό γενικά», λέει ένα τηλεγράφημα του 2008.

«Υπάρχουν ευκαιρίες για να προωθήσουμε το ζήτημα στο Βατικανό, το οποίο με τη τη σειρά του μπορεί να επηρεάσει ένα ευρύ τμήμα του πληθυσμού στην Ευρώπη και στον αναπτυσσόμενο κόσμο», λέει ένα άλλο τηλεγράφημα.

Σχέδια κατά των ακτιβιστών της οργάνωσης Sea Shepherd

Μέτρα κατά των ακτιβιστών της οργάνωσης Sea Shepherd, που μάχονται με κίνδυνο της ζωής τους να αποτρέψουν τη φαλαινοθηρία στα νερά της Ανταρκτικής, συζητούσαν ΗΠΑ και Ιαπωνία, με σκοπό να περιορίσουν την ενοχλητική δράση και τη φήμη που απέκτησαν από τις καμπάνιες τους.

Σύμφωνα με τηλεγραφήματα που αποκάλυψε χθες η WikiLeaks, η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στη Διεθνή Επιτροπή Φαλαινοθηρίας, Μόνικα Μεντίνα, συζητούσε με αξιωματούχους της Ιαπωνίας την πρόθεση της αμερικανικής κυβέρνησης να ακυρώσει το καθεστώς των φοροαπαλλαγών που διέπει την οργάνωση Sea Shepard Conservation Society, επειδή «δεν το αξίζει, λόγω της επιθετικών και επιζήμιων ενεργειών της». Η οργάνωση, που επί χρόνια αντιπαρατίθεται στην Ανταρκτική με τον ιαπωνικό φαλαινοθηρικό στόλο, έχει προσελκύσει υψηλού κύρους δωρητές και εθελοντές. Η Ιαπωνία θεωρεί την παρενόχληση των πλοίων της από τους ακτιβιστές ως «ξένη παρέμβαση» και οποιεσδήποτε κυρώσεις εναντίον τους χαρακτηρίζονται από το Τόκιο ως «βασική προϋπόθεση» για να έρθει σε συμβιβασμό για τον αριθμό των φαλαινών που θα θανατώνονται ετησίως, προς όφελος της βιομηχανίας αλιείας της χώρας.

Ο επικεφαλής της οργάνωσης Sea Shepherd, Πολ Γουάτσον, σε δήλωσή του χθες, είπε ότι η Ιαπωνία έχει προσπαθήσει πολλές φορές στο παρελθόν να επηρεάσει ξένες κυβερνήσεις για να εμποδίσουν τον στόλο των ακτιβιστών και την καμπάνια τους. Οι Ιάπωνες αποκαλούν τον Πολ Γουάτσον, πρώην ηγετικό στέλεχος της Greenpeace, «πειρατή των θαλασσών» και «τρομοκράτη», καθώς έχει προβεί σε αναρίθμητες θεαματικές και επιθετικές επιχειρήσεις εναντίον των φαλαινοθηρικών τους, κάτι που προβάλλεται και στη διάσημη σειρά ντοκιμαντέρ του δικτύου Animal Planet, με τίτλο «Οι πόλεμοι των φαλαινών».

Η Γαλλία πρωταθλήτρια στην βιομηχανική κατασκοπεία

Η Γαλλία, είναι η πιο δραστήρια χώρα στον τομέα της βιομηχανικής κατασκοπείας προς τους ευρωπαίους εταίρους της, περισσότερο δραστήρια και από την Κίνα και τη Ρωσία, με βάση διπλωματικά τηλεγραφήματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον ιστότοπο WikiLeaks , σύμφωνα με δημοσίευμα της νορβηγικής εφημερίδας Aftenposten.

“Η γαλλική κατασκοπεία είναι τόσο εκτεταμένη που οι ζημίες (που προκαλεί) για τη γερμανική οικονομία, στο σύνολό τους είναι σημαντικότερες από τις ζημίες που προκαλούν η Κίνα και η Ρωσία”, σύμφωνα με το περιεχόμενο τηλεγραφήματος της αμερικανικής πρεσβείας στο Βερολίνο που δεν φέρει ημερομηνία.

Η Aftenposten, η οποία έχει στην κατοχή της από τον Δεκέμβριο το σύνολο των 250.000 διπλωματικών τηλεγραφημάτων που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον ιστότοπο WikiLeaks, αναδημοσιεύει τις δηλώσεις που έκανε για το θέμα ο γενικός διευθυντής γερμανικού ομίλου.

“Η Γαλλία είναι η αυτοκρατορία του Κακού σε ό,τι αφορά την κλοπή τεχνολογίας και η Γερμανία το γνωρίζει”, δήλωσε τον Οκτώβριο 2009 ο Μπέρι Σμούτνι, γενικός διευθυντής της γερμανικής OHB Technology που δραστηριοποιείται στον τομέα των δορυφόρων.

Η OHB Technology έγινε γνωστή στο κοινό τον Ιανουάριο 2010 όταν εξασφάλισε, εις βάρος της Astrium, θυγατρικής της EADS συμβόλαιο για την κατασκευή δορυφόρων για το πρόγραμμα πλοήγησης Galileo, του μελλοντικού ευρωπαϊκού GPS. Χθες δημοσίευμα της Aftenposten έκανε λόγο για ανταγωνισμό Γερμανίας -Γαλλίας στον τομέα των κατασκοπευτικών δορυφόρων.

Σύμφωνα με στοιχεία που προέρχονται από τον WikiLeaks, η Γερμανία προσπαθεί να αναπτύξει, με τη βοήθεια των ΗΠΑ, το δικό της πρόγραμμα οπτικής παρακολούθησης (HiROS), παρά τις αντιρρήσεις της Γαλλίας, η οποία είναι ηγείται των ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων στον τομέα αυτόν με τους γαλλικούς δορυφόρους Helios.

Στο μεταξύ…

Χθεσινό δημοσίευμα των «New York Times» ανέφερε ότι η Bank of America, φοβούμενη ότι η WikiLeaks θα δημοσιεύσει μέσα στον Ιανουάριο μυστικά που θα κάνουν ζημιά στη φήμη της, διέταξε εσωτερική έρευνα για να εξακριβώσει από πού προήλθαν οι διαρροές. Η αποκάλυψη από τον ιδρυτή της WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, ότι διαθέτει έγγραφα που αποδεικνύουν τη διαφθορά στελεχών της τράπεζας, έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στα ανώτατα κλιμάκιά της που κάλεσαν πρόσφατα νυχτερινή σύσκεψη για να αποφασίσουν το πώς θα διαχειριστούν την κατάσταση από την αρνητική δημοσιότητα που θα προκληθεί.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ είχε δηλώσει σε συνέντευξή του ότι οι επερχόμενες αποκαλύψεις της WikiLeaks για την Bank of America μπορεί να συγκριθούν με το σκάνδαλο της Enron, αφού θα φέρουν στο φως ένα «οικοσύστημα διαφθοράς» μέσα στην τράπεζα, που πιθανότατα θα οδηγήσει σε παραιτήσεις διευθυντικών στελεχών της.