Εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά στη Γερμανία ζουν σε συνθήκες φτώχειας, ενώ η κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα με ημίμετρα.

Ads

«Σε σύγκριση με άλλες χώρες, η Γερμανία πληρώνει πολλά χρήματα για τα παιδιά, αλλά όχι για την παιδική πρόνοια. Το τι θα απογίνουν τα παιδιά εξαρτάται –πολύ περισσότερο στη Γερμανία από ότι σε άλλα βιομηχανικά κράτη- από την καταγωγή τους. Η φτώχεια είναι κληρονομική εδώ», έγραφε την προηγούμενη εβδομάδα η Süddeutsche Zeitung.

Πρόσφατα, η γερμανική κυβέρνηση αύξησε κατά μόλις πέντε ευρώ τα επιδόματα πρόνοιας για τους μακροχρόνια ανέργους. Το επίδομα είναι γνωστό ως Hartz IV και φτάνει τώρα με την αύξηση τα 364 ευρώ για τους ενήλικες. Επίσης, προβλέπεται και επίδομα για τα παιδιά των μακροχρόνια άνεργων.

Η μίνι μεταρρύθμιση έγινε μετά από απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο είχε αποφανθεί πως η κυβέρνηση έπρεπε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο υπολόγιζε τα επιδόματα. Μάλιστα, το δικαστήριο είχε επισημάνει ιδιαίτερα ότι ο υπολογισμός των επιδομάτων για τα παιδιά έπρεπε να αλλάξει, καθώς λαμβάνουν ένα μέρος του πλήρους επιδόματος που δικαιούνται και το οποίο αυξάνεται με την ηλικία του παιδιού, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές τους ανάγκες.

Ads

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, το επίδομα των ενηλίκων δεν θα περιλαμβάνει πλέον χρήματα για αλκοόλ και καπνό, αλλά καλύπτει τώρα το κόστος της πρόσβασης στο διαδίκτυο και ένα τριμηνιαίο ποσό για επισκέψεις γιατρού.

Όσον αφορά σε εκείνο των παιδιών, οι στατιστικολόγοι που επανεξέτασαν τα συγκεκριμένα βοηθήματα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το παρόν επίδομα είναι πολύ γενναιόδωρο. Έτσι, η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε αύξηση αλλά υποσχέθηκε ένα επιπλέον ποσό 620 εκατομμυρίων ευρώ για ένα ταμείο εκπαίδευσης το οποίο θα καλύπτει τα γεύματα στα σχολεία, τη συμμετοχή σε αθλητικούς ομίλους και τις επισκέψεις στο ζωολογικό κήπο, μεταξύ άλλων.

Σημειώνεται ότι για τα παιδιά μικρότερα των 6 ετών δίνεται βοήθημα 215 ευρώ, για 6-14 ετών 251 ευρώ και για 14-18 ετών το βοήθημα είναι 187 ευρώ.

Αντιπολιτευόμενα κόμματα, συνδικάτα και οργανώσεις κοινωνικής πρόνοιας έχουν εκφράσει την απογοήτευσή τους για τη μικρή αύξηση στα επιδόματα, ενώ και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) έχει κριτικάρει τη γερμανική πολιτική για την οικογένεια, χαρακτηρίζοντας της σχετικά αναποτελεσματική.