Η Φινλανδία προσχώρησε επίσημα στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ σήμερα, Τρίτη 4 Απριλίου, με τη Ρωσία να απειλεί με «αντίμετρα».

Ads

Η ένταξη της Φινλανδίας διπλασιάζει περίπου το μήκος των συνόρων που μοιράζεται το ΝΑΤΟ με τη Ρωσία και ενισχύει την ανατολική πλευρά του, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, χωρίς να διαφαίνεται λύση. 

Πρόκειται για σημαντική αλλαγή στο τοπίο ασφαλείας της Ευρώπης.

Η Ρωσία προειδοποίησε ότι θα αναγκαστεί να λάβει «αντίμετρα» για να αντιμετωπίσει τις «απειλές για την ασφάλεια που δημιουργούνται από την ένταξη της Φινλανδίας». Είχε επίσης προειδοποιήσει ότι θα ενισχύσει τις δυνάμεις της κοντά στη Φινλανδία εάν το ΝΑΤΟ στείλει επιπλέον στρατεύματα ή εξοπλισμό στην 31η χώρα-μέλος του.

Ads

Η βορειοατλαντική συμμαχία λέει ότι δεν αποτελεί απειλή για τη Μόσχα.

Η γειτονική Σουηδία, η οποία αποφεύγει τις στρατιωτικές συμμαχίες για περισσότερα από 200 χρόνια, έχει επίσης υποβάλει αίτηση. Αλλά οι αντιρρήσεις των μελών του ΝΑΤΟ, της Τουρκίας και της Ουγγαρίας, έχουν καθυστερήσει τη διαδικασία.

Θορυβημένη από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία πέρυσι, η Φινλανδία, η οποία μοιράζεται σύνορα μήκους 1.340 χιλιομέτρων με τη Ρωσία, υπέβαλε αίτηση προσχώρησης τον Μάιο, αφήνοντας στην άκρη χρόνια στρατιωτικής μη συμπόρευσης για να αναζητήσει προστασία υπό την ομπρέλα ασφαλείας του οργανισμού.

«Μπαίνω στον πειρασμό να πω ότι αυτό είναι ίσως το μόνο πράγμα για το οποίο μπορούμε να ευχαριστήσουμε τον κ. Πούτιν, επειδή για άλλη μια φορά εδώ επιτάχυνε κάτι που ισχυρίζεται ότι θέλει να αποτρέψει με την επιθετικότητα της Ρωσίας, κάνοντας πολλές χώρες να πιστέψουν ότι πρέπει να κάνουν περισσότερα για να φροντίσουν για τη δική τους άμυνα και να διασφαλίσουν ότι μπορούν να αποτρέψουν πιθανή ρωσική επιθετικότητα στο μέλλον», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν λίγο πριν από την αποδοχή των εγγράφων που επισημοποίησαν την ένταξη της Φινλανδίας.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η χώρα «θα αναγκαστεί να λάβει στρατιωτικο-τεχνικά και άλλα αντίποινα για να αντιμετωπίσει τις απειλές για την εθνική μας ασφάλεια που προκύπτουν από την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ».

Για τη Μόσχα, η κίνηση της Φινλανδίας σηματοδοτεί «μια θεμελιώδη αλλαγή στην κατάσταση στη Βόρεια Ευρώπη, η οποία προηγουμένως ήταν μια από τις πιο σταθερές περιοχές στον κόσμο».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, εν τω μεταξύ, δήλωσε σήμερα Τρίτη 4/4 ότι η ένταξη της Φινλανδίας αντανακλά την αντιρωσική πορεία της συμμαχίας και προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα αντιδράσει ανάλογα με το τι όπλα θα τοποθετήσουν εκεί οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ.

Αλλά ο Πεσκόφ προσπάθησε επίσης να υποβαθμίσει τον αντίκτυπο, σημειώνοντας ότι η Ρωσία δεν έχει εδαφικές διαφορές με τη Φινλανδία.

Δεν είναι σαφές τι πρόσθετους στρατιωτικούς πόρους θα μπορούσε να στείλει η Ρωσία στα φινλανδικά σύνορα. Η Μόσχα έχει αναπτύξει το μεγαλύτερο μέρος των πιο ικανών στρατιωτικών μονάδων της στην Ουκρανία.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε νωρίτερα ότι δεν θα σταλούν άλλα στρατεύματα στη Φινλανδία, εκτός εάν εκείνη ζητήσει βοήθεια.

«Δεν θα υπάρξουν στρατεύματα του ΝΑΤΟ στη Φινλανδία χωρίς τη συγκατάθεση της Φινλανδίας», είπε ο Στόλτενμπεργκ στους δημοσιογράφους, στην έδρα της συμμαχίας στις Βρυξέλλες, λίγες ώρες πριν από την ένταξη της χώρας.

Η χώρα προστατεύεται πλέον από αυτό που ο Στόλτενμπεργκ αποκάλεσε «σιδερένια εγγύηση ασφαλείας» του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με την οποία όλες οι χώρες μέλη δεσμεύονται να υπερασπιστούν κάθε σύμμαχο που δέχεται επίθεση.

Ωστόσο, ο Στόλτενμπεργκ αρνήθηκε να αποκλείσει το ενδεχόμενο διεξαγωγής περισσότερων στρατιωτικών ασκήσεων εκεί και δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επιτρέψει στις απαιτήσεις της Ρωσίας να υπαγορεύσουν τις αποφάσεις του οργανισμού.

«Αξιολογούμε συνεχώς τη στάση μας, την παρουσία μας. Έχουμε περισσότερες ασκήσεις, έχουμε περισσότερη παρουσία, επίσης στη σκανδιναβική περιοχή» δήλωσε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ.

*Με πληροφορίες από Associated Press, Reuters