Η κρίση χρέους των κρατών – μελών της Ευρωζώνης κατέχει υψηλή θέση στην ατζέντα του Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας. Κυβερνητικοί κύκλοι διαμηνύουν ότι ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει αυτή τη φορά με «διαφορετική ψυχολογία» στη διεθνούς φήμης συνάντηση, η οποία πάντως διεξάγεται εφέτος εν μέσω ακατάπαυστων σεναρίων για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Λαμβάνουν μέρος 2.500 προσωπικότητες απ’ όλο τον κόσμο.

Ads

Οι κυβερνητικές επιδιώξεις

Το Μαξίμου φέρεται να επιδιώκει μία «ισχυρή παρουσία» στο εφετινό παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ, το δεύτερο στο οποίο συμμετέχει η κυβέρνηση Παπανδρέου, με στόχο να αναδείξει το στόχο της περί ενίσχυσης του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης.

Τηλεγράφημα του ΑΠΕ – ΜΠΕ υπενθυμίζει περσινό περιστατικό, σύμφωνα με το οποίο «δημοσιογράφος κυνηγούσε τον πρωθυπουργό στους διαδρόμους του Φόρουμ, για να του απευθύνει μια επιθετική ερώτηση, καθώς θεώρησε ότι επιτέθηκε στο μέσο στο οποίο εργάζεται», με τον Έλληνα πρωθυπουργό «να διατηρεί την ψυχραιμία του και να του απαντά με χαμόγελο».

Ads

«Υπάρχει τεράστια διαφορά ψυχολογίας», αναφέρεται από κυβερνητικό στέλεχος, σύμφωνα με το οποίο πριν από ένα χρόνο «μας έβλεπαν με οίκτο και ορισμένοι ως απατεώνες». Όσοι επιχειρηματολογούν για την αλλαγή του διεθνούς κλίματος υπέρ της Ελλάδας, κάνουν λόγο για επαίνους, τόσο από την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ όσο και από άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους, αναφορικά με την εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής εξυγίανσης της Ελλάδας.

Επιπλέον, προσθέτουν ότι σήμερα βρίσκεται στο «κάδρο» και η Ιρλανδία αλλά και χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να προσεγγίζεται πλέον ως ευρωπαϊκό και όχι απλώς ελληνικό.

Ο πρωθυπουργός απευθύνει ομιλία, με αντικείμενο τις ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις και τον τρόπο εφαρμογής τους για τη συνοχή και την ανταγωνιστικότητα, σε πάνελ στο οποίο θα μετέχουν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν και ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Νικ Κλεγκ. Τη διαδικασία θα συντονίσει ο δημοσιογράφος των βρετανικών Financial Times Λάιονελ Μπάρμπερ. Παράλληλα, έχει προγραμματίσει να παραθέσει 5 συνεντεύξεις σε διεθνή ΜΜΕ και θα έχει επαφές με 25 διευθυντές και αρχισυντάκτες μεγάλων οικονομικών ειδησεογραφικών δικτύων.

H ατζέντα

Στο 41ο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, το οποίο θα διεξαχθεί στο ελβετικό θέρετρο από τις 26 έως τις 30 Ιανουαρίου, αναμένεται να συμμετάσχουν περίπου 2.500 προσωπικότητες, ανάμεσα στις οποίες οι 1.400 προέρχονται από τον επιχειρηματικό τομέα (επικεφαλής των Nestle, Credit Suisse, UBS, ABB, ZBS κ.ά).

Με τη διαπίστωση ότι «ο κόσμος πάσχει από ένα σύνδρομο παγκόσμιας κόπωσης», η συνάντηση πραγματεύεται τη διεθνή κρίση χρέους, τη μεταφορά ισχύος από τη Δύση στην Ανατολή, τις παγκόσμιες τάσεις στην οικονομία και την πολιτική, καθώς και θεματικές όπως ο οικονομικός προστατευτισμός και το κόστος των τροφίμων.

Την κεντρική ομιλία κατά την έναρξη του Φόρουμ, θα απευθύνει ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Ανάμεσα σε άλλους, θα λάβουν μέρος στις εργασίες η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο πρόεδρος του Μεξικό Φελίπε Καλδερόν, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Ναότο Καν.