Η ευρωζώνη θα επιβραδύνει τη διαδικασία μείωσης των δημοσιονομικών της ελλειμμάτων, για να βοηθήσει την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης, δήλωσε ο επίτροπος της ΕΕ για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, υπογραμμίζοντας μία αλλαγή πολιτικής, για την οποία πιέζουν οι ΗΠΑ από καιρό.

Ads

Ο επίτροπος τόνισε ότι η ευρωζώνη δεν είχε άλλη επιλογή από το να μειώσει απότομα τις δαπάνες και τον δανεισμό, όταν οι αγορές άρχισαν το 2010 να αρνούνται τη χρηματοδότηση με βιώσιμα επιτόκια σε κάποιες από τις χώρες της, από το φόβο ότι δεν θα έπαιρναν πίσω τα χρήματά τους.
 
«Στην αρχική φάση της κρίσης ήταν αναγκαίο να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της δημοσιονομικής πολιτικής στην Ευρώπη, επειδή αυτή αμφισβητείτο ριζικά από τις δυνάμεις των αγορών. Δεν υπήρχε άλλη επιλογή. Χρειαζόταν αποφασιστική δράση», δήλωσε ο κ. Ρεν.
 
«Τώρα, η αποκατάσταση της αξιοπιστίας βραχυπρόθεσμα, μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε μία ηπιότερη διαδρομή δημοσιονομικής προσαρμογής μεσοπρόθεσμα», πρόσθεσε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ είναι τώρα πιο επιθετικές από την Ευρώπη όσον αφορά τη μείωση των ελλειμμάτων.
 
«Είμαι κάπως εμβρόντητος από την αντίληψη (που υπάρχει) για την οικονομική και δημοσιονομική πολιτική στην Ευρώπη», συνέχισε ο επίτροπος, αναφέροντας τα στοιχεία για τη μείωση των ελλειμμάτων ως ένδειξη ότι η Ευρώπη έχει λάβει ήδη αποφάσεις για να επιμηκύνει το χρονικό διάστημα μείωσης των ελλειμμάτων.
 
Το δημοσιονομικό έλλειμμα για το σύνολο της Ευρωζώνης μειώθηκε στο 3,5% του ΑΕΠ το 2012 από 4,2% του ΑΕΠ το 2011, ωθώντας πέρυσι στην ύφεση την περιοχή. Φέτος, το έλλειμμα προβλέπεται να μειωθεί στο 2,8% του ΑΕΠ, που θα αντιστοιχούσε σε λιγότερο από το μισό του ελλείμματος το 2009 και το 2010 (6,3% και 6,2% του ΑΕΠ, αντίστοιχα).
 
Ο κ. Ρεν δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) – με τη ρητή δέσμευσή της να κάνει ότι χρειαστεί για να οδηγήσει την περιοχή εκτός της κρίσης – αγοράζει χρόνο για να αποκαταστήσουν οι χώρες της Ευρωζώνης την τάξη στα δημόσια οικονομικά τους. «Κάνουμε προσπάθειες να θέσουμε τάξη στα δημόσια οικονομικά σε περισσότερο χρόνο. Είναι ορθολογική πολιτική στην παρούσα συγκυρία», είπε, προσθέτοντας: «Υπάρχει τώρα η εμπιστοσύνη της αγοράς για να το κάνουμε αυτό, όπως βλέπετε από την πολύ επιτυχή δημοπρασία των ισπανικών ομολόγων σήμερα – με τις καλύτερες αποδόσεις από το 2010».
 
Ο ρυθμός της δημοσιονομικής προσαρμογής σε όλο τον κόσμο αναμένεται να κυριαρχήσει στις συζητήσεις που έχουν οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της G 20 – της ομάδας των 20 μεγαλύτερων αναδυόμενων και αναπτυγμένων οικονομιών του κόσμου – στην Ουάσινγκτον. Μεταξύ των ζητημάτων προς συζήτηση είναι αν θα πρέπει ή όχι να τεθούν αριθμητικοί στόχοι για τη μείωση των ελλειμμάτων και των χρεών μετά το 2016.
 
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου δήλωσε την Τετάρτη ότι η σπουδή για τη δημοσιονομική λιτότητα στην Ευρώπη έχει επιδεινώσει την οικονομική κατάσταση σε ορισμένες χώρες της και ότι υπάρχει η ανάγκη να αξιολογηθεί η επίπτωση των δημοσιονομικών περικοπών στην ανάπτυξη και την απασχόληση. Οι ΗΠΑ, εξ άλλου, αρνούνται τον καθορισμό συγκεκριμένων στόχων για τη μείωση του χρέους, θεωρώντας ότι η έμφαση πρέπει να δοθεί στην τόνωση της ανάπτυξης.