Η ExxonMobil μηνύει την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον πρόσφατα επιβληθέντα έκτακτο φόρο στους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου, υποστηρίζοντας ότι το μπλοκ υπερέβη την εξουσία του κατά τη θέσπιση του μέτρου.

Ads

Η αγωγή, που κατατέθηκε στο Γενικό Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο από τη γερμανική και την ολλανδική θυγατρική του αμερικανικού κολοσσού, αμφισβητεί το νομικό δικαίωμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να επιβάλει τον εν λόγω φόρο, δεδομένου πως κάτι τέτοιο συνήθως γίνεται μόνο από τις εθνικές κυβερνήσεις, όπως και το δικαίωμα του να ενεργοποιεί την χρήση εκτάκτων εξουσιών για να διασφαλίσει την έγκριση των κρατών μελών.

Όπως υποστηρίζει η εταιρεία, το φορολογικό αυτό μέτρο δεν θα αντιμετωπίσει την έλλειψη ενεργειακού εφοδιασμού και επομένως η Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έκαναν λάθος που χρησιμοποίησαν εξουσίες έκτακτης ανάγκης για να εξασφαλίσουν την έγκρισή του με πλειοψηφία και όχι με ομοφωνία, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Τον Σεπτέμβριο οι Ευρωπαίοι υπουργοί Ενέργειας ψήφισαν την επιβολή «προσωρινής εισφοράς αλληλεγγύης» στις εταιρείες ορυκτών καυσίμων για την ανάκτηση του ενός τρίτου (33%) των υπερκερδών του 2022 ή/και του 2023. Αυτά ορίστηκαν ως κέρδη που υπερβαίνουν κατά 20% τον μέσο όρο των τελευταίων τεσσάρων ετών (2018-21), αν και οι χώρες της ΕΕ θα μπορούσαν να εφαρμόσουν υψηλότερο ποσοστό.

Ads

Ο Κέισι Νόρτον, εκπρόσωπος της Exxon, σχολιάζοντας τις εξελίξεις υποστήριξε ότι ο πετρελαϊκός κολοσσός πως η αύξηση του ενεργειακού κόστους βαραίνει σημαντικά τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, όμως θεωρεί ότι ο έκτακτος φόρος στα υπερκέρδη είναι αντιπαραγωγικός και υπονομεύει την εμπιστοσύνη των μετόχων, αποθαρρύνει τις επενδύσεις και τελικά αυξάνει την εξάρτηση σε εισαγόμενες ενεργειακές ροές.

Κατά τον ίδιο, η εταιρεία έχει δαπανήσει τρία δισ. δολάρια μέσα στα τελευταία δέκα χρόνια για νέα project διύλισης πετρελαίου στην Ευρώπη προκειμένου να αυξήσει την παραγωγή σε ένα διάστημα που η Ευρώπη παλεύει να μειώσει την εξάρτηση της από εισαγωγές από τη Ρωσία.

Υπό την έννοια αυτή η εταιρεία απειλεί να επανεξετάσει τώρα μελλοντικές επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων στην ευρωπαϊκή ήπειρο, καθώς η δρομολόγηση των project αυτών θα εξαρτηθεί από το πόσο ελκυστική και ανταγωνιστική θα είναι η Ευρώπη.  

Οι έκτακτοι φόροι κερδών που επιβλήθηκαν από την Ευρώπη θα μπορούσαν να κοστίσουν στον όμιλο τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του 2023, δήλωσε η επικεφαλής της Οικονομικής Διεύθυνσης, Κάθριν Μίκελς, σε κλήση αναλυτών νωρίτερα αυτό το μήνα.