Μορφή εξέγερσης έχουν πάρει οι βίαιες συγκρούσεις μεταξύ νεαρών και αστυνομικών στη Σουηδία. Οι ταραχές συνεχίστηκαν για πέμπτη διαδοχική νύχτα και έχουν επεκταθεί από το Βορρά ως το Νότο, ξεπερνώντας τα όρια της Στοκχόλμης. Χθες πήραν και πάλι φωτιά τα φτωχά προάστια της πρωτεύουσας όπου ζουν πολλοί μετανάστες. Σύμφωνα με την αστυνομία, συνελήφθησαν οκτώ άτομα, αλλά δεν αναφέρθηκε κανένας τραυματίας.
Αφορμή για τις ταραχές αποτέλεσε ο θάνατος στο Χούσμπι, ενός 69χρονου κατοίκου που σκοτώθηκε από την αστυνομία στην κατοικία του. Η αστυνομία δήλωσε πως δεν κατάφερε να επικοινωνήσει λογικά με τον ένοπλο αυτόν άνδρα και επικαλέσθηκε νόμιμη άμυνα.
Ωστόσο, οι αναλύσεις και εκτιμήσεις που έρχονται από τη Στοκχόλμη κάνουν λόγο για βαθύτερα αίτια, όπως η ανεργία, η φτώχεια και η ένταξη των μεταναστών. Το Χούσμπι είναι μια φτωχή συνοικία, όπου το 80% των 12.000 κατοίκων του είναι μετανάστες πρώτης ή δεύτερης γενιάς και στο οποίο η ανεργία είναι εξαιρετικά υψηλή.
Επιπλέον το περιστατικό του πυροβολισμού μαζί με τα επεισόδια και τις αναφορές για ρατσιστική γλώσσα από τους αστυνομικούς τις τελευταίες ημέρες, έχουν ρίξει φως στις καταγγελίες για υπέρμετρη αστυνομική βία σε βάρος μεταναστών.
Τη νύχτα της Πέμπτης ξέσπασαν νέα επεισόδια. Στο προάστιο του Ρίνκεμπι, έξι οχήματα κάηκαν, τα πέντε εκ των οποίων ολοσχερώς. Τρία ακόμη οχήματα πυρποληθηκαν στο Νόρσμποργκ ενώ η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σ’ ένα αστυνομικό τμήμα στο Όλβσγε τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο.
Πυρπολήθηκαν ακόμη δύο σχολεία, το πρώτο στην Τένστα και το δεύτερο στην Κίστα, κοντά στο Χούσμπι, απ’ όπου ξεκίνησαν οι ταραχές, Οι πυρκαγιές τέθηκαν γρήγορα υπό έλεγχο. Όπως και την περασμένη νύχτα, αστυνομικοί δέχτηκαν επίθεση με πέτρες στο Σοντερτέλγε.
Αν και ο Σουηδός πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση για ηρεμία, μόλις έπεσε νύχτα σχολεία, καταστήματα και αστυνομικά τμήματα βρέθηκαν και πάλι στο στόχαστρο νεαρών, σε προάστια της σουηδικής πρωτεύουσας, όπου διαμένουν κυρίως μετανάστες.
Στη χώρα έχει ξεκινήσει η συζήτηση για το τι κρύβεται πίσω από την οργή των νεαρών. Οι περισσότεροι αναλυτές το αποδίδουν στο γεγονός ότι η Σουηδία δεν μπόρεσε να επιλύσει το πρόβλημα της υψηλής ανεργίας στους νέους. Σημειώνεται δε ότι ύστερα από δεκαετίες εφαρμογής του «σουηδικού μοντέλου» παροχών κοινωνικής πρόνοιας, η Σουηδία περιορίζει τώρα τον ρόλο του κράτους.
Ως αιτία των βίαιων επεισοδίων καταγράφεται και η συζήτηση που έχει ανοίξει στη χώρα για την ένταξη των μεταναστών, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% του πληθυσμού, συγκεντρώνονται στις φτωχές συνοικίες των μεγάλων πόλεων της χώρας και αντιμετωπίζουν σε μεγαλύτερο ποσοστό την ανεργία σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Συγκριτικά στοιχεία δείχνουν ότι η ανεργία στους μετανάστες αγγίζει το 16% την ίδια ώρα που στον υπόλοιπο πληθυσμό φτάνει το 6%.
«Γινόμαστε σιγά-σιγά όπως οι άλλες χώρες» δήλωσε ο Άγε Κάρλμπομ ανθρωπολόγος στο πανεπιστήμιο του Μάλμε. «Το να είσαι νέος σ’ αυτές τις απομονωμένες συνοικίες μπορεί να αποδειχθεί πολύ δύσκολο από πολλές πλευρές. Δεν έχεις πρακτικά καμιά επαφή με τους άλλους Σουηδούς και τις περισσότερες φορές δεν πιστεύω πως έχεις μια καλή κατανόηση της σουηδικής κοινωνίας» πρόσθεσε.
Η εφημερίδα Aftonbladet που πρόσκειται στην Αριστερά σημειώνει ότι οι ταραχές δείχνουν μία «γιγαντιαία αποτυχία» της κυβερνητικής πολιτικής, που έχει προκαλέσει την δημιουργία γκέτο στα προάστια.
Την ίδια ώρα, το εθνικιστικό κίνημα Σουηδοί Δημοκράτες έρχεται τρίτο στις δημοσκοπήσεις ενόψει των βουλευτικών εκλογών που είναι προγραμματισμένες για τον επόμενο χρόνο.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >