Ο αδελφός του νεκρού πρώην προέδρου της Τουρκάις Τουργκούτ Οζάλ επαναφέρει στο προσκήνιο τα σενάρια δολοφονίας του Οζάλ, σε βιβλίο του που θα κυκλοφορήσει σύντομα.

Ads

«Εάν αυτό το γεγονός (ο θάνατος του Τουργκούτ Οζάλ) ερευνηθεί, θα φανεί ότι πρόκειται για ένα σκάνδαλο ανάλογο του Γουότεργκεϊτ, που οδήγησε στην παραίτηση του (πρώην) προέδρου των ΗΠΑ Νίξον», αναφέρει ο Κορκούτ Οζάλ στο βιβλίο του, υποστηρίζοντας ότι ο αδελφός του δολοφονήθηκε από κάποια οργάνωση, τα «πλοκάμια» της οποίας φτάνουν μέχρι το προεδρικό μέγαρο Cankaya.

Η αγγλόφωνη ιστοσελίδα της Zaman επικαλείται στοιχεία από το βιβλίο και αναφέρει ότι ο αδελφός του Τουργκούτ Οζάλ γράφει στο βιβλίο του: «Έβαλαν κάποιον στο (προεδρικό μέγαρο) Cankaya και τον σκότωσε. Ποιος έδωσε ρεπό στους γιατρούς και τις νοσοκόμες του μεγάρου; Θα πρέπει να ερευνηθεί. Υπάρχει μια μεγάλη οργάνωση, που φτάνει έως το μέγαρο (δηλ. τη διοίκηση)».

Ο Κορκούτ Οζάλ κατονομάζει την Εργκενεκόν ως υπαίτια για τη δολοφονία τόσο του του αδελφού του, όσο και του Αντνάν Μεντερές, του Τούρκου πρωθυπουργού, που καταδικάστηκε σε θάνατο δι’ απαγχονισμού, το 1961, μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 27ης Μαΐου 1960.

Ads

Ο Τουργκούτ Οζάλ έφυγε από τη ζωή στις 17 Απριλίου 1993, από καρδιακή προσβολή, σύμφωνα με τις αρχές.