Οι ΗΠΑ, μέσω της Κοντολίζα Ράις, εξέφρασαν επιφυλακτικότητα απέναντι σε αυτή την προσπάθεια, εφόσον τα ρωσικά στρατεύματα παραμένουν στις αποσχισθείσες γεωργιανές επαρχίες της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας.

Ads

Κρίσιμο στοιχείο στην ατζέντα της συνόδου αποτελεί η πιθανότητα ένταξης της Ουκρανίας και της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ, με την Ουάσινγκτον να προωθεί την ενταξιακή προοπτική και τον γαλλογερμανικό άξονα, από την άλλη, να φρενάρει τη διαδικασία, ώστε να μην θιγούν οι σχέσεις ΕΕ και Ρωσίας. Ως αποτέλεσμα των διπλωματικών αυτών συγκρούσεων, η σύνοδος των Βρυξελλών δεν αναμένεται να προσφέρει στην Ουκρανία και στη Γεωργία «οδικό χάρτη» ένταξης στο ΝΑΤΟ, παρά μόνο μια ενθάρρυνση για λήψη μέτρων που θα διευκολύνουν τη μελλοντική ένταξη.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση διενεργεί ήδη επίσημη έρευνα για τα αίτια της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας τον περασμένο Αύγουστο. Επικεφαλής της έρευνας τέθηκε η Ελβετίδα Χάιντι Ταλιαβίνι, ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ στη Γεωργία από το 2002 έως το 2006.