Η Ελλάδα δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση χρέους και το Ευρωπαϊκό Ταμείο στήριξης δεν χρειάζεται διεύρυνση, επί του παρόντος, επεσήμανε ο επικεφαλής του Κλάους Ρέγκλινγκ μιλώντας σήμερα στο γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk. Η Goldman Sachs Group Inc. από την άλλη, όμως, θεωρεί απίθανη την έγκαιρη αποπληρωμή των κατόχων ελληνικών ομολόγων και θεωρεί σίγουρη υπόθεση την αναδιάρθωση…
Ads
«Η άποψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση του χρέους της και ότι οι αγορές υπερεκτιμούν αυτόν τον κίνδυνο», είπε ο κ.Ρέγκλινγκ, διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), στη διάρκεια συνέντευξης.
«Αναμένουμε ότι με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας θα αυξηθεί εκ νέου», πρόσθεσε. Υποστήριξε επίσης ότι το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης δεν χρειάζεται προς το παρόν ενίσχυση.
Οι δηλώσεις αυτές γίνονται μία μέρα μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας «Die Zeit» περί σχεδίου αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, το οποίο επεξεργάζεται το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Το δημοσίευμα, αν και διαψεύστηκε κατηγορηματικά τόσο από το ελληνικό όσο και από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, προκάλεσε νέα αναστάτωση στην αγορά ομολόγων.
Αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους βλέπει η Goldman Sachs
Απίθανη θεωρεί την πιθανότητα μιας πλήρους και έγκαιρης αποπληρωμής των κατόχων ελληνικών ομολόγων ο επικεφαλής επενδύσεων σταθερού εισοδήματος της Goldman Sachs Group Inc., Andrew Wilson και εκτιμά ότι η χώρα θα προβεί σε αναδιάρθρωση χρέους.
“Εκτός και εάν έχουμε μία δραματική αλλαγή στη δομή των επιτοκίων, ιδίως για μία χώρα σαν την Ελλάδα, νομίζω πως κάποια μορφή αναδιάρθρωσης αποτελεί ενδεχόμενο υψηλής πιθανότητας για μετά το 2011” δήλωσε ο Wilson στο Bloomberg Television. Η μείωση του κόστους δανεισμού “μπορεί να γίνει μέσω του χρόνου και της δημοσιονομικής λιτότητας – κάτι για το οποίο οι αγορές δεν δείχνουν ιδιαίτερη υπομονή – ή μέσω κάποιας άμεσης παρέμβασης” τόνισε. “Αυτό ακριβώς περιμένουμε : πρόκειται η ΕΚΤ να προσφέρει κάποια λύση ;
” Στο μεταξύ η Γερμανία εξετάζει ένα πλάνο βοήθειας προς την Ελλάδα για τη μείωση του βάρους του χρέους αφήνοντάς την να επαναγοράσει ομόλογα με κεφάλαια από τα 440 δισ. ευρώ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), αναφέρει η Die Zeit. Ωστόσο, εκπρόσωποι των δύο χωρών αρνήθηκαν ότι συζητούν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. ‘Είναι η αβεβαιότητα, στην πραγματικότητα, που δημιουργεί προβλήματα αυτή τη στιγμή” δήλωσε ο Wilson.
“Υπάρχει η αίσθηση πως υπάρχει ένα είδος αδιέξοδης αντιπαράθεσης μεταξύ των αρχών, των επενδυτών, της ΕΚΤ και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Είμαστε διατεθειμένοι να δανείσουμε χρήματα σε χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία ;”. “Δεν μπορείς να στηρίξεις επιτόκια 7% με τα δημόσια ελλείμματα των περιφερειακών χωρών στα ύψη που είναι σήμερα” δήλωσε ο Wilson. Ωστόσο, μέτρα όπως ο μηχανισμός διάσωσης σημαίνουν πως η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη να επιστρέψει στις αγορές για να πουλήσει νέα ομόλογα, επισήμανε. “Υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τις χώρες της Ευρωπαϊκής περιφέρειας, όχι μόνον την Ισπανία, αλλά και την Ιρλανδία και Πορτογαλία, οι οποίες δέχονται τεράστιες πιέσεις”.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >