Στην Ιαπωνία της εργασιακής εξουθένωσης, εκτός των άλλων, οι εργαζόμενες γυναίκες είναι υποχρεωμένες να φορούν ψηλοτάκουνα στους χώρους εργασίας.

Ads

Το νεοσύστατο κίνημα #KuToo, ένα λογοπαίγνιο με τις λέξεις kutsu (παπούτσι) και kutsuu (πόνος), που ξεκίνησε στο διαδίκτυο από την ηθοποιό Γιούμι Ισικάουα και γρήγορα κέρδισε τη στήριξη χιλιάδων γυναικών, αποφάσισε επιτέλους να δώσει τέλος σε αυτήν την τυραννία.

Αφού λοιπόν κατάφεραν να συσπειρώσουν γρήγορα και μαζικά γυναίκες αλλά και άνδρες κατέθεσαν αίτηση προς την κυβέρνηση που της ζητούν με νόμο να απαγορεύει στους εργοδότες να αναγκάζουν τις γυναίκες να φορούν ψηλά τακούνια.

«Σήμερα καταθέσαμε αίτηση για να ζητήσουμε την υιοθέτηση νομοθεσίας που θα απαγορεύει στους εργοδότες να αναγκάζουν τις γυναίκες να φορούν παπούτσια με ψηλά τακούνια, κάτι που αποτελεί διάκριση και παρενόχληση», τόνισε η Ισικάουα μιλώντας στους δημοσιογράφους αφού συναντήθηκε με αξιωματούχους του υπουργείου Εργασίας.

Ads

Μεταξύ των αξιωματούχων «ήταν μία γυναίκα η οποία αντιμετώπισε θετικά το αίτημά μας (…) Μας είπε ότι είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο αίτημα φτάνει στο υπουργείο», πρόσθεσε η ηθοποιός, εκτιμώντας ότι «είναι ένα πρώτο βήμα».

Ωστόσο, δεν υπήρξε επίσημη απάντηση στο αίτημα ενώ κάποιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα ήταν δύσκολο να νομοθετηθεί το ζήτημα έως ότου ο κόσμος της εργασίας αλλάξει τον πολιτισμό του.

image

Όλα ξεκίνησαν με την ανάρτηση που έκανε στο Twitter η 32χρονη ηθοποιός Ισικάουα, στην οποία διαμαρτυρόταν επειδή αναγκάστηκε να φορά παπούτσια με ψηλά τακούνια για να βρει δουλειά σε ένα ξενοδοχείο και έγινε viral, κάτι που την ώθησε να ξεκινήσει την εκστρατεία αυτή. «Συνειδητοποίησα πως όλες οι γυναίκες έχουν το ίδιο πρόβλημα και αποφάσισα να ξεκινήσω αυτή την εκστρατεία», εξήγησε.

Στην Ιαπωνία, μια χώρα με άκαμπτους ρόλους μεταξύ των δύο φύλων, η υπόθεση, σύμφωνα με ειδικούς, υπογραμμίζει το βαθιά εδραιωμένο ζήτημα του μισογυνισμού στη χώρα. Όπως αναφέρει ο Guardian, ενδεικτικά, πέρυσι ένας βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, ο Kanji Kato, δήλωσε ότι οι γυναίκες πρέπει να κάνουν πολλά παιδιά, ενώ οι γυναίκες που παραμένουν ανύπαντρες θα αποτελέσουν βάρος για το κράτος.

Στο πλαίσιο αυτό τα ψηλά τακούνια θεωρούνται απαραίτητα ώστε να δείχνουν οι γυναίκες όπως πρέπει να δείχνουν. Δυναμικές και ελκυστικές. Αποτέλεσμα είναι να έχει γίνει θέμα επιβίωσης και όχι οπτικής, για τις ίδιες τις γυναίκες. Εκείνες, λοιπόν, που δεν μπορούν ή δεν επιθυμούν να τα υποφέρουν λόγω πόνου, απομακρύνονται από τις εταιρίες και γενικότερα τους χώρους εργασίας.

«Το ζήτημα εδώ είναι η προσδοκία ή η επιβολή γυναικείου προτύπου στο χώρο εργασίας» λέει ο Shino Naito από το Ιαπωνικό Ινστιτούτο για την Εργατική Πολιτική και Κατάρτιση στην New York Times.

Ο Masako Shinohara, ο οποίος εκπαιδεύει άτομα που αναζητούν εργασία και νέους εργαζόμενους, δήλωσε επίσης ότι οι εταιρείες αναμένουν ψηλά τακούνια από τις γυναίκες, ακόμη και όταν οι εργαζόμενες δεν αλληλεπιδρούν με το κοινό.

image

Η αλήθεια πάντως είναι ότι και σε άλλες χώρες μόλις τα τελευταία χρόνια, ψηφίστηκαν νόμοι που εμπόδισαν τις επιχειρήσεις να αναγκάσουν τις γυναίκες να φορούν ψηλά τακούνια στην εργασία. Ενδεικτικά, μόλις το 2017, οι Φιλιππίνες και η Κολομβία, αλλά και ο Καναδάς και η Βρετανία.

Η Nicola Thorp, ηθοποιός στο Λονδίνο, συγκέντρωσε πάνω από 150.000 υπογραφές που υποστήριζαν παρόμοια προσπάθεια στη Βρετανία εκείνο το έτος.

Η 27χρονη ηθοποιός που έκανε και άλλες δουλειές παρτ-τάιμ για να μπορεί να τα βγάζει πέρα, τον περασμένο Δεκέμβριο εργαζόταν στη συμβουλευτική εταιρεία Portico. Όταν πήγε στη δουλειά της φορώντας ίσια παπούτσια, οι εργοδότες της τής είπαν ότι πρέπει να πάει να αλλάξει και στο εξής να φοράει παπούτσια με τακούνι 5 έως 10 εκατοστών. Όταν εκείνη αρνήθηκε, λέγοντας ότι δεν υπάρχει η ίδια απαίτηση για τους άνδρες συναδέλφους της, την έδιωξαν χωρίς να την πληρώσουν. «Στη ρεσεψιόν εργάζονται μόνο γυναίκες που φορούν τακούνια», της είπαν.

Το γεγονός έγινε η αφορμή να γράψει ένα ψήφισμα υπό τον τίτλο «Να γίνει παράνομη η εταιρική απαίτηση να φορούν οι γυναίκες ψηλά τακούνια».«Ο ενδυματολογικός κώδικας θα πρέπει να αλλάξει ώστε οι γυναίκες να έχουν την επιλογή να φορούν επίσημα χαμηλά παπούτσια στη δουλειά, ανα αυτό θέλουν. Οι τρέχοντες κανόνες επίσημης ενδυμασίας είναι αναχρονιστικοί και σεξιστικοί», ανέφερε το κείμενο.

Το πρώτο παράπονο σχετικά με τα ψηλά τακούνια που καταγράφηκε στους Times του Λονδίνου είναι από το 1873 και προέρχεται από τους άνδρες, καθώς απαιτούσαν από τους στρατιώτες να φορούν μπότες με ψηλό τακούνι, γεγονός που τους προκαλούσε δυσφορία, πόνους και προβλήματα στα πόδια.

Υποστηρικτές της καμπάνιας στην Ιαπωνία μάλιστα αναφέρουν πως οι ενδυματολογικοί κώδικες στους χώρους εργασίας πρέπει να χαλαρώσουν και για τους άνδρες.