Η Ελβετία δε σχεδιάζει επί του παρόντος οποιαδήποτε έρευνα πάνω στις αποκαλύψεις των «Panama Papers» που συνδέουν ελβετικές τράπεζες με ύποπτες συναλλαγές εξωχώριων εταιρειών.

Ads

Η ανακοίνωση είναι επίσημη και έρχεται από το υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας. «Απλά δεν υπάρχουν επαρκείς λόγοι […] για να αρχίσουν δικαστικές διαδικασίες και άλλα μέτρα», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Νάταλι Γκουθ. 

Η Γκουθ διευκρίνισε ότι χρειάζεται να υπάρχουν σαφή στοιχεία για εγκληματική δραστηριότητα προκειμένου να διαταχθεί σχετική έρευνα από τις εισαγγελικές Αρχές.

Τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που εδρεύουν στην Ελβετία φαίνεται να διαδραμάτισαν κεντρικό ρόλο σε πολλές συμφωνίες για σύσταση off shore εταιρειών από την παναμέζικη νομική εταιρεία Mossack Fonseca – πηγή των Panama Papers – η οποία ειδικεύεται στην ίδρυση επιχειρήσεων σε φορολογικούς παραδείσους.

Ads

Τα έγγραφα κάνουν αναφορά σε 38.433 ελβετικές εταιρείες (περισσότερες από το Χονγκ Κονγκ). Επίσης 1.223 από τους περισσότερους από 14.000 ενδιάμεσους που εμφανίζονται στα έγγραφα της Mossack Fonseca δρούσαν στην Ελβετία.

Δείτε αναλυτικά το χάρτη των Panama Papers