Το φως της δημοσιότητας είδε η απόρρητη έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) για τη Frontex και τις επαναπροωθήσεις αιτούντων άσυλο, η οποία είχε οδηγήσει στην παραίτηση του επικεφαλής τότε Φράνσις Λετζέρι.

Ads

Η έκθεση, η οποία είναι παραπάνω από 120 σελίδες, διαπιστώνει ότι υπήρξαν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και ότι η Frontex γνώριζε και την ύπαρξή τους και «δεν διασφάλισε την απαραίτητη συνέχιση της διερεύνησης».

Όσον αφορά συγκεκριμένα την Ελλάδα, αναφέρεται πως υπήρχαν περιστατικά επαναπροωθήσεων από τις ελληνικές αρχές, τα οποία στελέχη της Frontex γνώριζαν, αφού σε κάποια από αυτά ήταν μάρτυρες. Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο του 2020 αξιωματικοί της Frontex ήταν μάρτυρες ενώ ελληνικό σκάφος «ρυμούλκησε μέσα στη νύχτα κακής κατάστασης σκάφος με υπεράριθμους επιβάτες προς την ανοιχτή θάλασσα, απειλώντας σοβαρά τις ζωές τους».

Ακόμη, επισημαίνονται προσπάθειες συγκάλυψης από τις ελληνικές αρχές, όταν στελέχη της Frontex ήθελαν να προχωρήσουν σε καταγγελία, εξωθώντας τους σε «εναλλακτικούς» τρόπους επικοινωνίας, για να μην καταγράφονται τα περιστατικά.

Ads

Μάλιστα, υπάρχει παραδοχή ότι οι πιέσεις της ελληνικής πλευράς έφεραν αποτέλεσμα, κι έτσι αξιωματικοί της Frontex δεν προχώρησαν σε καταγγελίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ δεν έγινε και τίποτα για την αποτροπή, «για να διατηρηθούν καλές σχέσεις με τις ελληνικές Αρχές».

Επιπλέον, υπάρχει χειρόγραφο υψηλόβαθμου στελέχους της Frontex, σύμφωνα με το οποίο αεροσκάφος της οργάνωσης που είχε καταγράψει ελληνικό σκάφος να ρυμουλκεί σκάφος από τα ελληνικά χωρικά ύδατα προς την Τουρκία «απομακρύνθηκε», τον Αύγουστο του 2020,  «για να μην είμαστε μάρτυρες».

Σύμφωνα μάλιστα με το Spiegel, η υπηρεσία συγχρηματοδότησε μερικούς από τους ελληνικούς οργανισμούς που πραγματοποίησαν τις παράνομες επαναπροωθήσεις, ενώ παραπλάνησε τους φορείς που είχαν την αρμοδιότητα εποπτείας της Frontex.