Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έστειλε επιστολή αυτή την εβδομάδα στον πρόεδρο της Κύπρου για να του ζητήσει «να μην ασκεί πίεση» στον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας, ο οποίος δέχεται πολλές κατηγορίες, δήλωσε σήμερα προς το Γαλλικό Πρακτορείο πηγή που γνωρίζει το θέμα.

Ads

«Υπάρχει μια επιστολή με την οποία ζητείται να γίνει σεβαστή η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου και να μην ασκείται πίεση» στο διοικητή της, τον Πανίκο Δημητριάδη, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
 
Η ΕΚΤ δεν έκανε από την πλευρά της κανένα σχόλιο. Πάντως, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, σε ερώτηση για το τι θα απαντήσει στον Μάριο Ντράγκι για το θέμα του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, απάντησε: «Αυτά που πρέπει».
 
«Στην επιστολή μου θα εξηγώ ότι στην Προεδρική Δημοκρατία οι εξουσίες είναι διακριτές, η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει τη δική της ευθύνη ελέγχου των αξιωματούχων της πολιτείας και στο πλαίσιο διερεύνησης των όσων έχουν ακολουθήσει μετά από μια επιστολή-έγγραφο του κ. Δημητριάδη, (η Βουλή) έχει κάθε εξουσία να το πράξει χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι διαδικασία απόλυσης του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Κάποιοι παραπληροφόρησαν οπωσδήποτε τον κ. Ντράγκι», ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης.
 
Ο Πανίκος Δημητριάδης βρίσκεται στο κέντρο μιας θύελλας μετά την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της χώρας, η οποία κατέστησε απαραίτητα ένα σχέδιο διεθνούς αρωγής με δρακόντειους όρους και την πτώχευση της Λαϊκής Τράπεζας, της δεύτερης μεγαλύτερης της χώρας.
 
Μια επιτροπή δεοντολογίας του κυπριακού κοινοβουλίου αποφάσισε την Τετάρτη πως θα ερευνήσει τον απολογισμό του κ. Δημητριάδη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, το Μάιο του 2012, για να καθορίσει αν έδρασε σε βάρος του γενικού συμφέροντος μη προειδοποιώντας εγκαίρως για την κατάρρευση της Λαϊκής, αναφέρει η εφημερίδα Financial Times.