Αυτή την εβδομάδα, πέντε δηλώσεις της ανώτατης ηγεσίας προκάλεσαν πολλές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις στην τουρκική κοινή γνώμη.

Ads
  1. – «Η 14η Μαΐου 2023 (ημερομηνία εκλογών) είναι μια πρωτοβουλία για την ενοποίηση όλων των προετοιμασιών για ένα πραξικόπημα με σκοπό την εκκαθάριση της Τουρκίας» δήλωσε ο κ. Σουλεϊμάν Σοϊλού, υπουργός Εσωτερικών.
  2. – «Οι εκλογές είναι ένας αγώνας για ανεξαρτησία ενάντια στους κατακτητές», δήλωσε ο κ. Μπιναλί Γιλντιρίμ, πρώην πρωθυπουργός και Νο 2 του κόμματος του Ερντογάν.
  3. – «Η αλλαγή εξουσίας μετά τις εκλογές του 2023 θα είναι ένα πλήγμα κατά της πλήρους ανεξαρτησίας της Τουρκίας», δήλωσε ο κ. Μεχμέτ Ουτζούμ, επικεφαλής νομικός σύμβουλος του Ερντογάν.
  4. – «Τη νύχτα της 14ης Μαΐου κάποιοι θα γιορτάσουν με σαμπάνια και άλλοι θα προσευχηθούν», προέβλεψε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζνταγκ.
  5. – «Αυτός (ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου) θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την υποστήριξη του Καντίλ (έδρα του PKK στο Βόρειο Ιράκ, που σημαίνει Κούρδοι σύμφωνα με την επίσημη ρητορική, άρα τρομοκράτες). Αλλά το έθνος μου δεν θα παραδώσει την εξουσία σε αυτόν που θα εκλεγεί Πρόεδρος με την υποστήριξη του Καντίλ», δήλωσε ο Πρόεδρος Ερντογάν.

Αυτές οι πέντε δηλώσεις έχουν τρία κοινά σημεία:

– Όλες αρνούνται τους κανόνες της δημοκρατίας, σύμφωνα με την οποία μια κυβέρνηση που χάνει τις εκλογές πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία.

– Όλες παραδέχονται ότι η σημερινή κυβέρνηση θα χάσει τις εκλογές της 14ης Μαΐου.

Ads

– Τέλος, κατηγορούν την αντιπολίτευση για πραξικοπηματική διάθεση ή ότι βρίσκεται σε συμμαχία με τρομοκράτες, δύο παραδοσιακούς χαρακτηρισμούς της κυβέρνησης που εφαρμόζονται σε όλους τους αντιπάλους.

Πολύ πιο σοβαρό από το περιεχόμενο αυτών των δηλώσεων είναι το γεγονός ότι ο Ερντογάν διαθέτει τα μέσα για να επιτύχει τους στόχους του. Κατέχει ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό (εκτελεστική, δικαστική και νομοθετική εξουσία) και μπορεί να ηγηθεί δύο διαφορετικών τύπων ενόπλων δυνάμεων:

– Ο στρατός και η αστυνομία από τη μία πλευρά

– Οι πολιτοφυλακές των ριζοσπαστικών ισλαμικών οργανώσεων στην Τουρκία και τη Συρία από την άλλη.

Η ήττα σημαίνει το τέλος για τον Ερντογάν. Δεν θα χάσει μόνο την πολιτική και οικονομική του δύναμη, αλλά θα βρεθεί αντιμέτωπος με δίκες, ακόμη και με καταδίκη. Έχει διαπράξει τεράστια νομικά και πολιτικά εγκλήματα καθ’ όλη τη διάρκεια των 21 χρόνων που βρίσκεται στην εξουσία, την οποία δεν μπορεί να αφήσει με τίποτα. Διαφορετικά…

Η αντιπολίτευση από την πλευρά της, πολύ σίγουρη για τη νίκη της στις εκλογές, προφανώς δεν έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψει τις συνωμοσίες του Ερντογάν. Το αντι-Ερντογανικό μπλοκ δεν διαθέτει τα συγκεκριμένα μέσα για να αποτρέψει ένα πραξικόπημα ή μια μόνιμη κατάληψη της εξουσίας και εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο Ερντογάν θα αναγκαστεί να παραδώσει ειρηνικά την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Διάφορα μετεκλογικά σενάρια σε περίπτωση νίκης της αντιπολίτευσης βρίσκονται ήδη στη δημόσια ατζέντα:

– Ο Ερντογάν μπορεί να ακυρώσει τις εκλογές

– Μπορεί να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης ή ακόμη και κατάσταση πολέμου προκειμένου να μην εγκαταλείψει την εξουσία

– Μπορεί να φύγει στο εξωτερικό (όπως ο Σάχης του Ιράν το 1979 ή άλλοι ηττημένοι μονάρχες)

– Μπορεί να συντρίψει στρατιωτικά, και επομένως βίαια, την αντιπολίτευση στους δρόμους, κάτι που θα είναι η αρχή ενός εμφυλίου πολέμου.

Το κοινωνικοπολιτικό τοπίο δεν είναι επομένως πολύ λαμπερό αυτή τη στιγμή.  Οι αισιόδοξοι, έχοντας επίγνωση της σοβαρότητας των πιθανοτήτων, πιστεύουν ωστόσο ότι αν η αντιπολίτευση κερδίσει τις εκλογές με τουλάχιστον 5 ή 10 μονάδες διαφορά, ο Ερντογάν θα εξουδετερωθεί.

Μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές, η μοίρα της Τουρκίας παραμένει μάλλον ασαφής. Αλλά η νύχτα της 14ης Μαΐου θα είναι σίγουρα μια τρελή νύχτα! Όλα εξαρτώνται από τον ορισμό της λέξης τρελή.

* Ο Ραγκίπ Ντουράν είναι Τούρκος δημοσιογράφος