Η εισαγγελία του Παρισιού ζήτησε την παραπομπή σε δίκη του πρώην προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και 13 συγκατηγορουμένων του, για την υπόθεση της παράνομης χρηματοδότησης της προεκλογική του εκστρατείας το 2012.

Ads

Ο Νικολά Σαρκοζί δεν κατηγορείται ότι είχε γνώση της απάτης. Όμως στις 16 Φεβρουαρίου απαγγέλθηκαν σε βάρος του κατηγορίες για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του, ως υπόπτου ότι προέβη σε επιπλέον δαπάνες ζητώντας να πραγματοποιηθούν και άλλες συγκεντρώσεις, ενώ ήταν σίγουρο ότι ο προϋπολογισμός του θα υπερέβαινε το όριο.

Συγκεκριμένα η έρευνα αφορά ένα τεράστιο σύστημα πλαστών τιμολογίων με σκοπό να συγκαλυφθεί η υπέρβαση κατά 18,5 δισ. ευρώ του ορίου των επιτρεπόμενων προεκλογικών δαπανών που είχε οριστεί στα 22,5 δισ. ευρώ.

Ανάμεσα στους άλλους 13 συγκατηγορούμενους του Σαρκοζί βρίσκονται και πολλά πρώην στελέχη του UMP, του κόμματος του Σαρκοζί που ονομάζεται τώρα Οι Ρεπουμπλικάνοι, υπευθύνων της προεκλογικής εκστρατείας του το 2012, και επικεφαλής της εταιρίας επικοινωνιών Bygmalion, μια θυγατρική της οποίας οργάνωνε τις συναντήσεις του.

Ads