Ads

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί απολύτως αναγκαίο οι δύο πλευρές να διαφυλάξουν την ηρεμία και να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την πρόοδο των διαπραγματεύσεων. Για το λόγο αυτό υπενθυμίζει ότι οι οικισμοί είναι παράνομοι με βάση το διεθνές δίκαιο και με σκοπό να διασφαλιστεί η συνέχιση των διαπραγματεύσεων (μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων) με εποικοδομητικό τρόπο, ζητά την επέκταση του μορατόριουμ που αποφάσισε το Ισραήλ», αναφέρεται στο κείμενο των συμπερασμάτων της συνόδου των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που καλούν το Ισραήλ να επεκτείνει το μορατόριουμ για την οικοδόμηση νέων οικισμών εποίκων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Το μορατόριουμ των Ισραηλινών οικοδομικών δραστηριοτήτων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη πρόκειται να εκπνεύσει στις 26 Σεπτεμβρίου. Και οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι το Ισραήλ θα παρατείνει την ισχύ της απόφασης για πάγωμα της οικοδόμησης νέων οικισμών, όπως δήλωσε η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, λίγο πριν αναχωρήσει από Ραμάλα στη Δυτική Όχθη για το Αμάν στην Ιορδανία.

Ο αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ κάλεσε με τη σειρά του το Ισραήλ να παρατείνει κατά τρεις ή τέσσερις μήνες το πάγωμα της εποικιστικής του δραστηριότητας στη Δυτική Όχθη και διαβεβαίωσε ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι σε θέση να πάρει αυτήν τη «δύσκολη» απόφαση.

Ads

Αργότερα, από την Ιορδανία, η Κλίντον δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν την συμμετοχή της Συρίας και του Λιβάνου στις συνομιλίες με το Ισραήλ. «Ο Αμερικανός απεσταλμένος στην Μέση Ανατολή Τζορτζ Μίτσελ βρίσκεται καθ οδόν για διαβουλεύσεις στην Δαμασκό και στην Βηρυτό», είπε.

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο του β’ γύρου των απευθείας συνομιλιών οι ηγέτες του Ισραήλ και της Παλαιστίνης πρόκειται να συναντηθούν εκ νέου την ερχόμενη εβδομάδα. Χθες, ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, Τζορτζ Μίτσελ, μετά τη συνάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου και του Παλαιστίνιου προέδρου, Μαχμούντ Αμπάς, στην Ιερουσαλήμ δήλωσε πως οι δύο ηγέτες «Έχουν μπροστά τους τα θέματα που βρίσκονται στο επίκεντρο της Ισραηλινο-Παλαιστινιακής διαμάχης. Θα έλεγα ότι οι δύο ηγέτες δεν αφήνουν τα δύσκολα θέματα για το τέλος των διαπραγματεύσεων. Θεωρούμε αυτό το γεγονός ως ισχυρή ένδειξη για την πεποίθηση που έχουν ότι η ειρήνευση είναι εφικτή».

Την ίδια μέρα, ένας Παλαιστίνιος έχασε τη ζωή του και τρεις τραυματίστηκαν από νέα αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ κατά της Λωρίδας της Γάζας, ενώ στην Επιτροπή Έρευνας του Συμβουλίου Ανθρωπινών Δικαιωμάτων του ΟΗΕ (UNHRC) κατέθεσαν τέσσερις από τους επιβαίνοντες στα ελληνικά πλοία του Στόλου της Ελευθερίας για το πολύνεκρο ισραηλινό ρεσάλτο στις 31 Μαΐου.

«Η περίοδος και οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες. Γνωρίζουμε όλοι ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την ειρήνη μέσω διαπραγματεύσεων. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή για μας από το να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας σε αυτές τις συνθήκες», δήλωσε σήμερα ο Αμπάς, ομολογώντας εμμέσως την απουσία χειροπιαστής προόδου στις συνομιλίες.