Λύση για το βέτο που έθεσε ο Εμανουέλ Μακρόν στις ενταξιακές διαδικασίες για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, προσπαθούν να βρουν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνεδριάζουν για δεύτερη μέρα στις Βρυξέλλες. 

Ads

Χθες πάντως, ο Εμανουέλ Μακρόν είπε «όχι» στην προώθηση των συνομιλιών για την ένταξη των δύο χωρών, ότι η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία δεν είναι έτοιμες να ξεκινήσουν τη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ, παρά το γεγονός πως η Βόρεια Μακεδονία άλλαξε το όνομα της και αναθεώρησε το σύνταγμά της με σκοπό να ενταχθεί στην ΕΕ. Πρότεινε μάλιστα να αναθεωρηθεί ολόκληρο το σύστημα ένταξης μιας χώρας στην ΕΕ χρειάζεται αναθεώρηση.

Ο Εμανουέλ Μακρόν δεν έκανε πίσω ακόμη κι όταν κατατέθηκαν συμβιβαστικές προτάσεις για διαχωρισμό των δύο υποψηφίων χωρών προς όφελος των Σκοπίων. Ούτε καν όταν οι 25 από τους 28 Ευρωπαίους πρότειναν να συμφωνηθεί γραπτώς και να περιληφθεί στο κείμενο των συμπερασμάτων ότι η λήψη της απόφασης για έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία θα ληφθεί τον Απρίλιο ή τον Μάιο του 2020.

Παρά το γεγονός, πως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, είχαν αντίθετη άποψη τελικά επικράτησε αυτή του Γάλλου προέδρου.

Ads

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν σήμερα επίσης  για τη στρατηγική της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσο και για το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής όπως και για τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027.