«Συνεργός του Ισραήλ κινδυνεύει να γίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσαν αξιωματούχοι Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) στις Βρυξέλλες, καθώς όπως σημείωσαν παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα αντί να ασκήσει πίεση στο Ισραήλ για την συνολική άρση των περιορισμών.

Ads

«Η ΕΕ παρέχοντας τεχνική βοήθεια στην χαλάρωση του ισραηλινού αποκλεισμού στη Γάζα κινδυνεύει να εμπλακεί σε μία παράνομη δράση σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» προειδοποίησε ο Μαχμούντ Αμπού Ράχμα, της παλαιστινιακής ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Al Mezan, σε Συνέντευξη Τύπου.

«Η ΕΕ μπορεί να κάνει περισσότερα αλλά φαίνεται ότι έχει μια έλλειψη βούλησης να τα κάνει» δήλωσε η Σάρι Μπάσι, της ισραηλινής ΜΚΟ Gisha, η οποία ειδικεύεται στην παροχή νομικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους.

«Το πρόβλημα δεν είναι μόνο να επιτραπεί η κυκλοφορία εμπορευμάτων στη Γάζα, αλλά να επιτραπούν οι εξαγωγές εμπορευμάτων από τη Γάζα» πρόσθεσε η Μπάσι.

Ads

Τώρα, η Γάζα διατηρείται «στα πρόθυρα της ανθρωπιστικής κρίσης» κατήγγειλε ο Μαχμούντ Αμπού Ράχμα, σημειώνοντας ότι «το Ισραήλ δεν μπορεί να συνεχίσει την πολιτική του αποκλεισμού της Γάζας».

Χωρίς να ζητούν από την ΕΕ να εγκαταλείψει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, οι ΜΚΟ κάλεσαν την Ευρώπη να δώσει έμφαση στις πολιτικές που προάγουν την οικονομική ανάπτυξη και την ανοικοδόμηση της Γάζας.