«Όλα τα κράτη της ΕΕ βρίσκονται σε διαδικασία μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων τους. Τα πιο ευάλωτα κράτη έχουν δρομολογήσει αποφασιστικά μέτρα για έξοδο από την κρίση», υπογράμμισε ο Βαν Ρόμπεϊ στη διάρκεια ομιλίας του στην κορυφαία σχολή Central Party School στο Πεκίνο.

Ads

Η Ευρώπη δεν θα επιτρέψει την κατάρρευση της ευρωζώνης και τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αποφασισμένα να μειώσουν το έλλειμμά τους, δήλωσε τους Κίνεζους αξιωματούχους ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.

«Το ευρώ είναι το δεύτερο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα και αποτελεί ένα ισχυρό και σταθερό νόμισμα. Μπορούμε να πούμε ακόμη και ότι είναι υπερβολικά ισχυρό σε σύγκριση, για παράδειγμα, με το δικό σας νόμισμα», επισήμανε στους Κινέζους αξιωματούχους ο Βαν Ρόμπεϊ.

«Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε και να αναπτύξουμε αυτά τα πλεονεκτήματα προς όφελος των πολιτών και σε διάλογο με τους εταίρους μας», συμπλήρωσε. «Θέλω να αναγνωρίσω την εμπιστοσύνη που έχει επιδείξει η Κίνα προς το σύνολο της Ευρώπης τις δύσκολες αυτές ώρες. Μια σταθερή ευρωζώνη είναι προς το συμφέρον όλων μας», υπογράμμισε ο κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ads

Τον προηγούμενο μήνα η Κίνα είχε εκδηλώσει την επιθυμία να αγοράσει χρεωστικούς τίτλους των πιο αδύναμων κρατών της ευρωζώνης, ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε συγκεκριμένα μεγέθη.

Επιπλέον, ο Βαν Ρόμπεϊ τόνισε ότι η βοήθεια που παρασχέθηκε προς την Ελλάδα και την Ιρλανδία συνοδεύεται από αυστηρά μέτρα πολιτικής, ενώ συμπλήρωσε ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία με την Πορτογαλία. «Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι παρότι τα εν λόγω κράτη χρήζουν δυσανάλογα μεγάλης δημοσιότητας σε διεθνές επίπεδο, αθροιστικά αναλογούν σε ποσοστό που δεν ξεπερνά το 6% του ΑΕΠ της ευρωζώνης».

Επίσης, επισήμανε την ενίσχυση των μέτρων εποπτείας του τραπεζικού κλάδου, καθώς και την ανάκαμψη που σημειώνεται σε επίπεδο ΕΕ, καθώς η ευρωπαϊκή οικονομία αναμένεται να ενισχυθεί κατά 1,8% το τρέχον έτος και κατά 2% το 2012.

«Από την πλευρά μας στην Ευρώπη, πρωταρχικός μας στόχος για τη διασφάλιση της σταθερότητας στην παγκόσμια οικονομία είναι να τακτοποιήσουμε τα του οίκου μας, να ενισχύσουμε τη διακυβέρνηση στην ευρωζώνη και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα των αδύναμων οικονομιών και των ανίσχυρων δημοσιονομικά κρατών», κατέληξε ο Βαν Ρόμπεϊ.