Tο «δυσλειτουργικό» δανειοδοτικό περιβάλλον έχει καταστήσει δύσκολη τη χρηματοδότηση των προσλήψεων για τον τομέα των μικρών επιχειρήσεων-που αποτελούν τη δεξαμενή για πολλές θέσεις εργασίας, σημείωσε χθες ο Αμερικανός οικονομολόγος Dale Mortensen, ο ένας από τρεις επιστήμονες που τιμήθηκαν με το φετινό Νόμπελ Οικονομίας.

Ads

Καθηγητής του Πανεπιστημίου Νορδγουέστερν, η εργασία του οποίου εστιάζει στις ανεπάρκειες της αγοράς εργασίας που καθιστούν δύσκολο στους εργαζομένους να συμπλεύσουν με τις εργασιακές ευκαιρίες, τόνισε πως οι εργαζόμενοι έχουν λιγότερες προσφερόμενες θέσεις εργασίας και η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει περισσότερα.

«Για να μειωθεί η ανεργία θα πρέπει να δημιουργήσουμε περισσότερες θέσεις στον τομέα των υπηρεσιών. Πολλές από τις εργασίες στις υπηρεσίες είναι σε μικρές επιχειρήσεις και καταστήματα. Και αυτές βρίσκουν δύσκολα χρηματοδότηση από τις τράπεζες. Οι τράπεζες χρηματοδοτούν τους μισθούς. Και αυτές οι μικρές επιχειρήσεις συναντούν δυσκολίες στο να χρηματοδοτήσουν επίσης το εργατικό τους κεφάλαιο», τονίζει ο Μόρτενσεν από το Παν/μιο του Άαρχους στη Δανία, του οποίου είναι επισκέπτης καθηγητής.

«Αυτήν τη στιγμή έχουμε δυσλειτουργικές αγορές κεφαλαίων. Θα απαιτηθεί κάποιος καιρός έως ότου οι δυσλειτουργίες στις χρηματοπιστωτικές αγορές μπορέσουν να αυτορυθμισθούν», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ads

Ο Μόρτενσεν τόνισε πως ορισμένες κυβερνήσεις στην Ευρώπη στρεβλώνουν την αγορά εργασίας εγγυώμενες τις θέσεις εργασίας. Επίσης τόνισε πως οι ρυθμιστές της αμερικανικής κυβέρνησης δεν έχουν καταφέρει να ευνοήσουν τις παροχές δανείων κατά τη διάρκεια της τρέχουσας ανάκαμψης αφήνοντας απλώς σε χαμηλά επίπεδα τα βασικά επιτόκια. «Ό,τι συμβαίνει στην αγορά εργασίας είναι ένα σύμπτωμα ενός ακόμη πιο περίπλοκου προβλήματος στις χρηματοοικονομικές αγορές», υπογράμμισε.

Ο Μόρτενσεν, που μοιράσθηκε το βραβείο Νόμπελ με τον καθηγητή του ΜΙΤ Πίτερ Ντάιαμοντ και τον Αγγλοκύπριο Κρίστοφερ Πισαρίντες, όταν ερωτήθηκε εάν μπορεί να προβλέψει πότε θα αποκατασταθεί η αγορά εργασίας, εκείνος απάντησε «τα Οικονομικά δεν είναι μία επιστήμη προβλέψεων».

Την ίδια στιγμή, ο Κύπριος νομπελίστας Χριστόφος Πισσαρίδης, μιλώντας σήμερα στο ΡΙΚ εκτίμησε ότι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας θα καθυστερήσει τουλάχιστον για δύο-τρία χρόνια, επειδή «πολλές χώρες στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση, προχώρησαν σε αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος».

Τώρα, πρόσθεσε, έχουν αντιληφθεί ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα δεν μπορεί να συνεχισθεί επ άπειρον και λαμβάνουν μέτρα για μείωσή του, γεγονός που θα καθυστερήσει την ανάκαμψη. Για την Κύπρο είπε ότι είναι σε καλύτερη θέση συγκριτικά με άλλες χώρες εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, επεσήμανε , απαιτείται η λήψη μέτρων για βελτίωση της κατάστασης.

Ο κύριος Πισσαρίδης τόνισε ότι είναι σημαντικό οι πολιτικοί να ενημερώνουν το κοινό πως η κατάσταση είναι δύσκολη και δεν μπορούν να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα που υποβάλλονται. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, η μισθοδοσία θα πρέπει να μείνει κάπως χαμηλή, κυρίως στο δημόσιο τομέα , αλλά και στον ιδιωτικό τομέα. Συνέστησε υπομονή, αναφέροντας ότι σιγά σιγά η κατάσταση θα βελτιωθεί.