Με αφορμή το προσφυγικό, το ακροδεξιό, ξενοφοβικό και αντιισλαμικό Pegida παρελαύνει ξανά στους δρόμους της Γερμανίας. Περίπου 15.000 – 20.000 κόσμο κινητοποίησε χθες που έκλεισε τον έναν χρόνο από την εμφάνισή του. Με την επιρροή του να έχει μειωθεί αισθητά κατά τη διάρκεια του χρόνου, το Pegida προσπαθεί τώρα να εκμεταλλευτεί τη δυσαρέσκεια που υπάρχει στη χώρα για την μεγάλη προσέλευση προσφύγων, προκειμένου να επανέλθει.

Ads

Απέναντί του το Pegida βρίσκει το αντιρατσιστικό κίνημα. Στη χθεσινή αντιδιαδήλωση συγκεντρώθηκαν χιλιάδες διαδηλωτές, οι περισσότεροι που διαδήλωσαν ποτέ κατά του Pegida. Το κλίμα ήταν πολωμένο καταλήγοντας μεταξύ άλλων στον σοβαρό ξυλοδαρμό ενός εικονολήπτη από μέλη του Pegida αλλά κι ενός μέλους της ξενοφοβικής οργάνωσης, από αγνώστους. Τραυματίστηκαν επίσης αστυνομικοί και μερικοί ακόμη διαδηλωτές, πιο ελαφρά. 

Κατά τη διάρκεια των δύο διαδηλώσεων σημειώθηκαν επεισόδια και ένταση. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή, ώστε οι δύο διαδηλώσεις να μην συγκρουστούν. Τα επεισόδια ωστόσο δεν αποφεύχθηκαν. 

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=9Wy9VJ7EsN0]

Ads

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=51GqDOXktJs]

image

image

image

«Εμείς είμαστε ο λαός», «Φύγε Μέρκελ», «Απέλαση» είναι μερικά από τα συνθήματα που κυριάρχησαν στην συγκέντρωση του Pegida. Ο Λουτς Μπάχμαν, ο αρχηγός του Pegida, δήλωσε: «Ήρθαμε για να μείνουμε, και μένουμε για να νικήσουμε, και θα νικήσουμε». Άλλα μέλη της οργάνωσης φρόντισαν να δείξουν ποιοι είναι αυτοί που ήρθαν για να μείνουν με δηλώσεις όπως: «δυστυχώς, έχουν κλείσει τα στρατόπεδα συγκέντρωσης». 

«Φτάνει με το μίσος και τη δημαγωγία» ήταν το σύνθημα της αντί-ρατσιστικής διαδήλωσης, ενώ για μια ακόμη φορά η όπερα της Δρέσδης έκλεισε τα φώτα την ώρα της συγκέντρωσης και κρέμασε το παραδοσιακό πανό «υπέρ της ανοικτής κοινωνίας». Είχε στήσει και οθόνη με το μήνυμα: «Δεν είμαστε το σκηνικό για μίσος εναντίον των ξένων». 

image

Σήμερα το σύνολο του Γερμανικού Τύπου αναφέρεται στην επίδειξη δύναμης του Pegida με τίτλους όπως το Pegida «είναι δηλητήριο για τη δημοκρατία». O σχολιαστής της Rheinische Post υπογραμμίζει ότι οι περισσότεροι υποβάθμισαν το κίνημα. «Κατά βάθος το Pegida αποτελεί έκφραση φόβου και αδυναμίας. Φόβου ενώπιον των αλλαγών και της παγκοσμιοποίησης, της αποξένωσης και της ανασφάλειας. Γι’ αυτό είναι δύσκολος ο χειρισμός αυτού του φαινομένου. Απέναντι σε αόριστους φόβους δεν μπορείς να αντιπαρατάξεις επιχειρήματα και το πεζοδρόμιο δεν είναι ο κατάλληλος χώρος για διαφώτιση. Κατά συνέπεια η Pegida παραμένει ακραία και επικίνδυνη». 

Ο σχολιαστής της Schwäbische Zeitung υποστηρίζει ότι στον πυρήνα της Pegida κρύβεται δηλητήριο, που βαθμιαία και υποδόρια δηλητηριάζει έναν απροσδιόριστο αριθμό δημοκρατών. «Η δηλητηρίαση εμφανίζεται ως μια διακριτική κατανόηση εκείνων που υποτίθεται πως αμύνονται εναντίον σε ό,τι προκαλεί φόβο και ανησυχία στους πολίτες. Σε αυτή τη διαδικασία δυο πτυχές δεν λαμβάνονται υπόψη, ότι ο πυρήνας της Pegida δεν ενδιαφέρεται για την προσφυγική πολιτική της Μέρκελ αλλά για την καθιέρωση της ακροδεξιάς ατζέντας».

O σχολιαστής της γαλλικής Dernières Nouvelles d´Alsace υποστηρίζει ότι οι διαφωνίες γύρω από την προσφυγική κρίση έδωσαν ώθηση στην Pegida και αποκάλυψαν το επιθετικό της πρόσωπο. «Δεν πρόκειται πλέον για ανησυχία απέναντι στο Ισλάμ, τώρα δέρνονται δημοσιογράφοι και καλούνται οι ξένοι να φύγουν από τη χώρα. Η Pegida εκμεταλλεύεται τις διαφωνίες απέναντι στην ανοιχτή πολιτική της καγκελαρίου και των εχθρικών δηλώσεων του συμμάχου της, του βαυαρού πρωθυπουργού, κατά των μεταναστών».