Με ρωσικές επιθέσεις και σε περιοχές πέραν της Ουκρανίας προειδοποιεί ο Ρώσος υποστράτηγος Ρουστάμ Μινεκάγιεφ, ώστε να αποκτήσει η Ρωσία τον έλεγχο όχι μόνο της ανατολικής Ουκρανίας (Ντονμπάς) αλλά και της νότιας, και εν συνεχεία να περάσει στην Υπερδνειστερία, όπως ονομάζεται η de-facto αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας. Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αρνείται να σχολιάσει τις δηλώσεις του στρατηγού Μινεκάγιεφ.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι η Υπερδνειστερία στηρίζεται από τη Μόσχα (με δωρεάν φυσικό αέριο, συνταξιοδοτικές/προνοιακές παροχές κ.ά.), ενώ εκεί βρίσκονται ήδη εγκατεστημένα και ρωσικά στρατεύματα τα οποία η Μόσχα ονομάζει «ειρηνευτικές δυνάμεις» («peacekeepers»). Από τον 1992 αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Μόσχα κατέχουν εδάφη 250 μιλίων (Υπερδνειστερία). 

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι καμία χώρα, ούτε καν η Ρωσία, δεν έχει αναγνωρίσει επισήμως τη συγκεκριμένη περιοχή ως «ανεξάρτητη». Η Μολδαβία, μια φτωχή χώρα 2,6 εκατ. κατοίκων, θεωρείται ευάλωτη σε περαιτέρω ρωσικές εισβολές ενώ δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ ή της ΕΕ. Μόλις πρόσφατα έκανε βιαστικά αίτηση για ένταξη στην ΕΕ.

«Ο έλεγχος στη νότια Ουκρανία είναι μια άλλη σύνδεση με την Υπερδνειστερία, όπου υπάρχουν επίσης στοιχεία για καταπίεση του ρωσόφωνου πληθυσμού», είπε ο στρατηγός, απηχώντας τους ισχυρισμούς για «γενοκτονία» κατά των Ρωσόφωνων στην ανατολική Ουκρανία που χρησιμοποίησε ο κ. Πούτιν για να δικαιολογήσει την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου.

Ads

image

Ο στρατηγός Μινεκάγιεφ υποστήριξε ότι ένας από τους στόχους της Ρωσίας ήταν «ο πλήρης έλεγχος του Ντονμπάς και της νότιας Ουκρανίας». Είπε ότι αυτό θα επιτρέψει στη Ρωσία να ελέγχει τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας, «μέσω των οποίων παραδίδονται γεωργικά και μεταλλουργικά προϊόντα» σε άλλες χώρες. Ωστόσο, παρά τις επανειλημμένες επιθέσεις, η Ρωσία δεν κατάφερε να καταλάβει αυτά τα λιμάνια, συμπεριλαμβανομένης της Οδησσού, μιας οχυρωμένης πόλης 1 εκατομμυρίου κατοίκων.

Οι ευρύτεροι όμως στόχοι του πολέμου που περιέγραψε ο στρατηγός για κατάληψης μιας πόλης που απέχει άνω των 1.000 μιλίων από τις μάχες θα ήταν πολύ πιο φιλόδοξοι από τους περιορισμένους στόχους που έθεσε ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τις τελευταίες εβδομάδες, οι οποίοι επικεντρώθηκαν στην απόκτηση του Ντονμπάς και της ανατολικής Ουκρανίας. Ορισμένοι πολιτικοί και στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες πρότειναν ότι η δήλωση του στρατηγού θα μπορούσε να ήταν μέρος των συνεχιζόμενων προσπαθειών της Ρωσίας να αποσπάσει την προσοχή ή να μπερδέψει την Ουκρανία και τους συμμάχους της. Στα καθήκοντά του στρατηγού Μινεκάγιεφ είναι η πολιτική προπαγάνδα και όχι η χάραξη στρατηγική στις επιχειρήσεις.

Πόσο εφικτό είναι

Ο Γιούρι Φιοντόροφ, ένας Ρώσος στρατιωτικός αναλυτής, είπε ότι οι ευρύτεροι στόχοι που σχολίασε ο στρατηγός Μινεκάγιεφ «από στρατιωτική σκοπιά είναι απρόσιτοι». «Όλες οι ετοιμοπόλεμες μονάδες της Ρωσίας είναι τώρα συγκεντρωμένες στο Ντονμπάς, όπου η Ρωσία απέτυχε να επιτύχει καμία σημαντική πρόοδο τις τελευταίες πέντε ημέρες», είπε ο Φιοντόροφ. Ο βαθμός του στρατηγού Minnekayev, είπε, γενικά δεν θα του επέτρεπε να κάνει τέτοιες δηλώσεις πολιτικής που επίσης έρχονται σε αντίθεση με όσα έχουν ειπωθεί από τους ανώτατους ηγέτες της χώρας.

Αναλυτές, τους οποίους επικαλείται η Washington Post, εκτιμούν πως δεν φαίνεται πιθανό, όπως έχουν διαμορφωθεί σήμερα τα πράγματα, οι ρωσικές δυνάμεις να μπορέσουν να περάσουν μέσα από τα εδάφη της νότιας Ουκρανίας στη ανατολική Μολδαβία. Για να το καταφέρουν, θα πρέπει να καταλάβουν πόλεις της νοτιοδυτικής Ουκρανίας όπως για παράδειγμα την Οδησσό, πράγμα στο οποίο έχουν όμως ήδη αποτύχει.

Εκτιμάται πως θα είναι πολύ δύσκολο για τους Ρώσους να προχωρήσουν σε νέα τέτοιου τύπου επεκτατικά ανοίγματα στον ουκρανικό νότο, ενώ οι μάχες συνεχίζονται στα ανατολικά (Ντονμπάς). «Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι πολλά σχέδια του Κρεμλίνου έχουν καταστραφεί από τον στρατό και τον λαό μας», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Andriy Yermak, αρχηγός του επιτελείου του προέδρου της Ουκρανίας ως απάντηση στα σχόλια του στρατηγού Minnekayev.

Η Κλερ Πάρκερ υποστηρίζει στην Washington Post, ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν αντιδράσεις ακόμη και από την πλευρά του πληθυσμού της Υπερδνειστερίας που δεν είναι καθόλου σαφές ότι θα ήθελε τώρα να εμπλακεί σε έναν πόλεμο.  Στη συγκεκριμένη περιοχή ζουν περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι, «κολλημένοι» σε ένα σοβιετικού τύπου παρελθόν, μέσα σε συνθήκες ανελευθερίας και με την εταιρεία «Sheriff» να ελέγχει ως μονοπώλιο σχεδόν τα πάντα.

Αξίζει να σημειωθεί πως εκεί έχουν βρει πλέον καταφύγιο και περίπου 27.000 Ουκρανοί πρόσφυγες, ενώ μεταξύ των μονίμων κατοίκων της Υπερδνειστερίας υπάρχουν και σχεδόν 100.000 άτομα που έχουν ουκρανική υπηκοότητα.  

Σημειώνεται ότι τα σενάρια που θέλουν την εν λόγω περιοχή να «συνδέεται» κάποια στιγμή επισήμως με τη Ρωσία δεν είναι νέα. Αντιθέτως, χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1990. Η περιοχή της Υπερδνειστερίας ωστόσο, δεν έχει μεγάλη στρατηγική αξία για τη Μόσχα, όπως σημειώνει ο Anton Barbashin της επιθεώρησης Riddle, μιλώντας στην Washington Post. Αντιθέτως, μια κρίση εκεί θα μπορούσε να προκαλέσει επιπλέον προβλήματα και στην σχέση της Μόσχας με τη Μολδαβία, μια χώρα που έχει διαμηνύσει πως δεν ενδιαφέρεται να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Αντίδραση Μολδαβίας

Αν και η προειδοποίησή του στρατηγού προκαλεί σκεπτικισμό ως προς τις δυνατότητες της Ρωσίας να πραγματοποιήσει μια τέτοια επιχείρηση, ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλειστεί η απειλή του. Πρόκειται για μια περιοχή στην οποία επίσης «κυριαρχεί» το φιλορωσικό αυτονομιστικό στοιχείο.

Αντιδρώντας στις δηλώσεις του Μινεκάγιεφ, οι Αρχές της Μολδαβίας κάλεσαν τον Ρώσο πρέσβη για να του εκφράσουν τη «βαθιά» τους «ανησυχία» και να ζητήσουν εξηγήσεις. 

Η κυβέρνηση της Μολδαβίας κάλεσε αργότερα τον Ρώσο πρεσβευτή για να διαμαρτυρηθεί, λέγοντας ότι τα σχόλια του στρατηγού ήταν «όχι μόνο απαράδεκτα αλλά και αβάσιμα» και οδήγησαν σε «αυξημένη ένταση».