Ένα διεθνές κύμα αντιδράσεων και οργισμένων διαδηλώσεων έχουν προκαλέσει τα νέα μέτρα περιορισμού και οι ανακοινώσεις νέων γενικών lockdown στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μαζικές συγκεντρώσεις το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει στο Βέλγιο, στην Ολλανδία, στην Αυστρία, στην Ιταλία, στην Κροατία,ακόμα και στην… Γουαδελούπη (υπερπόντιο διαμέρισμα της Γαλλίας στην ανατολική Καραϊβική Θάλασσα).

Ads

Βέλγιο

Στο Βέλγιο συγκεντρώθηκαν δεκάδες χιλιάδες άτομα σε πορεία στις Βρυξέλλες , για την «Πορεία της Ελευθερίας», όπως την ονόμασαν, ώστε να διαμαρτυρηθούν για τα νέα αυστηρότερα μέτρα που λήφθηκαν από την κυβέρνηση για τον περιορισμό της πανδημίας, όπου δεν επιτρέπεται στους ανεμβολίαστους να εισέλθουν σε χώρους εστίασης. Η αστυνομία καταμέτρησε περίπου 35.000 άτομα. Οι διαδηλωτές πέταξαν καπνογόνα, κροτίδες και πέτρες προς την αστυνομία, η οποία έκανε χρήση χημικών και νερού.  

Ολλανδία

Παρόμοια εικόνα επικράτησε και στην Ολλανδία, όπου εκεί οι διαδηλώσεις πραγματοποιούνται εδώ και ημέρες, κυρίως στο Ρότερνταμ, αλλά και σε μικρότερες πόλεις. Το Ρότερνταμ ήταν η πόλη όπου έγιναν οι πιο μαζικές διαδηλώσεις, ενώ η τρίτη ημέρα των διαδηλώσεων ονομάστηκε από τον Δήμαρχο της πόλης ως «όργιο βίας». Ο χαρακτηρισμός αυτός βασίστηκε στα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, όπου οι διαδηλωτές έκαψαν αυτοκίνητα της αστυνομίας πέταξαν πέτρες στους αστυνομικούς και κροτίδες, ενώ καταγγελία υπήρξε ακόμη και για επίθεση σε ασθενοφόρο που μετέφερε τραυματία.

Ads

Η αστυνομία έριξε ακόμη και προειδοποιητικά πυρά, καθώς όπως είπε αστυνομικός η κατάσταση «έβαζε σε κίνδυνο ζωές». Συνολικά πάνω από 50 διαδηλωτές συνελήφθησαν, ενώ τουλάχιστον 3 διαδηλωτές βρίσκονται στο νοσοκομείο τραυματισμένοι. 

Αυστρία  

Δεκάδες χιλιάδες συγκεντρώθηκαν και στην Βιέννη ενάντια στο νέο γενικό lockdown που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, αλλά και το νομοσχέδιο που θέλει να περάσει και θα κάνει τον εμβολιασμό υποχρεωτικό. Οι διαδηλωτές έφτασαν τους 40.000, ενώ κρατούσαν πανό που έγραφαν «Ελευθερία» και φώναζαν «Αντίσταση», ενώ παράλληλα γιούχαραν τους αστυνομικούς.

Ιταλία

Στην Ρώμη, επίσης, μεγάλο πλήθους κόσμου συγκεντρώθηκε ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης για το λεγόμενο «Πράσινο Πάσο» για τους εργαζόμενους, όπου θα πρέπει να δείχνουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε τεστ είτε πιστοποιητικό νόσησης,αλλιώς θα μπαίνουν σε αναστολή εργασίας αυτόματα, χωρίς πληρωμή.

Κροατία

Το ίδιο «κλίμα» ακριβώς επικράτησε και στην πόλη Ζάγκρεμπ όπου χιλιάδες διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν απέναντι στον υποχρεωτικό εμβολιασμό των δημοσίων υπαλλήλων και στα πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Γουαδελούπη (Γαλλία)

Στην Γουαδελούπη των Νήσων της Καραϊβικής εδώ και αρκετές ημέρες γίνονται διαδηλώσεις κατά των μέτρων για τον περιορισμό του κορονοϊού με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού. Κατά τις οργισμένες διαδηλώσεις έσπασαν βιτρίνες και πυρπολήθηκαν καταστήματα. Η αστυνομία έχει συλλάβει 38 διαδηλωτές, ενώ η Γαλλία στέλνει στην Γουαδελούπη αστυνομικές δυνάμεις για να βοηθήσουν στον έλεγχο της κατάστασης.

Ο Υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι κάποιοι από τους διαδηλωτές χρησιμοποίησαν «πραγματικά πυρά» εναντίον των αστυνομικών και υποσχέθηκε να δώσει «ηχηρή απάντηση» σε όσους συμβάλλουν στην δημόσια αναταραχή. 

Τέλος, μικρότερες διαδηλώσεις έγιναν στην Ελβετία και στην Βόρεια Ιρλανδία.