Τα μυστικά του αποκαλύπτει ο ταφικός θάλαμος που ανακαλύφθηκε πριν από χρόνια στο Έσεξ, και θεωρείται από Βρετανούς ειδικούς ως η «βρετανική απάντηση» στον τάφο του Τουταγχαμών. Ο εντυπωσιακός τάφος ανακαλύφθηκε από εργάτες κατά τη διάρκεια οδικών έργων στην περιοχή Πριτλγουελ, ανάμεσα σε μια παμπ και ένα σούπερ μάρκετ, κοντά στο Σάουθεντ του Έσεξ το 2003.

Ads

Ο απίστευτα καλοδιατηρημένος αγγλοσαξονικός θάλαμος περιείχε δεκάδες σπάνια αντικείμενα, τα οποία μελετήθηκαν εκτενώς από αρχαιολόγους. Όπως αναφέρει το BBC, ο εν λόγω τάφος αποτελεί το αρχαιότερο παράδειγμα ταφής Αγγλοσάξονα γαλαζοαίματου. Μερικά θραύσματα δοντιών ήταν το μόνο που είχε απομείνει από το λείψανο του «κατοίκου» του τάφου, ειδικοί εικάζουν, ωστόσο ότι ο τάφος ανήκε σε έναν Αγγλοσάξονα πρίγκιπα, ο οποίος έζησε τον 6ο αιώνα.

Σύμφωνα με το BBC, το εσωτερικό του τάφου βρέθηκε σε άθικτη κατάσταση, αφήνοντας κατάπληκτους τα μέλη της ομάδας του Museum of London Archaeology (Mola) που ξεκίνησαν τις ανασκαφές. Κάθε πλευρά του τετράγωνου ταφικού θαλάμου από ξύλο (μεγάλο μέρος του οποίου είχε καταρρεύσει) είχε μήκος 4 μέτρα ενώ το ύψος του ήταν 1,5 μέτρο.

Στο εσωτερικό του βρέθηκαν 40 εξαιρετικά σπάνια και πολύτιμα αντικείμενα, μεταξύ των οποίων μια λύρα και ένα κουτί 1.400 ετών. Το δεύτερο εύρημα, σύμφωνα με ειδικούς, αποτελεί ίσως τη μοναδική μόνη γνωστή περίπτωση βαμμένου ξύλινου αντικειμένου της αγγλοσαξονικής περιόδου που διασώζεται σήμερα στη Βρετανία.

Στον τάφο βρέθηκαν επίσης χρυσά νομίσματα, ο επαργυρωμένος – με χρυσές λεπτομέρειες – λαιμός μιας ξύλινης καράφας, διακοσμητικά γυάλινα αντικείμενα και μια καράφα που πιστεύεται πως προέρχεται από τη Συρία.

Ads

Όλα τα αντικείμενα είχαν τοποθετηθεί στον θάλαμο «κατά τη διάρκεια μιας προσεκτικά χορογραφημένης ταφικής τελετής», αναφέρει το δίκτυο, επικαλούμενο ειδικούς. Το γεγονός αυτό υποδεικνύει ότι πρόκειται για την τελευταία κατοικία ενός άνδρα πριγκιπικής καταγωγής.

Αν και η ταυτότητα του ενοίκου του τάφου δεν έχει επιβεβαιωθεί, ορισμένοι ερευνητές είχαν διατυπώσει παλαιότερα τη θεωρία ότι επρόκειτο για τον Σάεμπερτ, Σάξονα βασιλιά του Έσεξ από το 604 ως το 616 μΧ.

Ωστόσο, η χρονολόγηση με άνθρακα διαψεύδει αυτή τη θεωρία, αφού έδειξε ότι ο θάλαμος κατασκευάστηκε μεταξύ του 575 και του 605, δηλαδή τουλάχιστον 11 χρόνια πριν από τον θάνατό του.

Μετά από 15 χρόνια έρευνας, οι αρχαιολόγοι λένε πως ο τάφος άνηκε κατά πάσα πιθανότητα στον Σεάξα, αδελφό του Σάεμπερτ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της πολυτέλειας με την οποία έγινε η ταφή αποτελεί το φέρετρό του, μια μεγάλη, περίτεχνη κατασκευή που πρέπει να ζύγιζε γύρω στα 160 κιλά από μόνη της. Μέσα στο φέρετρο, στο ύψος του κεφαλιού, βρέθηκαν σταυροί από φύλλα χρυσού, οι οποίοι μάλλον είχαν τοποθετηθεί στα μάτια του νεκρού – ξεκάθαρη απόδειξη ότι ήταν χριστιανός. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποια άλλα στοιχεία που υποδεικνύουν προχριστιανικές παραδόσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μαζί με τον νεκρό τάφηκε και ένα καλοδουλεμένο σπαθί, το σχέδιο του οποίου δείχνει ότι άνηκε εμφανέστατα σε αριστοκράτη.