Η  υπουργός εσωτερικών της Βρετανίας Σου-Έλεν Κασιάνα Μπρέιβερμαν, δήλωσε πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να επαναπροωθεί στη Ρουάντα σκάφη με πρόσφυγες που προσπαθούν να εισέλθουν στη χώρα μέσω των καναλιών που καταλήγουν στη Μάγχη, αγνοώντας  την απόφαση του δικαστηρίου που έκρινε παράνομη αυτήν την πρακτική, αφού δεν επιβεβαιώνεται πως η Ρουάντα είναι μια ασφαλής τρίτη χώρα.

Ads

Η Μπρέιβερμαν είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει την σκληρή πολιτική που προσπάθησε ανεπιτυχώς να εφαρμόσει η προκάτοχος της Πρίτι Πατέλ. Η τελευταία επέμενε να απελάσει στη Ρουάντα επιζήσασες σεξουαλικής κακοποίησης και  ανθρώπινης δουλείας καθώς και θύματα βασανιστηρίων ανεπιτυχώς ευτυχώς καθώς σύμφωνα με τις οργανώσεις, τον Απρίλιο του 2022 «επικράτησε το κράτος Δικαίου» όπως μετέδιδε τότε ο Guardian.

Σύμφωνα με το BBC, η υπουργός εσωτερικών Μπρέιβερμαν, είπε στη βουλή ότι θα κάνει «ό,τι χρειαστεί για να σταματήσει τα σκάφη». Σχολίασε ότι σέβεται την κρίση του δικαστηρίου, αλλά πρόσθεσε ότι ήταν «απογοητευτική» και ότι η κυβέρνηση θα την αμφισβητήσει.

Η κ. Μπρέιβερμαν είπε ότι η «κατάχρηση» του συστήματος ασύλου ήταν «άδικη» για τις τοπικές κοινωνίες, τους φορολογούμενους και «αυτούς που παίζουν με τους κανόνες».

Ads

Πρόσθεσε ότι «παρέχει κίνητρα για μαζικές ροές οικονομικής μετανάστευσης προς την Ευρώπη, καλύπτοντας τις τσέπες των λαθρεμπόρων ανθρώπων και μετατρέποντας τις θάλασσές μας σε νεκροταφεία, όλα στο όνομα ενός ψεύτικου ανθρωπισμού».

Τα σχόλιά της αυτά έγιναν αφότου οι δικαστές του Εφετείου αποφάνθηκαν ότι το σχέδιο αποστολής αιτούντων άσυλο στην αφρικανική χώρα θα μπορούσε επίσης να παραβιάσει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η κυβέρνηση απτόητη,  δηλώνει ότι θα κάνει έφεση.

Οι Εργατικοί υποστηρίζουν  ότι το σχέδιο είναι «ανήθικο». Η Asylum Aid, η φιλανθρωπική οργάνωση που έφερε το θέμα στα δικαστήρια, είπε ότι η απόφαση που έλαβε το δικαστήριο την Πέμπτη ήταν μια «δικαίωση της σημασίας του κράτους δικαίου και της βασικής δικαιοσύνης».

Άλλες ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαιρέτησαν την απόφαση του δικαστηρίου, με την  Freedom From Torture να την περιγράφει ως «νίκη της λογικής και της συμπόνιας».

Δεν είναι η πρώτη προσφυγή στο δικαστήριο για το συγκεκριμένο θέμα, τώρα όμως η απόφαση έκανε σαφές, ότι η Ρουάντα δεν είχε παράσχει επαρκείς εγγυήσεις για να αποδείξει ότι είναι «ασφαλής τρίτη χώρα».

Δύο από τους τρεις δικαστές διαπίστωσαν ότι υπήρχε κίνδυνος οι αιτούντες άσυλο να αναγκαστούν στη συνέχεια να επιστρέψουν στη χώρα από την οποία διέφυγαν αρχικά. «Αυτό σημαίνει ότι η μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου αντιβαίνει στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η οποία προστατεύει τους πολίτες από τα βασανιστήρια» σημειώνει το BBC.