Η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Πρίτι Πατέλ ενέκρινε την έκδοση του ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ.

Ads

Η απόφαση έκδοσής του είχε ανακοινωθεί στις 20 Απριλίου, έπειτα από μια μακρά δικαστική μάχη και έμενε η υπογραφή της υπουργού Εσωτερικών για να υλοποιηθεί.

Οι ΗΠΑ κατηγορούν τον Ασάνζ για «κατασκοπεία», εξαιτίας της δημοσιοποίησης 700.000 εμπιστευτικών και απορρήτων διπλωματικών και στρατιωτικών εγγράφων των ΗΠΑ, κυρίως για τους αμερικανικούς πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Αν καταδικαστεί, διατρέχει κίνδυνο να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 175 ετών, ενώ έχει περιθώριο 14 ημερών για να προσφύγει ξανά κατά της έκδοσής του, με βάση για παράδειγμα ζητήματα όπως η ελευθερία του λόγου, αλλά και υποστηρίζοντας πως οι κατηγορίες εναντίον του είναι πολιτικά υποκινούμενες. Σύμφωνα με τον λογαριασμό των WikiLeaks στο twitter, θα ασκηθεί έφεση.

Ads

Αν και αυτή απορριφθεί, μπορεί να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου. Εφόσον εγκριθεί οριστικά η έκδοσή του, αυτή θα πρέπει να γίνει μέσα σε 28 ημέρες από την ανακοίνωσή της.

Όπως αναφέρει ο Guardian, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Βρετανίας δήλωσε πως τα δικαστήρια του Ηνωμένου Βασιλείου δεν διαπίστωσαν ότι η έκδοση του Ασάνζ στις ΗΠΑ θα ήταν κάτι καταπιεστικό ή άδικο, ή ότι θα συνιστούσε κατάχρηση της διαδικασίας.

Επίσης, τόνισε πως τα βρετανικά δικαστήρια δεν διαπίστωσαν ούτε ότι η έκδοσή του θα ήταν ασυμβίβαστη με τα ανθρώπινα δικαιώματά του, περιλαμβανομένου του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη και στην ελευθερία της έκφρασης.

Δημοσιογραφικές οργανώσεις αλλά και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καλούσαν τη Βρετανία να αρνηθεί το αίτημα έκδοσης, ενώ υποστηρικτές του Ασάνζ επισημαίνουν πως το μόνο που έκανε ήταν να ενεργήσει ως δημοσιογράφος, προχωρώντας σε αποκαλύψεις.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ είχε συλληφθεί το 2019, αφού πέρασε περισσότερα από επτά χρόνια στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.

Στέλα Ασάνζ: «Θα τον οδηγήσουν να θέσει τέρμα στη ζωή του»

Μετά την απόφαση της έκδοσης, η Στέλα Ασάνζ, σύζυγος του ιδρυτή του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ, δήλωσε πως θα εφεσιβάλει την απόφαση της Βρετανίας να εγκρίνει την έκδοσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να δικαστεί με διάφορες ποινικές κατηγορίες.

«Θα το παλέψουμε. Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε τρόπο έφεσης», δήλωσε στους δημοσιογράφους αποκαλώντας την απόφαση «παρωδία».

«Θα χρησιμοποιήσω κάθε ώρα στη διάρκεια της ημέρας παλεύοντας για τον Τζούλιαν μέχρι να απελευθερωθεί, μέχρι να αποδοθεί δικαιοσύνη».

Η Στέλα Ασάνζ είπε πως ο σύζυγός της μπορεί να οδηγηθεί στην αυτοκτονία αν εκδοθεί στις ΗΠΑ.

«Ο Τζούλιαν θέλει να ζήσει, με την πιθανότητα της ελευθερίας, την πιθανότητα να είναι μαζί με τα παιδιά του και μαζί μου. Αν εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι συνθήκες υπό τις οποίες θα βρίσκεται θα είναι πολύ καταπιεστικές», είπε. «Θα τον οδηγήσουν να θέσει τέρμα στη ζωή του», είπε η Στέλα Ασάνζ.

Η πρώτη αντίδραση του WikiLeaks 

O ιστότοπος WikiLeaks χαρακτήρισε την απόφαση της Βρετανίδας υπουργού Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ «μαύρη ημέρα για την ελευθερία του Τύπου», ενώ πρόσθεσε ότι θα ασκηθεί έφεση.

«Η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών ενέκρινε την έκδοση του ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ όπου κινδυνεύει να του επιβληθεί ποινή 175 ετών. Μια μαύρη ημέρα για την ελευθερία του Τύπου και για τη βρετανική δημοκρατία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του στο Twitter.

«Σήμερα δεν είναι το τέλος της μάχης. Είναι μόνο η αρχή μιας νέας νομικής μάχης. Θα ασκήσουμε έφεση», πρόσθεσε.

Η δήλωση ανέφερε ότι όποιος ενδιαφέρεται για την ελευθερία της έκφρασης θα πρέπει να «ντρέπεται βαθιά» που η υπουργός Εσωτερικών ενέκρινε την έκδοση του Ασάνζ.

«Ο Τζούλιαν δεν έκανε τίποτα κακό. Δεν έχει διαπράξει κανένα έγκλημα και δεν είναι εγκληματίας. Είναι δημοσιογράφος και εκδότης και τιμωρείται επειδή κάνει τη δουλειά του», ανέφερε.

«Ήταν στη δύναμη της Priti Patel να κάνει το σωστό. Αντίθετα, θα τη θυμόμαστε για πάντα ως συνεργό των Ηνωμένων Πολιτειών στην ατζέντα τους να μετατρέψουν την ερευνητική δημοσιογραφία σε εγκληματική επιχείρηση».

Αντιδράσεις 

Η Caroline Lucas, η βουλευτής του κόμματος των δήλωσε: «Απολύτως ντροπή που η Priti Patel ενέκρινε την έκδοση του Julian Assange στις ΗΠΑ – αυτό αποτελεί επικίνδυνο προηγούμενο για την ελευθερία του Τύπου και τη δημοκρατία.

«Οι αρχές των ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να τον φιμώσουν γιατί δεν τους αρέσει αυτό που αποκάλυψε».

Ο βετεράνος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός του BBC Τζον Σίμπσον δήλωσε: «Οι δημοσιογράφοι στη Βρετανία και αλλού θα ανησυχήσουν πολύ με την απόφαση έκδοσης του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ – τόσο για τη δική του ευημερία όσο και για το προηγούμενο που δημιουργεί για τη δημοσιογραφία παγκοσμίως».

Ο John Pilger, ένας Αυστραλός δημοσιογράφος και μακροχρόνιος υποστηρικτής του Assange, είπε: «Μια νέα έκκληση θα αμφισβητήσει την πολιτική σήψη της βρετανικής «δικαιοσύνης». Είτε υψώνουμε τις φωνές μας όσο ποτέ άλλοτε είτε η σιωπή μας συνεπάγεται τον θάνατο ενός ηρωικού ανθρώπου».