Η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ πέρασε σήμερα έναν νόμο που επιτρέπει στις οικογένειες των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 να προσφύγουν στα δικαστήρια εναντίον της Σαουδικής Αραβίας για να αποζημιωθούν.  O Λευκός Οίκος πάντως απειλεί να ασκήσει βέτο.

Ads

Τον περασμένο Μάιο η Γερουσία είχε εγκρίνει ομόφωνα τον αποκαλούμενο «Νόμο για τη Δικαιοσύνη Απέναντι στους Υποστηρικτές της Τρομοκρατίας» ή JASTA.

Οι πολέμιοι του νόμου υποστηρίζουν ότι θα προκαλέσει τριβές στις σχέσεις της Ουάσινγκτον με το Ριάντ και θα οδηγήσει στη λήψη αντεκδικητικών μέτρων σε βάρος Αμερικανών πολιτών ή επιχειρήσεων σε άλλες χώρες.

Διαβάστε επίσης:

Η ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων αποφασίστηκε να γίνει σήμερα για συμβολικούς λόγους, καθώς την Κυριακή συμπληρώνονται 15 χρόνια από την ημέρα που η Αλ Κάιντα πραγματοποίησε το διπλό χτύπημα σε Νέα Υόρκη και Ουάσινγκτον. 

Η ανακοίνωση της έγκρισης του νομοσχεδίου συνοδεύτηκε από ζητωκραυγές και χειροκροτήματα.

Ο Λευκός Οίκος επανέλαβε ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα ασκήσει βέτο.

Αν πραγματοποιήσει την απειλή του, αλλά τα δύο τρίτα τόσο της Βουλής όσο και της Γερουσίας επιμείνουν στην έγκρισή του, τότε θα είναι η πρώτη φορά από το 2009 που το Κογκρέσο θα έχει υπερισχύσει του προεδρικού βέτο.