Οι επιστημονικές διαπιστώσεις από την ευρεία χρήση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, σε συνδυασμό με τα φαραωνικά ποσά που εισέπραξαν οι φαρμακευτικές, έδωσαν ώθηση στην έρευνα της αντιμετώπισης νόσων όπως ο καρκίνος.

Ads

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι επιστήμονες που ανέπτυξαν το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca κατά του κορονοϊού χρησιμοποιούν την ίδια τεχνολογία για να προσπαθήσουν να αναπτύξουν ένα θεραπευτικό εμβόλιο κατά του καρκίνου, με υποσχόμενα έως τώρα αποτελέσματα από τις μελέτες σε ζώα.

Όπως γράφει το Bloomberg, έχουν σχεδιάσει ένα δυο δόσεων εμβόλιο που χρησιμοποιεί την τεχνολογία που αναπτύχθηκε για το σκεύασμα κατά της Covid-19. Προγραμματίζεται να αρχίσουν δοκιμές σε ανθρώπους φέτος, καθώς μελέτες σε ποντίκια έδειξαν μείωση του όγκου και βελτιωμένα ποσοστά επιβίωσης.

Οι έρευνες για τα εμβόλια έχουν προχωρήσει μετά το ξέσπασμα της πανδημίας καθώς επιστήμονες και κυβερνήσεις δούλεψαν πιο γρήγορα από ποτέ, με τεράστιους πόρους, για να αντιμετωπίσουν τον κορονοϊό.

Ads

Το εμβόλιο που βρίσκεται υπό δοκιμή χρησιμοποιεί τον φορέα από το εμβόλιο κατά της Covid-19 στη μία δόση για να μεταφέρει τον γενετικό κώδικα που προκαλεί τον οργανισμό να στοχεύσει δύο πρωτεϊνες που βρίσκονται στην επιφάνεια πολλών τύπων καρκινικών κυττάρων. Φαίνεται πως προκαλεί ισχυρή αντίδραση από τα κύτταρα Τ που χρειάζονται για να καταπολεμηθεί ο όγκος.

«Αυτή η νέα πλατφόρμα εμβολίων έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στη θεραπεία του καρκίνου », δήλωσε ο Adrian Hill, διευθυντής του Ινστιτούτου Jenner.

Η δοκιμή σε πρώιμο στάδιο θα ξεκινήσει με 80 ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα.