Η Anita Bahtia είναι η  διευθύντρια του ΟΗΕ για γυναικεία θέματα. Προειδοποιεί για την άνοδο της βίας κατά των γυναικών και τον κίνδυνο πολλές γυναίκες να μείνουν εκτός της αγοράς εργασίας και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, λόγω της κρίσης και της διαχείρισης της.
 
Τι συμβαίνει με τη βία κατά των γυναικών κατά την καραντίνα; Υπάρχει κίνδυνος για το δικαίωμα στην άμβλωση; Και οι ήδη επιτευχθείσες εξελίξεις στους εργασιακούς χώρους; Η υγειονομική κρίση του κοροναϊού και ο αντίκτυπός της στις γυναίκες τώρα αλλά και στο μέλλον είναι μια από τις ανησυχίες της Bhatias, που μίλησε στο eldiario.es, τo «ισπανικό tvxs»,  από την Ουάσιγκτον. Είναι απαισιόδοξη για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτή η κρίση στην ισότητα των φύλων και καλεί να αναλάβουν ηγετικό ρόλο περισσότερες γυναίκες και να υιοθετηθούν πιο προχωρημένες πολιτικές για την ισότητα των φύλων.
 
Με τα διαθέσιμα δεδομένα, ποιος θα λέγατε ότι είναι ο αντίκτυπος του κοραναϊού στον κόσμο;
 
Έχει πολύ διαφορετικό αντίκτυπο στους άνδρες και στις γυναίκες. Γνωρίζουμε ότι περισσότεροι άντρες πεθαίνουν, αλλά επίσης γνωρίζουμε ότι η γυναίκα παίζει θεμελιώδη, σημαντικό ρόλο και παίρνει πιο πολλά ρίσκα κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης. Το 70% των ατόμων που εργάζονται στην πρώτη γραμμή, στον καθαρισμό, την υγειονομική περίθαλψη ή τα καταστήματα είναι γυναίκες που σημαίνει μεγαλύτερος κίνδυνος μόλυνσης.
 
Γνωρίζουμε επίσης μέσω γυναικείων οργανώσεων και κυβερνήσεων ότι η βία κατά των γυναικών έχει αυξηθεί στα νοικοκυριά. Αλλά γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή οι συνθήκες που χρειαζόμαστε για την καταπολέμηση του ιού είναι οι ίδιες ιδανικές συνθήκες όπου πολλοί άντρες μπορούν να κακοποιήσουν μια γυναίκα: δεν μπορείτε να πάτε έξω, είναι πιο δύσκολο να «μετακινηθείτε» και να ζητήσετε βοήθεια. Σε πολλά μέρη υπάρχουν μηχανισμοί για να μπορούν οι γυναίκες να ζητούν βοήθεια, για παράδειγμα όταν πηγαίνουν στο φαρμακείο. Σε πολλές χώρες, οι τηλεφωνικές κλήσεις και οι αναζητήσεις στο διαδίκτυο για γυναίκες που κακοποιήθηκαν έχουν αυξηθεί σημαντικά.
 
Για πολλές γυναίκες, το μέρος όπου πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς, το σπίτι, είναι εκεί που αισθάνονται το λιγότερο ασφαλείς. Εξαιτίας αυτού, οι υπηρεσίες βοήθειας πρέπει να θεωρούνται απαραίτητες και να παραμένουν ανοιχτές. Ποιος αποφασίζει τι είδους πολιτική πρέπει να εφαρμοστεί; Ανάμεσά τους δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου γυναίκες. Όταν ανοίγουμε την τηλεόραση και βλέπουμε ποιος μιλάει και παίρνει αποφάσεις κατά τη διάρκεια αυτής της κατάστασης, βλέπουμε άντρες. Χρειαζόμαστε περισσότερες γυναίκες στο τραπέζι για να συζητήσουμε τι πρέπει να γίνει. 
 
Ένα μεγάλο μέρος των πολιτικών αποφάσεων αφορά την οικονομία και προσπαθεί να σταματήσει μια κρίση που επηρεάζει την εργασία, αλλά αυτό θέτει επίσης πολλούς που δουλεύουν αδήλωτα σε μια δύσκολη θέση. Τα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν μεγάλο βάρος. Είναι αυτό κίνδυνος για τα εργασιακά και οικονομικά δικαιώματα των γυναικών;
 
Πρέπει να επενδύσουμε περισσότερα χρήματα στην οικονομία, αλλά το ερώτημα είναι πώς θα τα ξοδέψουμε; Ο αντίκτυπος στις γυναίκες είναι πολύ υψηλότερος, τόσο στην επίσημη όσο και στην άτυπη οικονομία. Σε πολλές χώρες, κυρίως γυναίκες εργάζονται αδήλωτα και τώρα είναι αντιμέτωπες με απώλειες θέσεων εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει τώρα να είναι πιο προσεκτικές με τα εισοδήματά τους, ενώ αναλαμβάνουν περισσότερες δουλειές στο σπίτι. Οι γυναίκες δαπανούν τριπλάσιο χρόνο από τους άντρες σε μη αμειβόμενη εργασία.
 
Διατρέχουμε τον κίνδυνο οπισθοδρόμησης, να επιστρέψουμε δεκαετίες πίσω, τότε που οι γυναίκες δεν είχαν ρόλο στην επίσημη οικονομία. Το πρόβλημα σήμερα είναι πώς οι γυναίκες θα βάλουν φαγητό στο τραπέζι, αλλά και πώς θα επιστρέψουν στη δουλειά.
 
Είστε τότε αρνητική στις προβλέψεις σας; Πιστεύετε ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος αυτή η κρίση να σημάνει οπισθοδρόμηση στα δικαιώματα των γυναικών;
 
Απολύτως ναι. Εάν ακόμη και πριν από αυτήν την κρίση καμία χώρα στον κόσμο δεν μπόρεσε να επιτύχει πλήρη ισότητα, τώρα με τον ιό υπάρχει ένας εξαιρετικά υψηλός κίνδυνος να χάσουμε όσα έχουμε κερδίσει και να αντιμετωπίσουμε νέα προβλήματα. Από άλλες κρίσεις, γνωρίζουμε ότι οι γυναίκες δεν επιστρέφουν στη δουλειά στον ίδιο ρόλο που είχαν πριν. Αυτή η κρίση έχει θεμελιώδη επίδραση στην οικονομία και πρέπει να  λάβουμε υπόψη αυτές τις ανισότητες, στις προσπάθειές μας να την τονώσουμε ξανά. Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι πολλές γυναίκες δεν έχουν πρόσβαση στα απαραίτητα μέσα για να εργαστούν εξ αποστάσεως ή πρόσβαση σε ψηφιοποιημένες θέσεις εργασίας. 
 
Μπορεί αυτή η κρίση να επηρεάσει επίσης την ισότητα των φύλων στην εκπαίδευση;
 
Μετά από μια τέτοια κρίση, πολλές γυναίκες δεν επιστρέφουν στο σχολείο και ο αντίκτυπος αυτού του προβλήματος θα παρατηρηθεί σε 10 ή 20 χρόνια όταν μεγαλώνουν τα νεαρά κορίτσια. Πολλά θα μείνουν στο σπίτι και θα αναλάβουν τις δουλειές του νοικοκυριού, που δεν καλύπτονται από το κράτος. .
 
Πολλοί αναφέρουν ότι προηγούμενες κρίσεις στον τομέα της υγείας είχε αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία μιας μητέρας, με αύξηση του ποσοστού θνησιμότητας των γυναικών. Φοβάστε επίσης κάτι τέτοιο τώρα;
 
Ναι, έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν υπάρχουν επαρκείς επενδύσεις στη δημόσια υγεία. Χωρίς την απαραίτητη βασική υγειονομική υποδομή όταν μας χτυπήσει μια κρίση της κλίμακας του κοροναϊού, όλοι οι πόροι θα διατεθούν σε άλλες ανάγκες, αφήνοντας εκτός την υγεία μιας μητέρας.
 
Ακτιβιστές και οργανώσεις από όλο τον κόσμο σχολίασαν ότι αυτή η κρίση υγείας είναι βούτυρο στο ψωμί των συντηρητικών όσον αφορά το δικαίωμα στην άμβλωση. Είναι αλήθεια;
 
Φαίνεται να είναι έτσι και το παρακολουθούμε, αν και δεν είναι στην αρμοδιότητα μας. Γνωρίζουμε ότι ορισμένες πολιτείες στις Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία για να χτυπήσουν το δικαίωμα στην άμβλωση.